Bilde fra Fosen Yards i 2017, da verftet jobbet med hurtigruten "Finnmarken".
Erlend Angelo
Da Arbeidstilsynet skulle kontrollere Fosen Yard, fant de over 100 underbetalte litauiske arbeidere
Det litauiske firmaet Aros Marine sendte folk til Norge for å reparere hurtigruteskip. Men firmaet som leverte arbeidere til Fosen Yard har underbetalt sine folk, konkluderer Arbeidstilsynet.
torgny@lomedia.no
Arbeidstilsynet har gitt pålegg til det litauiske firmaet Aros Marine å betale fagarbeiderlønn til fagarbeidere. Tilsynet har oppdaget at de betaler bare hjelpearbeiderlønn.
Når det litauiske firmaet, Aros Marine, skal reklamere for arbeidet de utfører, skriver de at de «garanterer den høyeste kvalitetsstandarden». Men når det kommer til lønninger, har alle ansatte blitt hjelpearbeider. De ansatte får heller ikke betalt overtid, nattilegg eller utenbystillegg viser en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet.
p
Aros Marine er fast leverandør til Fosen Yard. Verftet i Rissa i Trøndelag gjennomfører oppgradering av hurtigruteskipene, og det litauiske firmaet utfører mye av innredningsarbeidet. Det siste skipet som ble oppgradert var Richard With.
Nesten 150 arbeidere
Aros Marine hadde mange arbeidere i arbeid. Lønnsslippene Arbeidstilsynet fikk tilsendt viste at firmaet hadde 128 og 142 arbeidere på jobb i henholdsvis april og mai måned. Arbeidsavtalene viste også at de litauiske arbeiderne var ansatt for å utføre forskjellig fagarbeid, men lønnsslippene viste hjelpearbeiderlønn, 160,10 kroner i timen. Dette er den allmenngjorte minstelønna for hjelpearbeidere i Verkstedoverenskomsten. Hvis de ansatte hadde mottatt fagarbeiderlønn etter samme overenskomsten, ville lønningene vært 176,05, en differanse på 16 kroner timen.
Kompetente arbeidere
I tilsynsrapporten skriver Arbeidstilsynet at «Arbeidstilsynet mener at full renovering av hurtigruteskip Richard With ikke kan gjøres med bare hjelpearbeidere. De utsendte arbeidstakere var fagarbeidere som for eksempel snekkere, blikkenslagere, elektrikere, sveisere, montører, isolatører og formenn. Det står i arbeidskontrakten til den enkelte arbeidstaker. Arbeidstilsynet registrer at Aros marine beskriver sine arbeidstakere som kompetente og som spesialister, på sin hjemmeside.»
Dokumentene som Arbeidstilsynet har mottatt viser at flere av litauerne som var ansatt jobbet som elektrikere. Den allmenngjorte lønna for elektromontører er betydelig høyere enn for fagarbeidere i industrien. Før siste lønnsoppgjør var allmenngjort lønn 211,70 kroner timen.
Pålegget fra Arbeidstilsynet viser ikke til den allmenngjorte satsen for elektroarbeid.
I gjennomgangen av timelistene fra Aros Marine viser Arbeidstilsynet til fire eksempler på lange arbeidsdager uten overtidsbetaling. Den som har jobbet lengst har jobbet i 227 timer på én måned.
Et tillegg som noen får, er beskrevet som «Additional payment». Da tilsynet vil ha en forklaring på hva dette var, blir det forklart med at det er betaling etter «arbeidsgiverens skjønn».
Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye firmaet kan ha spart, men et overslag FriFagbevegelse har gjort, viser at det kan dreie seg om mellom 2-3 millioner kroner, når manglende lønn og arbeidsgiveravgift er slått sammen.
Slik svarer Aros Marine
Når vi kontakter Aros Marine den 23. september og ber om kommentar om pålegget fra Arbeidstilsynet, får vi svar fra deres advokat i Norge, Sandra Latotinaite, dagen etter. Hun skriver i en e-post til FriFagbevegelse at «UAB Aros Marine hadde til din orientering ikke mottatt rapporten tidligere».
Arbeidstilsynet sendte pålegget til Aros Marines norske adresse 18. september.
«Jeg har nå bedt Arbeidstilsynet om innsyn i saken. Pålegg gitt i rapporten vil selvsagt bli etterkommet», skriver advokaten.
Slik svarer Fosen Yard
Arbeidstilsynet varsler også pålegg til oppdragsgiver, Fosen Yards. Når en bransje er allmenngjort, har også oppdragsgiver plikt til å følge med på hva underentreprenører betaler sine ansatte. Det kalles påseplikt.
Hvis påseplikten hadde fungert ville Fosen Yard avdekket underbetalingen av de litauiske arbeiderne. Men det var Byggebransjens uropatrulje, som tipset a-krim i Trondheim som utløste Arbeidstilsynets kontroll.
Verftet har fått frist til 30. september med å svare Arbeidstilsynet på hvilke tiltak de vil sette i verk for at de skal overholde påseplikten.
– Vi kommer til å svare på de påleggene som vi har fått, sier administrerende direktør Anders Straumsheim ved Fosen Yard til FriFagbevegelse.
– Hva kommer dere til å svare?
– Det kan jeg ikke si til deg, vi er midt i en prosess, svarer Straumsheim. Men han mener at Aros’ ansatte har svært gode betingelser når de jobber i Norge, og at det er dyrere for Fosen Yard å bruke dem enn norske arbeidere. Blant annet får de tre gratis måltider med mat om dagen.
– Det er ingen norske firmaer som kan stille med 200 mann på et slikt oppdrag. Derfor bruker vi dem.
Utkonkurrer lokale firmaer
– Når forskjellene blir så store, så vil de utkonkurrere alle lokale firmaer, sier Vidar Sagmyr i Byggebransjens Uropatrulje i Trondheim. I tillegg mener han at den utstrakte bruken av overtid på prosjektet er med på å uthule normalarbeidsdagen.
p
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, er svært fornøyd med at Arbeidstilsynet tar tak i at fagarbeidere blir lønnet med hjelpearbeidere.
– Vi ser at en stadig forsøker å levere anbud på lavest mulig lønnssats. Tidligere har vi sett innen bygning at Arbeidstilsynet har stilt spørsmål om det er mulig å føre opp et hus med bare hjelpearbeidere, men dette er første gang vi har sett at de gir en bedrift pålegg om å betale fagarbeidere fagarbeiderlønn, sier Krogstad.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie