LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og NHO-sjef Ole Erik Almlid er representanter for den norske samfunnsmodellen.
Nanna Aanes Wolden
Kommentar:
«Den norske modellen er en stor suksess»
Det norske systemet for lønnsforhandlinger roses opp i skyene.
kjell.werner@anb.no
En rapport fra OECD er klar i sin dom. Kollektive lønnsforhandlinger på nasjonalt nivå er bra for samfunnet, bedriftene og arbeidstakerne. Systemet gir et svært godt fungerende arbeidsmarked og motvirker også økonomiske ulikheter.
For første gang på mange år har Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling viet en hel rapport til dette temaet, og denne gangen er OECD-økonomene enda mer positive til den skandinaviske modellen for lønnsdannelse enn det som tidligere har vært budskapet fra det holdet. Går vi 20 år bak i tid, så var denne modellen uglesett blant mange økonomiske eksperter på det internasjonale planet. OECD er en organisasjon for 26 europeiske land pluss USA, Canada, Mexico, Chile, Tyrkia, Israel, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand.
Her er noen av konklusjonene i den aktuelle rapporten fra OECD: Kollektive forhandlinger på tvers av bedrifter og bransjer er en nøkkel til et velfungerende arbeidsmarked. Dette gir lavere arbeidsledighet sammenliknet med land der lønnsforhandlingene primært skjer lokalt på den enkelte bedrift. I land med høy dekning gjennom tariffavtaler og god dialog mellom arbeidslivets parter, har arbeidstakerne et bedre arbeidsmiljø og en høyere jobbkvalitet enn i andre land.
Dette er kort og godt en hyllest til den norske arbeidslivsmodellen. I Norge blir det sentrale lønnsoppgjøret som oftest etterfulgt av lokale forhandlinger tilpasset lønnsevnen på den enkelte bedrift. Denne modellen blir framhevet av OECD som effektfull på sysselsetting, produktivitet og lønnsdannelse. I tillegg til Norge blir Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland trukket fram som eksempler på land der dette har gitt positiv effekt.
Minst like interessant er det at OECD uttrykker bekymring for at den sosiale dialogen svekkes i andre land. Her vises det til det faktum at andelen fagorganiserte går ned over det hele. I 1985 var i snitt 30 prosent av arbeidstakerne i OECD-landene fagorganisert. I dag er denne andelen på skarve 16 prosent. Halvparten av de yrkesaktive i Norge er fagorganisert. Blant de offentlig ansatte her til lands er organisasjonsgraden svært høy, mens den er lav i store deler av privat sektor.
Det er all grunn til å glede seg over at den norske arbeidslivsmodellen har en høy stjerne internasjonalt. Men vi kan ikke hvile på våre laurbær. Fagbevegelsen må være på hugget. Sentrale lønnsoppgjør med en ramme basert på industriens tåleevne er kollektiv fornuft satt i system. Den norske modellen må pleies, for det er motkrefter både i selve arbeidslivet og på borgerlig side i politikken. Det bør velgerne huske når de går til stemmeurnene i 2021.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) presenterte årets trygdeoppgjør onsdag ettermiddag.
Jan-Erik Østlie
Slik blir den nye pensjonen. Se hele resultatet for trygdeoppgjøret
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox