JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHOs årskonferanse:

Derfor ble LO-lederen positivt overrasket over Erna Solbergs klimabudskap

At Erna Solberg signaliserer investeringsplan til karbonfangst- og lagring allerede i år, ble godt mottatt av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Erna Solberg med positive signaler om investering for karbonfangst og lagring.

Erna Solberg med positive signaler om investering for karbonfangst og lagring.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Statsminister Erna Solberg (H) roser den nye utslipps-strategien både til Equinor og bransjeorganisasjonene som ble presentert mandag.

Storstilt elektrifisering, havvind og fangst og lagring av CO₂ skal sørge for en kraftig reduksjon av utslippene – helt ned til omtrent null i 2050.

p

– Regjeringen har vært opptatt av elektrifisering og hva det betyr for vår kraftbalanse og for kapasiteten i forhold til flaskehalser. Elektrifisering er en god strategi. At næringen nå sier at dette er regningssvarende gitt at rammevilkårene opprettholdes slik de er i dag, er veldig positive signaler. Og det er viktig både for arbeidsplassene og utviklingen i bransjen, sier statsminister Erna Solberg til FriFagbevegelse.

Ekstra brønn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener karbonfangst- og karbonlagring vil sikre og utløse mange nye arbeidsplasser, og er helt nødvendig for å lykkes med å produsere hydrogen fra naturgass. Derfor var han veldig godt fornøyd med signalene som statsministeren kom med til FriFagbevegelse under NHOs årskonferanse i Spektrum onsdag.

Der bekrefter statsministeren at prosjektet rundt karbonfangst- og lagring følger planen som er lagt.

Og hun bekrefter at det kan komme en investeringsplan allerede i høst.

– En av utfordringene som har kommet, er at vi måtte komme med en ekstrabevilgning på en kvart milliard kroner i revidert statsbudsjett for å bore en ny brønn. Vi må passe på at teknologien er til stede også. Men dette står ikke på politisk vilje for øyeblikket, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.

– Her kan Norge bli verdensledende på teknologi?

– Vi kan bli det første landet som gjør dette. Og vi kan bli verdensledende på lagringssiden. Det er relativt få punktutslipp som passer for en slik teknologi i Norge, så det må skje i andre land. Vår ambisjon er at vi skal ha et lager for mange andre lands fangst av CCS (Carbon Capture and Storage). Men det krever at flere land må være med å prise CO₂. Det er et stort og kostbart prosjekt. Det må også gi ringvirkninger, sier Erna Solberg.

Statsministeren avfeier debatten om oljeindustriens rammebetingelser, som har dukket opp igjen.

– Det er ikke nytt at det er debatt om dette. Men det er viktig å holde rammebetingelsene fast, mener Erna Solberg.

Hun avfeier også en styrt avvikling av den norske petroleumsnæringen, selv om norsk produksjon lett kan erstattes av andre.

– Et slikt grep vil innebære en massiv overføring av inntekter fra Norge til andre land, med i beste fall helt minimal klimaeffekt, sa hun i sin tale til årskonferansen.

Positive signaler

At Erna Solberg i forhold til CCS sier at det i en større grad står på teknologien enn den politiske viljen til å komme med en investeringsplan allerede i høst, mener altså Hans-Christian Gabrielsen er veldig positive signaler.

– Teknologien er på plass. De har allerede boret et nytt hull, og holder nå på med å verifisere den, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Han innrømmer at han er litt overrasket over hvor positiv statsministeren nå virker å være.

p

– Dette har vi i fellesskap adressert i lang tid. Ikke bare vi, men mange europeiske land ser til Norge og etterspør og har behov for dette. Teknologien for fangst er allerede på plass. Bare her i Oslo, på Klemetsrud, fanger de allerede opp nesten 95 prosent av all CO₂. Problemet er at de må gjøre som sportsfiskeren; fange den og kaste den ut igjen. Det vi mangler er en investeringsplan. Den må komme i høst, mener LO-lederen.

Han er temmelig klar over at det koster penger. Mye penger.

– Selvfølgelig koster det penger. Men det vil være uendelig mye dyrere om ikke Norge bruker denne muligheten og tar denne investeringen for å skape en helt ny industri som både vil skape nye arbeidsplasser og trygge dagens arbeidsplasser. Og som kan utvikle en helt ny verdikjede rundt dette, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Annonse
Annonse