Oddbjørn Maurdalen ved Furnes Jernstøperi er fornøyd med regjeringens strømstøtteordning.
Furnes Jernstøperi
Strømstøtte til bedriftene:
Denne bedriften slo alarm. Se hvor mye jernstøperiet får i strømstøtte
Etter at regjeringen nå har lagt fram sin strømpakke for bedriftene, kan de ansatte ved Furnes Jernstøperi trolig puste lettet ut.
aslak@lomedia.no
– Det hadde ikke vært bærekraftig for oss å produsere dersom kostnadene fra august og september hadde vært de samme i vinter, forteller Oddbjørn Maurdalen, administrerende direktør ved Furnes Jernstøperi, til FriFagbevegelse.
Kostnadene utgjør 15 prosent av omsetningen til støperiet, og uten støtteordningen det hadde gått utover investeringer og de ansatte. Det håper de nå å unngå.
Sikrer livsverk og arbeidsplasser
Den nye tiltakspakken som regjeringen la fram fredag formiddag, skal ifølge næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) komme næringslivet til unnsetning.
Det gjelder ikke minst bedrifter i den kraftkrevende industrien. Furnes Jernstøperi på Stange i Innlandet er en av dem.
NHO sier også at både arbeidsplasser og livsverk kan være sikret gjennom denne tiltakspakken. Det er Maurdalen helt med på.
– Dette vil være med å trygge bedriftens arbeidsplasser, sier han.
Furnes sysselsetter rundt 140 ansatte – ikke bare i Stange, men også i Ringsaker, Løten, Elverum og Hamar.
– Man bør ikke la små og mellomstore bedrifter, selve kjernen i Distrikts-Norge, som har livets rett, gå konkurs for at industrigiganter som Hydro og Elkem med gunstige fastprisavtaler går godt, sier Maurdalen.
Oppfordring til politikerne
Furnes bruker 16 gigawattimer med strøm i året. Hovedsakelig til å lage rammer, lokk og rister til vann, avløp, kummer, springer, lemmer og tekniske kumlokk.
Strømforbruket ved hjørnesteinsbedriften er 20 prosent av det hele Stange kommune bruker.
Strømkostnadene på 18,9 millioner kroner som Furnes hadde fra januar til august i år, utgjorde 6,5 prosent av omsetningen.
I samme periode i fjor utgjorde kostnadene på 6,7 millioner kroner 2,5 prosent av omsetningen.
Det gir en differanse på 12,2 millioner kroner. Ergo: Furnes har brukt 1,5 millioner mer i strøm i måneden fra januar til august i år sammenlignet med i fjor.
– Jeg vil oppfordre stortingspolitikerne til å slutte bredt opp om denne tiltakspakken for å unngå flere forsinkelser, sier Maurdalen.
Dette er ordningen
Regjeringens strømordning vil treffe rundt 20.000 bedrifter og har en kostnad på tre milliarder kroner. Regjeringen, LO, NHO og Virke er blitt enige om følgende tiltak:
• Forbedre tilgangen på fastprisavtaler
• Energitilskuddsordning
• Lånegarantiordning for å sikre likviditet
• Raskere utbygging av fornybar energi
Staten garanterer for 90 prosent av strømlån til bedriftene, men per i dag er det ikke aktuelt for Furnes å inngå en låneordning.
Bedrifter som mottar tilskudd til strømstøtte, kan ikke ta ut utbytte i 2023, ifølge regjeringens forslag til tiltakspakke.
– Dette er opp til eierne våre å avgjøre, men i saken vi skal legge fram for styret er innstillingen fra administrasjonen å holde utbyttet i bedriften i 2023, understreker Maurdalen.
Om Furnes styrer mot et underskudd eller overskudd inneværende år, sier den administrerende direktøren følgende:
– Overskuddet vi kommer til å få i år, vil være mer enn halvert fra et ordinært år. Vi hadde imidlertid ikke fått blå tall på bunnlinjen uten denne ordningen. Hvis strømprisene hadde ligget på samme nivå gjennom vinteren, ville vi ikke ha tjent penger.
Så mye sparer Furnes
Ett av eksemplene som næringsminister Jan Christian Vestre brukte da han la fram strømtiltakene for næringslivet, passer som hånd i hanske for Furnes.
For en uke siden satt nemlig Maurdalen i et digitalt møte med Ap-statsråden og representanter fra NHO Innlandet og Agder.
Bedriften som Vestre refererte til, har i regjeringens støtteperiode fram til nyttår et strømforbruk på 1,5 millioner kilowatt og en strømkostnad på nær 6,3 millioner kroner.
Furnes har gjennomført en kartlegging av energien og samtidig investert i tiltak for spillvarme og isolering av rør som kan spare 340.000 kilowatt årlig. Energitiltaket koster 900.000 kroner.
Strømforbruket utløser inntil 2,3 millioner kroner i energitilskudd, i tillegg til at Furnes får dekket inntil halvparten av investeringskostnaden. Det betyr et tilskudd på inntil 450.000 kroner.
I sum mottar en bedrift som Furnes i dette eksemplet inntil 2,8 millioner kroner i tilskudd fra støtteordningen.
Sent, men godt
Enøktiltaket vil i tillegg kunne spare bedriften for 1,5 millioner per år. Eksemplene er beregnet ut fra en gjennomsnittlig strømpris på 4,18 kroner per kilowatt-time.
De varslede endringene i skattereglene, som skal gjøre det mer gunstig å tilby langsiktige og forutsigbare fastprisavtaler, legges fram for Stortinget med sikte på ikrafttredelse fra nyttår.
– Vestre har vært lydhør og positiv. Det skal han ha honnør for. Denne ordningen kom sent, men godt, sier Oddbjørn Maurdalen.
Slik reagerer tillitsvalgt
Glenn Cato Furulund er tillitsvalgt ved Furnes Jernstøperi på Stange i Innlandet. En av de sakene han brenner for er de skyhøye strømprisene.
Etter å ha fått sett nærmere på regjeringens strømstøttetiltak, sier han seg fornøyd samtidig som ordningene kunne ha vært bedre.
– Vi kunne jo nå ha fått på plass muligheter for en mer forutsigbar kraftpris, sier Furulund til FriFagbevegelse.
Han synes det er bra med premiering for bedriftene dersom de gjør tiltak – i tillegg til at pengene ikke forsvinner som utbytte.
På nyåret vil det også bli muligheter for en mer forutsigbar kraftpris. Det er positivt, sier Furulund, som frykter at mange små bedrifter faller igjennom og ikke oppfyller kriteriene fra regjeringen.
Furulund har ikke bare jobbet ved Furnes Jernstøperi siden desember 1999. Han er også klubbformann og leder av LO i Hamar og omegn.
Les også: Strømstøtte-forslag på LO-kongressen gjør at Glenn Cato øyner håp for industrien
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Får du lønna du har krav på?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal