JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlig klesvask i Forsvaret har ført til fotsopp og skabb blant soldater

Soldater og befal i Indre Troms har blitt pålagt å vaske «kroppsnært militært tøy» selv. Dårlig vask har ført til sykdommer og økt smittefare.

Håvard Sæbø

– Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har funnet ut at de skal spare penger på kjøp av vasketjenester, men hvordan tror du det går når 170 soldater skal dele på fire-fem vaskemaskiner i kasernen, sier hovedtillitsvalgt i Hæren, Pål Nygaard, i Norges Offisersforbund (NOF) til Nordlys.

Resultatet har blitt køer, frustrasjon og dårlig klesvask. Noen velger også å gå i skitne klær heller enn å bruke tid på å stå i kø.

– Soldatene er ute i felt og øver relativt ofte, og når de kommer inn slitne og trøtte, så begynner moroa med å prøve å få vasket tøy for å gjøre seg klare igjen. Det er uverdig, rett og slett skammelig, å tilby de vernepliktige dette, sier Nygaard.

Han sier at vaskeopplegget har ført til hygieneproblemer.

– Smittefaren øker. Det er blitt mer fotsopp og brennkopper, og vi har også hatt utbrudd av skabb, sier Nygaard.

Seniorrådgiver Hans Meisingset i kommunikasjonsstaben i FLO sier ordningen om at soldatene kan levere inn all personlig bekledning til vask ble endret «blant annet som følge av endringer i FLO og overgang til ullplagg».

«Ordningen er i henhold til «standard», og også i henhold til FLO sin leveranseavtale med den enkelte enhet i Forsvaret, i dette tilfellet Hæren», skriver Meisingset til Nordlys.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse