FRAMTIDA: Professor Peter Birch Sørensen reiser fra Danmark for å studere om - og hvordan - Norge bør øke produktiviteten.
Tri Nguyen Dinh
Danske skal forberede oss på framtida
Har Norge egentlig et problem, eller flere? Dét skal den danske økonomiprofessoren Peter Birch Sørensen, medlem av den nye Produktivitetskommisjonen, være med på å kartlegge.
anne.siri.rena@lomedia.no
– Produktivitetsvekst handler om å få mer ut av innsatsen, og er en avgjørende kilde til høyere velstand. Når de norske olje- og gassressursene er uttømt, så vil velstanden være helt avhengig av fastlandsøkonomien. Vi skal se på erfaringer, gjøre analyser og komme med forslag til hvordan vi kan styrke norsk økonomi på langt sikt, sier professoren i samfunnsøkonomi ved Universitet i København.
Han er leder for den danske Produktivitetskommisjonen, og nå også nyslått medlem av den norske.
Fantastisk rikt
– Har Norge egentlig et problem?
– Klart, sett fra den fattige delen av verden så blir det stort sett for luksusproblemer å regne. Norge er fantastisk rikt, og på mange måter svært velfungerende. Samtidig er det en risiko for at de høye oljeinntektene kan bli en sovepute, at insentivene for å utvikle fastlandsøkonomien ikke er sterke nok, sier Birch Sørensen.
Og fortsetter:
– Samtlige land i verden i dag blir utsatt for konkurransepress fra den globale økonomien. Disse faktorene gjør at det er bra å tenke langsiktig, noe denne komiteen skal gjøre, sier Birch Sørensen.
Han mener Danmark og Norge ikke nødvendigvis står overfor de samme utfordringene, men at mange av analysemetodene i dette arbeidet vil være de samme.
Privat og offentlig
For å møte framtidas utfordringer mener Birch Sørensen det er fornuftig med større grad av privat og offentlig samarbeid, som han mener kan gi bedre utnytting av kompetanse og kapasitet i begge sektorer. Han nevner sektorer som vedlikehold, transport, renovasjon og rengjøring, og til en viss grad helsesektoren.
– Konkurranseutsettelse og deling av kompetanse og erfaring kan være et pluss, det ser vi blant annet fra samarbeid ved flere sykehus i Danmark. Samtidig er det sektorer som er best tjent med å være offentlig styrt, som forsvar, politi og rettsvesen, sier professoren.
Han sier videre at det er visse ideologiske forskjeller i synet på offentlig-privat samarbeid i Danmark.
– Men på kommunalt nivå regjerer en relativt pragmatisk holdning til dette. Ofte er det den beste og billigste tjenesteløsningen som blir valgt, uavhengig av hvem som er tilbyder.
Eldrebølgen
Peter Birch Sørensen trekker også fram den nært forestående eldrebølgen i sammenheng med produktiviteten.
– I årene som kommer blir det både i Danmark og Norge flere eldre i forhold til arbeidsstokken. Så framt arbeidsstokken ikke styrkes, eller produktiviteten i helsesektoren økes, vil dette føre til et høyere skattetrykk, sier han.
Kartleggingsarbeidet gjort av kommisjonen i Danmark har så langt resultert i fem rapporter med, ifølge Birch Sørensen, "en hel vifte av forslag". Snart kommer den sjette, og så blir sluttrapporten presentert for regjeringa i mars. Her står det blant annet en hel del om hva som bør gjøres med en tidvis dårlig sammenheng mellom valg av ulike studieretninger og arbeidsliv, hvordan investeringene i infrastruktur og samferdsel kan forbedres og effektiviseres, og om ulike typer reguleringer – for eksempel av butikkareal – som muligens er for strenge i dag.
Venstresida i Danmark
I følge Birch Sørensen har Norge et relativt høyt produktivitetsnivå, og noe høyere økonomisk vekst enn Danmark. Finansminister Siv Jensen sa det på denne måten da Produktivitetskommisjonens mandat nylig ble kjent:
– De siste årene har veksten i produktivitet vært svak. Det er bekymringsfullt for framtidig inntekts- og velstandsutvikling. LOs sjeføkonom Stein Reegård var skeptisk til den negative tonen, og mener det slett ikke ser mørk ut – den norske produktiviteten ligger i verdenstoppen. Leder Arve Bakke i Fellesforbundet ønsket på sin side kommisjonen velkommen, med noen små innvendinger.
– Vi vet at det på lang sikt er produktiviteten, og ikke oljen, som bestemmer velferdsnivået vårt, uttalte Bakke til forbundets egen nettside.
I Danmark ble den tilsvarende kommisjonen nedsatt i 2012, da sentrum-venstre-partiene Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre satt i regjering sammen. Birch Sørensen er ikke politiker, men har tidligere blant annet sittet i et økonomisk rådgivningsorgan for den danske regjeringa.
Les også: LO: Norge er best på produktivitet
Kort om Produktivitetskommisjonen:
Oppnevnt av regjeringa 7. februar 2014.
Skal kartlegge årsakene til svakere produktivitetsvekst og fremme konkrete forslag som kan styrke produktivitet og vekstevne i norsk økonomi.
Ledes av professor Jørn Rattsø.
Er inspirert av den danske produktivitetskommisjonen.
Kommisjonen leverer sin første rapport i løpet av ett år.
Kilde: Finansdepartementet
Norge er fantastisk rikt. Produktivitet kan på sikt være en kilde til velstand
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal