JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-skandalen:

Det er vesentlig for EU at folk kan ta med seg trygd til utlandet, mener professor

Handlingsrommet for å hindre at nordmenn eller EU/EØS-borgere tar med seg trygd over landegrenser er helt minimalt, advarer professor Grete Brochmann.
Professor Grete Brochmann ledet i 2011 et utvalg som så på mulighetene Norge hadde for å hindre eksport av ytelser for å sikre velferdsstatens framtid.

Professor Grete Brochmann ledet i 2011 et utvalg som så på mulighetene Norge hadde for å hindre eksport av ytelser for å sikre velferdsstatens framtid.

Anne Myklebust Odland

– Muligheter til å ta med seg trygderettigheter og velferdsgoder står svært sentralt i EU-retten, sa hun til NRKs politisk kvarter torsdag.

ph

De fire friheter

Årsaken er at EUs fire friheter står sentralt, og at EU-retten er opptatt av å legge til rette for mobilitet.

– Det er vesentlig for EU at folk har denne muligheten. EU/EØS-borgere skal likebehandles med norske borgere, sier Brochmann, som jobber ved Universitetet i Oslo.

Muligheten for forskjellsbehandling var «omtrent lik null», sa hun til Dagbladet denne uken, og ifølge Brochmann ble dette tydelig kommunisert til politikerne i form av advarsler allerede i 2012.

Under radarden

Nav erkjente denne uken at etaten har tolket EØS-regelverket feil og dermed feilaktig straffet nordmenn som har mottatt arbeidsavklaringspenger, sykepenger eller andre ytelser mens de var utenlands.

ph

– Det er bemerkelsesverdig at dette har kunnet gå under radaren. Det er veldig underlig. Mange av oss stiller oss spørsmålet om hvorfor, sier Brochmann i dag.

Professoren ledet i 2011 et utvalg som så på mulighetene Norge hadde for å hindre eksport av ytelser for å sikre velferdsstatens framtid. Målet var å se på konsekvenser for velferdsstatens bærekraft av innvandring og utvandring.

Warning
Annonse
Annonse