Nav-skandalen:
Det er vesentlig for EU at folk kan ta med seg trygd til utlandet, mener professor
Handlingsrommet for å hindre at nordmenn eller EU/EØS-borgere tar med seg trygd over landegrenser er helt minimalt, advarer professor Grete Brochmann.
Professor Grete Brochmann ledet i 2011 et utvalg som så på mulighetene Norge hadde for å hindre eksport av ytelser for å sikre velferdsstatens framtid.
Anne Myklebust Odland
– Muligheter til å ta med seg trygderettigheter og velferdsgoder står svært sentralt i EU-retten, sa hun til NRKs politisk kvarter torsdag.
ph
De fire friheter
Årsaken er at EUs fire friheter står sentralt, og at EU-retten er opptatt av å legge til rette for mobilitet.
– Det er vesentlig for EU at folk har denne muligheten. EU/EØS-borgere skal likebehandles med norske borgere, sier Brochmann, som jobber ved Universitetet i Oslo.
Muligheten for forskjellsbehandling var «omtrent lik null», sa hun til Dagbladet denne uken, og ifølge Brochmann ble dette tydelig kommunisert til politikerne i form av advarsler allerede i 2012.
Under radarden
Nav erkjente denne uken at etaten har tolket EØS-regelverket feil og dermed feilaktig straffet nordmenn som har mottatt arbeidsavklaringspenger, sykepenger eller andre ytelser mens de var utenlands.
ph
– Det er bemerkelsesverdig at dette har kunnet gå under radaren. Det er veldig underlig. Mange av oss stiller oss spørsmålet om hvorfor, sier Brochmann i dag.
Professoren ledet i 2011 et utvalg som så på mulighetene Norge hadde for å hindre eksport av ytelser for å sikre velferdsstatens framtid. Målet var å se på konsekvenser for velferdsstatens bærekraft av innvandring og utvandring.