JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske skal forberede oss på framtida

Har Norge egentlig et problem, eller flere? Dét skal den danske økonomiprofessoren Peter Birch Sørensen, medlem av den nye Produktivitetskommisjonen, være med på å kartlegge.
FRAMTIDA: Professor Peter Birch Sørensen reiser fra Danmark for å studere om - og  hvordan - Norge bør øke produktiviteten.

FRAMTIDA: Professor Peter Birch Sørensen reiser fra Danmark for å studere om - og hvordan - Norge bør øke produktiviteten.

Tri Nguyen Dinh

Saken oppsummert

anne.siri.rena@lomedia.no

– Produktivitetsvekst handler om å få mer ut av innsatsen, og er en avgjørende kilde til høyere velstand. Når de norske olje- og gassressursene er uttømt, så vil velstanden være helt avhengig av fastlandsøkonomien. Vi skal se på erfaringer, gjøre analyser og komme med forslag til hvordan vi kan styrke norsk økonomi på langt sikt, sier professoren i samfunnsøkonomi ved Universitet i København.

Han er leder for den danske Produktivitetskommisjonen, og nå også nyslått medlem av den norske.

Fantastisk rikt

– Har Norge egentlig et problem?

– Klart, sett fra den fattige delen av verden så blir det stort sett for luksusproblemer å regne. Norge er fantastisk rikt, og på mange måter svært velfungerende. Samtidig er det en risiko for at de høye oljeinntektene kan bli en sovepute, at insentivene for å utvikle fastlandsøkonomien ikke er sterke nok, sier Birch Sørensen.

Og fortsetter:

– Samtlige land i verden i dag blir utsatt for konkurransepress fra den globale økonomien. Disse faktorene gjør at det er bra å tenke langsiktig, noe denne komiteen skal gjøre, sier Birch Sørensen.

Han mener Danmark og Norge ikke nødvendigvis står overfor de samme utfordringene, men at mange av analysemetodene i dette arbeidet vil være de samme.

Privat og offentlig

For å møte framtidas utfordringer mener Birch Sørensen det er fornuftig med større grad av privat og offentlig samarbeid, som han mener kan gi bedre utnytting av kompetanse og kapasitet i begge sektorer. Han nevner sektorer som vedlikehold, transport, renovasjon og rengjøring, og til en viss grad helsesektoren.

– Konkurranseutsettelse og deling av kompetanse og erfaring kan være et pluss, det ser vi blant annet fra samarbeid ved flere sykehus i Danmark. Samtidig er det sektorer som er best tjent med å være offentlig styrt, som forsvar, politi og rettsvesen, sier professoren.

Han sier videre at det er visse ideologiske forskjeller i synet på offentlig-privat samarbeid i Danmark.

– Men på kommunalt nivå regjerer en relativt pragmatisk holdning til dette. Ofte er det den beste og billigste tjenesteløsningen som blir valgt, uavhengig av hvem som er tilbyder.

Eldrebølgen

Peter Birch Sørensen trekker også fram den nært forestående eldrebølgen i sammenheng med produktiviteten.

– I årene som kommer blir det både i Danmark og Norge flere eldre i forhold til arbeidsstokken. Så framt arbeidsstokken ikke styrkes, eller produktiviteten i helsesektoren økes, vil dette føre til et høyere skattetrykk, sier han.

Kartleggingsarbeidet gjort av kommisjonen i Danmark har så langt resultert i fem rapporter med, ifølge Birch Sørensen, "en hel vifte av forslag". Snart kommer den sjette, og så blir sluttrapporten presentert for regjeringa i mars. Her står det blant annet en hel del om hva som bør gjøres med en tidvis dårlig sammenheng mellom valg av ulike studieretninger og arbeidsliv, hvordan investeringene i infrastruktur og samferdsel kan forbedres og effektiviseres, og om ulike typer reguleringer – for eksempel av butikkareal – som muligens er for strenge i dag.

Venstresida i Danmark

I følge Birch Sørensen har Norge et relativt høyt produktivitetsnivå, og noe høyere økonomisk vekst enn Danmark. Finansminister Siv Jensen sa det på denne måten da Produktivitetskommisjonens mandat nylig ble kjent:

– De siste årene har veksten i produktivitet vært svak. Det er bekymringsfullt for framtidig inntekts- og velstandsutvikling. LOs sjeføkonom Stein Reegård var skeptisk til den negative tonen, og mener det slett ikke ser mørk ut – den norske produktiviteten ligger i verdenstoppen. Leder Arve Bakke i Fellesforbundet ønsket på sin side kommisjonen velkommen, med noen små innvendinger.

– Vi vet at det på lang sikt er produktiviteten, og ikke oljen, som bestemmer velferdsnivået vårt, uttalte Bakke til forbundets egen nettside.

I Danmark ble den tilsvarende kommisjonen nedsatt i 2012, da sentrum-venstre-partiene Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre satt i regjering sammen. Birch Sørensen er ikke politiker, men har tidligere blant annet sittet i et økonomisk rådgivningsorgan for den danske regjeringa.

Les også: LO: Norge er best på produktivitet

Kort om Produktivitetskommisjonen:

Oppnevnt av regjeringa 7. februar 2014.

Skal kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.

Ledes av professor Jørn Rattsø.

Er inspirert av den danske produktivitetskommisjonen.

Kommisjonen leverer sin første rapport i løpet av ett år.

Kilde: Finansdepartementet

Norge er fantastisk rikt. Produktivitet kan på sikt være en kilde til velstand

Warning

Kort om Produktivitetskommisjonen:

Oppnevnt av regjeringa 7. februar 2014.

Skal kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.

Ledes av professor Jørn Rattsø.

Er inspirert av den danske produktivitetskommisjonen.

Kommisjonen leverer sin første rapport i løpet av ett år.

Kilde: Finansdepartementet