JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Den lange valgkampen»

Ap-leder Jonas Gahr Støre var førstemann ut i trontaledebatten i Stortinget torsdag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var førstemann ut i trontaledebatten i Stortinget torsdag.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Trontaledebatten i Stortinget ble startskuddet på den lange opptakten til stortingsvalget i 2021.

kjell.werner@anb.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre var tradisjonen tro førstemann ut, for trontaledebatten skal være opposisjonens debatt. Regjeringen stilles til ansvar, og nå har vi en flertallsregjering med fire borgerlige partier. Mandag får landet dermed et statsbudsjett som er ferdig forhandlet. Opposisjonens rolle er innskrenket til å utøve kritikk.

Etter å ha sittet i opposisjon til en stadig mer upopulær regjering i seks år, var det «godt gjort» av Ap å bare få 24,8 prosent i årets lokalvalg. I stedet forsvant mange tidligere Ap-velgere til politiske venner i Sp, SV og Rødt. I tillegg kapret Miljøpartiet De Grønne og bompengelistene, fra hver sin kant, flere av disse velgerne.

Følg oss på Facebook

På denne bakgrunn knyttet det seg ekstra stor interesse til hvor offensivt Ap-lederen ville gå ut mot regjeringen i trontaledebatten. På forhånd hadde Støre overfor partiets landsstyre meislet ut fire saker som Ap bør fronte fram mot 2021: Trygghet for og på jobb, styrket velferd, en politikk for by og land pluss skjerpet innsats for klodens klima.

I trontaledebatten tok Støre utgangspunkt i NRK-serien om Einar Gerhardsen og etterlyste tilsvarende handlekraft fra regjeringen. Samtidig tok Ap-lederen avstand fra regjeringens politikk og forslag som nylig har kommet fra regjeringsoppnevnte utvalg. Støre sa nei til kutt i arbeidsavklaringspenger til uføre og unge. Han avviste forslag om storstilt sammenslåing av domstoler og kutt i kommuners kraftverksinntekter.

Følg oss på Facebook

Tiden for reformer er ikke over, sier Støre og lover å desentralisere der han kan. Støre sier ikke tvert nei til forlik, men han er klar på erfaringene med regjeringens oppfølging er dårlige. Den store utfordringen for Ap er Senterpartiets suksess. Spørsmålet er om det er en farbar vei for Ap å dilte etter Sp. Det kan fort bli en legitimering av Sp som igjen fører til at flere velger originalen i stedet for en blek kopi.

Støre lover å markere Ap som et tydelig alternativ til regjeringen hver dag fram til 2021. I innhold synes Ap-alternativet å bli klarere, men det mangler glød og trykk fra Støres side. Hardkjøret i årets valgkamp har tydeligvis tæret på kreftene. Men to år er lang tid i politikken, så mye kan skje.

Ved årets valg var det mange velgere som lot en enkeltsak være førende for stemmegivningen. Brede politiske budskap druknet, noe som spesielt rammet Ap og Høyre. Kompromiss og forlik fenger ikke. På den annen side kan økt konflikt mellom Ap og Høyre som tradisjonelle hovedmotstandere gi rom for politisk engasjement for ulike helhetsløsninger. Politikk er ikke bare enten eller. Løsningene bør ofte være både og.

Annonse
Annonse