JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helge Rønning Birkelund

Kultur- og serveringsbransjen rammes

DDE-bassist: – Antallsbegrensningen treffer oss midt i fleisen

Kulturlivet har merket omikron-panikken i mange dager. Nå blir det enda verre: Maksimalt 600 publikummere i salen. For nå skal antall nærkontakter begrenses mest mulig.07.12.2021
19:02
08.12.2021 11:53

helge@lomedia.no

Selv det populære rockebandet DDE, som har fullt hus overalt hvor de spiller, har merket korona-frykten. Konserter som vanligvis er utsolgt, har gått på 70 prosents maskin publikumsmessig.

– Vi er vel vanligvis blant de som selger flest billetter. Så når vi merker det såpass tør jeg ikke tenke på hvordan andre merker dette på kroppen, sier Eivind Berre til FriFagbevegelse.

Han er bassist i DDE og daglig leder i selskapet Rai Rai Entertainment AS, som eier merkevaren DDE og står for den kommersielle driften.

Til helga har DDE dobbeltkonsert i Trondheim. 4.500 billetter av potensielt 6.000 er solgt. Så mange vil imidlertid kunne få med meg konsertene: Det blir en antallsbegrensning på 600 personer – fordelt på tre kohorter av 200.

– En katastrofe

Mens regjeringen holdt sin pressekonferanse tirsdag kveld, sto DDE på scenen i Mo i Rana. Intetanende om hva som ventet dem da teppet gikk ned senere på kvelden.

Signalene på forhånd gikk på munnbind-påbud og meteren. Noe annet ville være katastrofe for landets mest populære og folkekjære gruppe.

Frykten var en ny runde med antallsbegrensning. Det slo til. Tre ganger 200 publikummere vil være grensen nå.

– Vi har levd lenge med det som var signalisert inntil tirsdag kveld. En antallsbegrensning treffer oss midt i fleisen, sier Eivind Berre til FriFagbevegelse.

Det er ikke bare bandet som rammes av økonomiske innstramminger. Både lyd, lys, crew og overnatting rammes.

Berre mener det ikke er noe problem så lenge publikum sitter på anviste plasser og med munnbind.

Skapt stor usikkerhet

Berre mener det er kommunisert stor usikkerhet i media i forhold til hvor alvorlig virkelig situasjonen er.

– Billettsalget til våre juleshow stoppet plutselig helt opp. Det var som å skru på en bryter. Det er så vidt billettsalget rører seg. Vi har registrert et stort omsetningstap av den grunn, mener han.

Nå er dette heller ingen ny situasjon. I mars 2020 ble Norge stengt ned. Da ble det gitt kompensasjon fra myndighetene – en hjelp som var helt nødvendig.

– Det fine var at hele næringskjeden ble tatt vare på. Det er viktig for å ta vare på fagkunnskapen og strukturen i bransjen når du ikke har mulighet til å utøve faget ditt. Du unngikk de største endringene og skadene, selv om noen har forlatt bransjen og fagene sine. Nå bør myndighetene ha nok kunnskap til å gjenskape denne støtten, mener Eivind Berre.

Forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, mener dette kom på verst mulig tidspunkt.

– En ny runde er i seg selv svært alvorlig, men spesielt ille er det at denne kom nå, midt i julesesongen. Sesongen for julekonsert og juleturné står for store deler av inntektsgrunnlaget som sikrer helårsdriften for aktørene i musikkbransjen. Det er dypt problematisk at det i dagens kompensasjonsordninger er lagt inn en begrensning der ordningen kun dekker underskudd, sier Hans Ole Rian.

De nye tiltakene

Det var knyttet stor spenning til tirsdagens pressekonferanse:

Meteren er tilbake.

Munnbind må på om ikke meteren kan holdes.

Mange juleselskap må avlyses – for ikke å snakke om julebord. Også i familieselskapene blir det begrensninger. Maks 10 gjester i eget hjem, blir den nye regelen. 20 på julaften og nyttårsaften.

Maksimalt 50 personer kan samles på offentlige arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser.

Serveringsbransjen vil også få innstramminger. med skjenkestopp etter midnatt, og bordservering i restaurantene. Avstandskrav vil føre til at mange bord må fjernes. Tiltaket vil dermed kunne få dramatiske konsekvenser for en allerede hardt presset bransje. Det oppfordres til hjemmekontor der hvor det er mulig.

Trafikklysmodellen er tilbake i skolene.

Testing, testing, testing

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener det er nødvendig med strenge tiltak når de helsefaglige rådene tilsier det.

– Det er synd, og vi håper regjeringen i størst mulig grad fortsatt legger til rette for at friske og vaksinerte kan fortsette å handle, spise ute og reise innenlands slik at vi holder folk i jobb, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.    

– Mitt viktigste budskap er likevel å ikke holde ansatte borte fra jobbene sine, men legge til rette for hurtigtesting, vaksinering og smittevern på arbeidsplassene.  

 – Vi trenger først og fremst ordninger som holder folk i jobb. Vi har fått bekreftet fra regjeringen at de jobber videre sammen med partene om en lønnsstøtteordning. Vi har sett konsekvensen av 400 000 uten jobb. Det vil vi helst unngå. Fortsatt er det mange som er langtidsledige. De samfunnsøkonomiske kostnadene av det er enorme, legger hun til.

 – Vi forstår at det kan ta litt tid å få på plass en lønnskompensasjonsordning som ikke gir insentiver for å stenge ned og permittere. Derfor er også bra at regjeringen har en kompensasjonsordning på plass, som bedriftene kan søke på. Det viktige for oss med en slik ordning er at det settes begrensninger. Det var noen uheldige utslag sist med både utbytte og bonuser. Det ønsker vi å unngå denne gangen, sier Peggy Hessen Følsvik.

SV er skeptisk

SV er skeptisk til å gjeninnføre en lik kompensasjonsordning for næringslivet som tidligere i pandemien, fordi den viste seg å tjene de store bedriftene med rike eiere best.

– Vi hadde håpet Arbeiderpartiet heller ville kommet med en lønnsstøtteordning, slik LO har bedt om. Den vil bidra effektivt til å holde folk i jobb. Vi savner også sosiale krav som utbytteforbud og forbud mot oppsigelser for de som mottar støtte, krav som regjeringspartiene var for i opposisjon, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han poengterer at budsjettavtalen forplikter regjeringen til å søke flertall med SV for å gjennomføre forslag som dette.

– Vi vil nå gå grundig inn i regjeringens forslag, og er klar til samtaler med regjeringspartiene. Da vil SV også ta opp spørsmålet om en videreføring av forhøyet dagpengesats etter nyttår, siden den nye smittesituasjonen skaper ny usikkerhet for arbeidsløse og permitterte, legger han til.

– Vi tar regjeringens beslutning om nye covid-tiltak til etterretning, og oppfordrer folk til å følge dem. Det er nødvendig å verne helsevesenet mot overbelastning. SV mener inngripende tiltak som disse burde behandles i Stortinget, og mener regjeringen har for vide fullmakter til å bestemme alene, sier Audun Lysbakken.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.12.2021
19:02
08.12.2021 11:53Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Privat

Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat

Leif Martin Kirknes

Mimir Kristjánsson skapte storm etter å ha kalt energiministeren «Komiske-Marte»

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Janne Cecilie fikk sjokk da hun skjønte at sjefen hadde snoket i helseopplysningene hennes

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

Frilanser 3

Slik gikk det med lønna vår i 2021. Se nye tall fra SSB

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sykt barn-dager: Dette er reglene for 2022

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

Jan-Erik Østlie

LO raser over historisk togkontrakt

Jan-Erik Østlie

Ny strømpakke: – Dette vil virkelig hjelpe dem som sliter, mener forbundslederen

Leif Martin Kirknes

Snart avgjøres det om Peggy Hessen Følsvik kan forlenge sin periode som LO-leder


Flere saker