JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs olje- og gasskonferanse:

Det er mye olje igjen å produsere, men leverandørene kan få det tungt allerede om få år

Leverandørene til oljeindustrien kan få problemer etter 2022 hvis det ikke blir funnet nye store felt.
Det eneste svaret på spørsmålet «Hva skal være den nye olja?» er «Olja er den nye olja», sa LO-lederen i Bergen tirsdag.

Det eneste svaret på spørsmålet «Hva skal være den nye olja?» er «Olja er den nye olja», sa LO-lederen i Bergen tirsdag.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Med NRKs «Lykkeland» som et romantisk bakteppe åpnet LOs olje- og gasskonferanse i Bergen tirsdag. I løpet av dagen var det ikke få henvisninger til dramaserien, og historien om hva petroleumsnæringen har tilført Norge.

Bra aktivitet

Oljebransjen har kommet seg opp av kneika etter oljeprisfallet for fire år sida, og nå er det bra aktivitet. Fra verftsindustrien er det positive meldinger. Men årstallet 2022 henger som en mørk sky over konferansen og hele oljenæringa.

Oljeveteran Dag Unnar Mongstad får LOs høyeste utmerkelse

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, åpnet konferansen med å overlevere en Sintef-rapport til olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. Den peker på hvilke muligheter det er for de ulike næringer knyttet til havet i Nord-Norge. Det er snakk om at hvis Sintefs prognoser slår til vil det være bruk for 100 000 flere nordlendinger, en del av dem i petroleumsnæringen.

Hva skjer etter 2022?

Da Freiberg selv fikk ordet trakk han fram nettopp hva som kom til skje etter 2022.

– Det er ingen store funn å bygge ut etter at Johan Castberg- og Johan Sverdrup-feltet, hvis vi ikke finner nye felt, sa ministeren. Nå er det ikke sånn at det blir bråstopp for oljevirksomheten i 2022, det er fortsatt mange prosjekter, men de er mindre.

– For å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel må vi finne mer og da må en lete mer. En forutsetnign for det er å dele ut mer areal, forklarte Freiberg til FriFagbevegelse.

Men han avviste at stoppen i Lofoten og Vesterålen er et problem i forhold til å gi nok arealer for oljeselskapene å lete på.

Freiberg fikk støtte av direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland.

– 2022 er ikke først og fremst et problem for oljeindustrien. Da vil alle de store feltene bli faset inn så produksjonen vil bli opprettholdt, problemet er knyttet til leverandørindustrien, sa hun til FriFagbevegelse etter innledningen.

Flere nyheter om arbeidsliv, fagbevegelsen og politikk på vår forside

Store ressurser igjen

Hun regner med at det er store ressurser igjen i norsk sokkel. Beregninger som oljedirektoratet har gjort, viser at det som er produsert til nå utgjør 45 prosent av de olje- og gassressursene som finnes på norsk sokkel. Utrolig nok er det fortsatt Ekofisk som allerede har produsert i 45 år, som fortsatt inneholder de største norske ressursene på norsk sokkel.

Av de resterende 55 prosentene av ressursene er 20 prosent allerede besluttet utbygd. 26 prosent er ennå ikke funnet, mens de resterende ni prosentene fordeler seg på arealer som er funnet, men hvor det ikke er vedtatt utbygd og tiltak på felt som er i produksjonen i dag.

100 milliarder

Hun anslår at det er 100 milliarder oljeekvivalenter igjen på norsk sokkel. Til sammenligning var den norske olje- og gassproduksjonen i fjor på til sammen 236 millioner oljeekvivalenter.

– Problemet med 2022 dreier seg først og fremst om hva verftsindustrien skal drive med. De som produserer store oljeinstallasjoner, mente Nyland. For eksempel vil de som lager undervannsinstallasjonene til produksjonsbrønnene ha bra med jobb framover. Disse installasjonene er ofte knyttet opp til allerede eksisterende oljeplattformer og infrastruktur.

Ingen solnedgang

LO-leder Hans Christian Gabrielsen tok for seg hvor store inntekter petroleumsnæringa har gitt til landet og kommer til å bidra framover. Han mente at det eneste svaret på spørsmålet «Hva skal være den nye olja?» er «Olja er den nye olja».

– Det er ingenting som tyder på at fortellingen norsk petroleumsnæring framover er en fortelling om en solnedgangsnæring.

– Men selv om det er bra tider i verftsindustrien er det ikke alle næringer som har det like bra. Det blir ikke flere arbeidsplasser i Norge når hele mannskapet blir hyret inn fra Asia, mente LO-lederen. Han mente derfor at det var viktig at ikke regjeringa trappet for fort ned på arbeidsmarkedstiltakene.

Følg oss på Facebook

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, direktør i Oljedirektoratet Bente Nylund og leder i Industri Energi Frode Alfheim får spørsmål fra salen etter innledningene om situasjonen i oljebransjen på LOs olje- og gasskonferanse i Bergen.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, direktør i Oljedirektoratet Bente Nylund og leder i Industri Energi Frode Alfheim får spørsmål fra salen etter innledningene om situasjonen i oljebransjen på LOs olje- og gasskonferanse i Bergen.

Torgny Hasås

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse