JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleiereglene fortsatt uten tilsyn:

Det er over ett år siden nye innleieregler trådte i kraft. Fortsatt er det ikke klart hvem som skal se til at reglene følges

Arild Grande (Ap) er utålmodig for å få et tilsyn som kan håndheve de nye innleiereglene på plass.
Halvannet år etter at innleieglene ble vedtatt, er det ikke klart hvem som skal føre tilsyn med at de følges.

Halvannet år etter at innleieglene ble vedtatt, er det ikke klart hvem som skal føre tilsyn med at de følges.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

I 2018 vedtok Stortinget en kraftig innstramming i innleiereglene. Nå har det gått over ett år siden innleiereglene trådte i kraft. Fortsatt er det mye ulovlig innleie.

p

– Uten å få på plass et tilsyn vil ikke dette vedtaket ha den ønskede effekten. Derfor haster det, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

Nå har han stilt arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (Ap) et skriftlig spørsmål hvor han etterlyser en sak om dette til Stortinget.

Høringssvar

Selv om innleiereglene trådte i kraft 1. januar i 2019, kom ikke denne saken på høring fra departementet før 6. juni. Fristen gikk ut 15. september.

I høringsnotatet heter det at «departementet mener at utviklingen på området tilsier et behov for å styrke håndhevingen av innleiereglene. For at innleiereglene skal fungere etter sin hensikt er det viktig at reglene følges. Det er sentralt at misbruk og brudd kan håndheves på en effektiv måte. Brudd på innleie- og likebehandlingsreglene er ikke bare uheldig for den enkelte arbeidstaker, men kan også få uheldige samfunnsmessige konsekvenser og uheldige konkurranseforhold for seriøse virksomheter som følger reglene. Departementet vil derfor foreslå at Arbeidstilsynet gis kompetanse til å føre tilsyn med vilkårene for innleie og kravet til likebehandling ved utleie fra bemanningsforetak.»

Men ennå har ikke opposisjonen hørt noe om oppfølgingen.

– Nå er vi midtveis i januar, og vi har ikke hørt noe. Dermed vil det trolig gå minst tre måneder til noe er vedtatt. Lovendringen kan trolig ikke tre i kraft før tidligst 1. juli eller senere. Dette begynner å bli lovlig sent, sier Arild Grande.

Han synes det ikke minst er viktig at Arbeidstilsynet også får økonomiske ressurser til å følge opp.

p

For behovet er der. En rapport framlagt under landsmøtet til Fellesforbundet viste at hver tredje bygningsarbeider i Oslo er innleid.

• Innleie på byggeplassene i Oslo er ifølge rapporten på 35 prosent.

• 80 prosent av innleien kommer fra bemanningsforetak.

• Av denne innleien igjen er 80 prosent ulovlig.

– Dette viser bare at innstrammingene som har kommet i arbeidsmiljøloven ikke har fått effekt. Det er rett og slett ikke nok, sa Joachim Espe, leder for Rørleggernes fagforening avdeling 605 i Oslo under landsmøtet.

– Vært tålmodig lenge

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, venter også på at tilsynet skal komme på plass.

– Vi har vært utålmodig lenge. Det er helt nødvendig at det kommer på plass. Tiden renner, sier Krogstad.

Fra det ble vedtatt i Stortinget til det trådte kraft gikk de et drøyt halvår. Når det trådte i kraft, hadde Krogstad forventet at tilsynet skulle være på plass i løpet av 2019.

– Jeg vet ikke om dette er skjøvet ut på grunn av Nav-skandalen. Men det går i alle fall tregt, sier Steinar Krogstad. Om Arbeidstilsynet skal holde tilsyn med innleiereglene, kreves det også ressurser. I høringen sa tillitsvalgt i Arbeidstilsynet at behovet vil være 13 årsverk, i tillegg til dagens antall. Det kan først skje gjennom revidert nasjonalbudsjett til våren.

Steinar Krogstad mener det vil bli en lettere jobb for Arbeidstilsynet om Stortinget også vedtar et forslag fra Arbeiderpartiet som allerede ligger i Stortinget, om å endre adgangen til å leie inn uten tariffavtale (§14-12.1) til kun å omfatte innleie av vikarer.

p

I høringsnotatet antyder Arbeidstilsynet at behovet vil være 13 årsverk, i tillegg til dagens antall. Det kan først skje gjennom revidert nasjonalbudsjett til våren.

Steinar Krogstad mener det vil bli en lettere jobb for Arbeidstilsynet om Stortinget også vedtar et forslag fra Arbeiderpartiet som allerede ligger i Stortinget, om å endre adgangen til å leie inn uten tariffavtale (§14-12.1) til kun å omfatte innleie av vikarer.

– Det vil gjøre tilsynsjobben mer håndterbar, mener Steinar Krogstad.

Anniken Hauglie har seks dager på seg til å svare på spørsmålet fra Grande. Hun kan ikke svare på dette offentlig før hun har svart stortingsrepresentanten.

Warning
Annonse
Annonse