Pengestøtte den siste landsmøteperioden:
Derfor deler Fagforbundet ut 136 millioner kroner
I løpet av de siste fire årene har Fagforbundet delt ut støtte tilsvarende 94 kroner per medlem hvert år. Her er den komplette oversikten over hvem som fikk støtte.
OVERSIKT: Nederst i saken kan du se den komplette oversikten over hvem som får penger av Fagforbundet.
Vida Eriksen
simen.grimsrud@fagbladet.no
Fagforbundet er en raus samfunnsaktør som årlig deler ut millioner av kroner til gode formål, prosjekter, organisasjoner og partier. Men hvem er de, og hva går pengene til? Se den komplette listen nederst i saken.
I anledning av at denne landsmøteperioden går mot slutten, har Fagbladet bedt om å få lista over alle som har mottatt økonomisk støtte fra Fagforbundet de siste fire årene.
Til sammen har Fagforbundet gitt 136 millioner kroner i støtte, fordelt på 103 mottakere.
Solidaritetsarbeid og politisk påvirkning
På lista finner vi et vidt spekter av formål, alt fra politiske partier og tenketanker til en fagforening på Filippinene, Norges svømmeforbund og Natur og Ungdom. Noen har fått penger til et enkeltarrangement, andre får årlig støtte.
Lista kunne vært over dobbelt så lang, ifølge Fagforbundets leder, Mette Nord, som hvert år må si nei til en rekke søknader.
– Lokale ting sier vi konsekvent nei til, det må lokale fagforeninger eventuelt støtte. Det vi støtter, må ha en verdi for Fagforbundets medlemmer og dele det samfunnsengasjementet vi som organisasjon har, slår Nord fast.
• «Arbeiderbevegelsen og kristenrørsla står tradisjonelt sammen om solidaritet og nestekjærlighet»
Penger gir forutsigbarhet
På et kontor i Storgata i Oslo sitter ei som er strålende fornøyd med Fagforbundets gavmildhet og engasjement. Generalsekretær Henriette Killi Westhrin og Norsk Folkehjelp har gjennom en samarbeidsavtale med Fagforbundet fått over 20 millioner kroner de siste fire årene – mest av alle. Nå er partene innstilt på at avtalen fornyes for nye fire år.
– Vi bruker masse ressurser på å søke om penger. Det er et krevende arbeid. Pengestøtten vi får fra Fagforbundet, er derfor veldig, veldig viktig. Den gir oss en forutsigbarhet i arbeidet vårt, sier Westhrin.
VIKTIG: – Pengestøtten vi får fra Fagforbundet er veldig, veldig viktig. Den gir oss en forutsigbarhet i arbeidet vårt, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp.
Sissel M. Rasmussen
En del av midlene går til å dekke egenandelen Norsk Folkehjelp må betale for å få Norad-midler, som er bistandspenger fra staten. Resten går til prosjekter i Palestina, i palestinske flyktningleirer i Libanon og til minerydding i Laos.
– For meg er det viktig å si at det handler om mye mer enn pengene. Norsk Folkehjelp ønsker å oppnå politiske endringer, øke organisasjonsgraden, jobbe for likestilling, og at folk skal bli aktive i å bygge opp landet sitt. Da er det viktig at vi kan ha med folk fra fagbevegelsen i Norge ned til disse områdene, sier Westhrin.
• Her lager den italienske kokken pizza i Gaza
Støtter palestinerne
For Fagforbundets del handler støtten til Norsk Folkehjelp om et årelangt internasjonalt engasjement. Forbundet har tidligere finansiert byggingen og driften av en SOS-barneby i Angola. Prosjektene er mange. Støtten til det palestinske folket har vært en hjertesak lenge.
VIKTIG: Norsk Folkehjelp gjør en veldig viktig jobb i Palestina og Libanon. Det er viktig at vi som fagforbund hjelper kamerater ute i verden. Det sitter i ryggmargen, sier Mette Nord.
Per Flakstad
– Vi står sammen med det palestinske folket som har vært på flukt siden 1950-tallet, og som er under okkupasjon. Norsk Folkehjelp gjør en veldig viktig jobb i Palestina og Libanon. Det er viktig at vi som fagforbund hjelper kamerater ute i verden. Det sitter i ryggmargen, sier Mette Nord.
• Forbundsleder Mette Nord i 2016: – Alvorlig i Gaza nå
Kvinnenettverk
Prosjektene Fagforbundet støtter, retter seg mot kvinner, ungdom og folk som jobber med matproduksjon – bønder og fiskere. For Fagforbundet er det viktig å bygge kvinnenettverk, få kvinner til å stille som politikere og at ungdom engasjerer seg i politikk og fagforeningsarbeid. Like viktig som pengene, mener Nord det er at Fagforbundet selv er aktive i arbeidet og reiser ned med delegasjoner.
– Er dette en sak det er bred støtte for i Fagforbundet?
– Ja, veldig. Vi har også egne Palestina-ambassadører som jevnlig reiser ned. Jeg tror vi har godt av å kjenne på kroppen det palestinerne opplever hver dag, sier Fagforbundets leder.
• Følg oss på Facebook
Politisk påvirkning
Også her hjemme er Fagforbundet raus med penger til organisasjoner og samarbeidspartnere.
For Velferdsstaten, en allianse Fagforbundet er en del av, har fått 16 millioner kroner i støtte de fire siste årene. Organisasjonen jobber med å fremskaffe og formidle kunnskap og analyser om utviklingen i arbeidslivet og velferdsstaten. Hovedmålgruppa for arbeidet er tillitsvalgte i fagbevegelsen, men organisasjonen jobber også for å skape brede allianser og bidra til folkeopplysning, blant annet gjennom boka Velferdsprofitørene, som med kritisk blikk ser på hvordan noen kan tjene seg søkkrike på å drive private velferdstjenester.
Lokaldemokrati
Fagforbundet gir også betydelige summer til Lokalsamfunnsforeningen, som forbundets tidligere leder Jan Davidsen var blant initiativtakerne til. Foreningen jobber for lokaldemokrati og for desentralisering, og har blant annet arrangert seminarer og debatter om kommunereformen.
En annen aktør som får solid støtte, er Høgskolen i Hedmark, der Fagforbundet blant annet har fått på plass et praktisk studie spesialtilpasset folk som jobber i offentlig sektor.
Forlaget Res Publica, som arbeider for økt forståelse og oppslutning om den norske modellen med en sterk fagbevegelse, har fått over 10 millioner kroner.
– Dette er en viktig del av alliansepolitikken vår. Vi vil sikre at andre miljøer utenfor Fagforbundet har økonomisk frihet til å jobbe med spørsmål vi og de synes er viktige. Noen har vi samarbeidsavtaler med, hvor vi for eksempel bestiller rapporter om konsekvensene av privatisering, sier Nord.
Ga 25 millioner til politiske partier
Partistøtten til de rødgrønne partiene er kanskje den mest omdiskuterte. Nesten 25 millioner kroner har tikket inn på kontoen til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet de siste fire årene, hvor direkte valgkampstøtte til kommunevalget for to år siden og høstens stortingsvalgt utgjør over halvparten.
– Det er ingen tvil om at vi er skuffet over valgresultatet, men samtidig ser vi at regjeringa er kraftig svekket, sier Nord.
– Vi støtter disse partiene fordi vi deler samme verdigrunnlag. Vi vil legge til rette for et samfunn med mindre forskjeller og trepartssamarbeid i arbeidslivet. Når fagbevegelsen gir penger, er det til en samfunnsutvikling som kommer hele samfunnet til gode, mens når rike onkler gir til Høyre, får disse personene 20 ganger så mye i skattelette, sier Nord.
– Har pengestøtten gitt resultater?
– Den innsatsen vi har gjort de siste 10–15 årene, begynner å gi avkastning politisk. Et eksempel er kampen vi har tatt mot New Public Management og målstyring. Nå ser vi for eksempel at SV, Sp og Ap går inn for tillitsreformer på kommunenivå, sier forbundslederen.
• «Stoppeklokkeomsorg» og «målemani»: – Skit i måla, la oss gå for kvalitet
– Kommer medlemmene til gode
– Hvordan klarer dere å ha kontroll over hva over 100 organisasjoner bruker pengene til?
– I noen organisasjoner sitter vi i styret. Andre miljøer vil vi ha en armlengdes avstand til, men vi følger med i det offentlige ordskiftet, og ser hva de driver med. Det er ikke sånn at vi nødvendigvis skal detaljstyre alle, sier Nord.
– Er det nødvendig å bruke over 34 millioner kroner i året for å oppnå den påvirkningen dere søker?
– Jeg skjønner at det oppleves som mye, men det kommer Fagforbundets medlemmer til gode. Når vi støtter organisasjoner som blant annet jobber mot privatisering, en sterk offentlig sektor eller et sterkt lokalsamfunn, styrker det vårt arbeid, som igjen kommer medlemmene til gode, sier Nord.
94 kroner per medlem i året
• I årene 2014–2017 har Fagforbundet hatt en samlet omsetning på rundt 5 milliarder kroner.
• I samme periode har forbundet gitt totalt 136 millioner kroner i økonomisk støtte.
• Det vil si 94 kroner per medlem i året.
Disse fikk støtte fra Fagforbundet
Amnesty Internasjonal Norge 50 000
Antirasistisk senter x 200 000
Arbeiderbevegelsen arkiv og bibliotek 10 868 000
Arbeiderkamp AS 200 000
Arbeidernes ungdomsfylking 250 000
Arbeiderpartiet x, inkl. valgkampstøtte 11 745 599
ATTAC- Norge 1 600 000
Besteforeldrenes Klimaaksjon 10 000
Brannmenn mot Kreft 19 000
Buskerud Senterparti 150 000
Central De Trabajadores De Cuba x 141 951
CIU-Confederation of indep.Unions x 2 097 251
Cornell University Depository Account 50 000
Dråpen i havet, frivillig arbeid for flyktninger 20 000
ECCP, fagforeningsseminar i Brussel 46 450
EMS Norway, ambulansemesterskap 30 000
EPSU-European Federation 54 950
Fagskolen i Østfold x 300 000
Fagakademiet Hovedkontor 125 000
Fagorganisasjonsfunksjonærenes pensj.forening 10 000
Feiermesternes Landsforening 50 000
Fellesrådet for Afrika 50 000
Fellesutvalget for Palestina 20 000
Folkeaksjonen mot Tisa 10 000
For Velferdstaten (x) 16 365 000
Foreningen Fattignorge 350 000
Foreningen Fotballbane for jenter og gutter i Kobane 10 000
Foreningen Manifest Analyse 2 373 475
Forlaget Manifest AS 310 000
Framfylkingen - LOs barneforening 10 000
Framtiden i våre hender 20 000
Gyldendal Norsk Forlag AS/Klimavalgalliansen 199 000
Handelskampanjen c/o Utviklingsfondet 350 000
Homonettverket 30 000
Høgskolen i Hedmark x 2 750 000
ICAN Norge. NF solidaritetsungdom mot atomvåpen 10 000
ISKA/PSI-Internationale des 150 486
Kirkens Nødhjelp, TV-aksjonen 2014 100 000
Kommunenes interesseorganisasjon (KS), NM for helsefagarbeidere 50 000
Kristne Arbeidere x 400 000
Kulturskolen.no 15 000
Kvinner på tvers 120 000
Landssamanslutninga av nynorskkommunar (LNK) x 3 960 000
LHL Hjerneslag 10 000
Lokalsamfunnsforeningen x 2 005 000
Lærdal Brann og Redning 30 000
Natur og Ungdom 195 000
Nei til Atomvåpen 10 000
Nei til EU 2 049 035
Noas 50 000
Norges Bygdeungdomslag 50 000
Norges Fredslag 100 000
Norges Fredsråd 20 000
Norges Naturvernforbund x 605 000
Norges Røde Kors, TV-aksjonen 2016 0g 2017 200 000
Norges Sosiale Forum, Globaliseringskonferansen 200 000
Norges Svømmeforbund x 1 530 000
Norsk Bibliotekforening 62 500
Norsk Brannmannsforum 140 000
Norsk Folkehjelp x 20 298 000
Norsk Folkehjelp minioritetsetnisk x 2 000 000
Norsk Folkehjelp Hadeland 362 824
Norsk forening for brannskadde NFFB 1 600 000
Norsk Havnearbeiderforening, streikestøtte 370 000
Norsk Lokomotivmannsforbund 10 000
Norsk tjenestemannslag, Kampen mot svart arbeid 107 488
Norsk Transportarbeiderforbund, renovasjonskonferanse 14 400
Oslo Arbeiderparti 250 000
Oslo Grafiske Fagforening/Norway Cup 75 000
Oslo Sporveiers Arbeiderforening, Kjeholmen 10 000
Palestinakomiteen i Norge 25 704
Publish What You Pay Norway 175 000
Regnskogfondet, TV-aksjonen 2015 100 000
Forlaget Res Publica 10 649 000
Revolve NTNU 187 500
Rød ungdom 10 000
Sabona 100 000
Senterpartiet, inkl. valgkampstøtte 6 650 000
SheBop Big Band/8.mars-konsert 30 000
Ship to Gaza Norway 100 000
SOS-Barnebyer 217 500
Sosialistisk Ungdom 410 000
Sosialistisk Venstreparti, inkl. valgkampstøtte 6 563 500
Standard Norge 3 000
Statens arbeidsmiljøinstitutt, Kreftrisiko blant menn 300 000
Stiftelsen Vardøger - Seminar 216 700
Stiftelsen Verdighetsenteret x 10 500 000
Stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe 5 000
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo 50 000
Stiftelsen Norsk Luftambulanse x 10 600 000
Stiftelsen Notodden Blues Festival 120 000
Støttekomiteen for Vest-Sahara 100 000
Sørlandet sykehus HF Kristiansand, Årets arbeidsgiverpris 25 000
Tankesmien Agenda AS/Fremtidskonferanse 200 000
Telemark brannbefalslag 10 000
Trade unions for Energy Democracy - TUED 100 000
TV 2 AS - TV-serie "Oslo brenner" 150 000
Ungdom & Fritid 30 000
Ungdom mot EU 200
Universitetet for Miljø og Biovitenskap, avløpskonferanse 10 000
Utøya AS 55 000
Who profits x 300 000
Sum 136 018 513
X: Disse har Fagforbundet en samarbeidsavtale med.
– Fagbevegelsen har alltid bygget allianser
ALLIANSER: – Fagbevegelsen har alltid bygget allianser, sier Knut Kjeldtadli.
Jan-Erik Østlie
Historieprofessor Knut Kjeldstadli ved Universitetet i Oslo sier at fagbevegelsen opp gjennom historien har bygd allianser – både innad i LO, mellom ansatte i privat og offentlig næringsliv, mellom by og land – og med partiene. LO og Arbeiderpartiet har hatt et tett samarbeid siden tidenes morgen.
– Samarbeid med miljøer utenfor fagbevegelsen er av nyere dato. At Fagforbundet nå gir penger til en bred flora av virksomheter, gjør at miljøer utenfor forbundet kan skape politiske ideer og produsere rapporter som et faktagrunnlag i samfunnsdebatten – uten at Fagforbundet trenger å ta skylda hvis det feiler, sier professoren.
Han minner om at såkalte tenketanker har fått en viktig rolle i å utforme politikk i Norge utover 2000-tallet. Det startet med høyresidens Civita. Nå har venstresiden fått Manifest og sentrum-venstre-tenketanken Agenda.
– Partiene har ikke ressurser til å gjøre skikkelige analyser og utarbeide rapporter selv. Derfor utformes mye av politikken i tenketankene, sier Kjeldstadli, som selv er SV-er og styremedlem i Manifest – en tenketank og et forlag som også står på mottakerlista til Fagforbundet.
Flere saker
94 kroner per medlem i året
• I årene 2014–2017 har Fagforbundet hatt en samlet omsetning på rundt 5 milliarder kroner.
• I samme periode har forbundet gitt totalt 136 millioner kroner i økonomisk støtte.
• Det vil si 94 kroner per medlem i året.