Anita Norin jobber med renhold og har vært heldig som bare har vært permittert i én måned det siste året. I bakgrunnen står klubbleder Anne Marie Andersen som frykter at det blir mye midlertidige som kommer til å bli ansatt når Scandic skal begynne å oppbemanne hotellene igjen etter krisa.
Tormod Ytrehus
Ett år siden Norge stengte ned:
«Det var som å slå av bryteren», sa renholder Anita da pandemien rammet Park hotell. Slik gikk det etterpå
Hvordan står det til på Sandefjords største hotell etter ett år med nedstengning? Vi dro tilbake for å høre hvordan året har vært.
torgny@lomedia.no
Da vi besøkte Park hotell i Sandefjord for et år siden hadde den første nedstengingen bare virket noen få dager.
– Det var som å slå av bryteren, fortalte Line Sperre på bookingkontoret. Av de 115 som var ansatt på hotellet ble 74 permittert. Hotellet har 350 rom, 34 var i bruk.
Optimistisk klubbleder
Klubbleder ved hotellet, Anne Marie Andersen, var rimelig optimistisk da vi med snakket med henne om de økonomiske konsekvensene for de permitterte for ett år siden.
– Til syvende og sist ble dette bra. Vi får lønn 1. i hver måned. 1. april får vi lønna vi har opparbeidet. Neste måned får vi full støtte fra Nav, og måneden etter det kommer feriepengene. Først etter det kommer vi til å merke virkningene av å gå på 62,4 prosent, forklarte
Når sier hun:
– Det var ingen som trodde det kom til å vare så lenge. Vi trodde det kom til å vare noen måneder for så ville vi være åpne igjen.
Svart dag: Scandic nedbemannar med 1000 årsverk: – Den svartaste dagen i livet mitt, seier tillitsvald
En sommer vi aldri glemmer
Heldigvis for de ansatte på Park, har ikke bryteren vært slått av hele året.
– Sommeren 2020 er en sommer vi ikke kommer til å glemme, forteller Andersen.
– Vi hadde drevet nesten nedstengt siden mars, og hadde sendt de fleste på ferie. Men så skulle alle ferie i Norge, og mange valgte Sandefjord og Park hotell. Vi har 350 rom, og det ble fullt. På det meste serverte vi opp mot 700 frokoster. Vi måtte be ansatte avbryte ferien for å komme på jobb for å hjelpe til, forteller Andersen. Men på høsten stoppet det opp igjen.
Park har hatt restauranten opp hele tida. Andersen skryter av Sandefjordsfolket har støttet opp om hotellet og kommet og spist lunsj og middag på Park gjennom hele pandemien fram til restauranten stengte til jul.
Frokostpakkene er klare til gjestene
Tormod Ytrehus
Burde hatt is i magen
Når Andersen skal gjøre opp status for hvor mange som er sagt opp, teller hun årsverk. De 115 ansatte for ett år siden, utgjorde 74 årsverk. Nå har Scandic bestemt at de skal ned til 35 årsverk.
– Jeg skjønner ikke hvordan det skal gå an, sier hun.
Høsten har vært stri. Til sammen 32 kolleger har sluttet på Park dette året. Seks har sluttet frivillig, to lærlinger har gått ut kontrakten sin.
Det er 24 som har blitt sagt opp. Nå skal de i gang med runde to for å komme ned til 35 årsverk.
– Jeg mener at Scandic burde hatt is i magen, og utsatt oppsigelsene, spesielt nå som permitteringstida har blitt utvidet, sier Andersen.
Park har hatt mange fast ansatte med lang ansiennitet. Andersen frykter at det kommer til å bli brukt mange midlertidige kontrakter når en skal begynne å ansette igjen.
Les også: Sårbare ansatte blir sagt opp når de kunne vært permittert, mener Fellesforbundet
Storbyene blør
Andersen er koordinerende tillitsvalgt for alle Scandic-hotellene. Hun sitter også i det norske og europeiske samarbeidsutvalget til Scandic-konsernet. Hun har derfor oversikt over hva som skjer ved flere hoteller.
– Hotellene i storbyene blør. Der er det nesten ingen gjester. Det arrangeres nesten ikke kurs- og konferanser. For storbyhotellene er det beintøft.
Klubblederen forteller at det nå er mange familier som reiser på hotellferie. Hun trekker fram Lillehammer hotell som et hotell som går bra. De hotellene som har overnatting i forbindelse med oljevirksomheten, har også bra belegg.
Én i jobb og én oppsagt
– Hvor mange har blitt sagt opp på Park?
– Vi har noen og tjue årsverk som har blitt borte, svarer Andersen. Det er mange som har fått seg andre jobber. Spesielt for kokkene har det vært lett å få seg ny jobb. Noen har begynt å jobbe i Nordsjøen. Kokkenes kompetanse er svært attraktivt i butikkenes ferskvaredisk, noen har begynt med det. Andre har fått seg jobb i kantine.
For ett år siden møtte vi Beata Bitkowska og Artur Cielsielki hjemme hos dem. De jobbet – og jobber begge på Park hotell. Da vi møtte dem for ett år siden, var begge permittert.
Bitkowska jobber med renhold, mens Cielsieki er kokk.
– Hvordan har det siste året vært?
– Vi var permittert et par måneder og etter det har det vært litt av og på. Når det har vært mye å gjøre har vi vært på jobb, men når det ikke har vært arbeid, så har vi vært hjemme, svarer Cielsieki når vi ringer ham.
Beata Bitkowska og Artur Cielsielki jobbet begge på Park hotell for ett år siden. Nå er Bitkowska blant de oppsagte. Cielsielki har fortsatt jobb.
Tormod Ytrehus
Karantene hotell
For ett år siden var de 12- 14 som arbeidet på kjøkkenet. Nå er det bare 5–6 igjen. Kona, Bitkowska, er blant de oppsagte. Nå er hun uten jobb.
Cielsieki holder på med å forberede middag til de som er i karantene på hotellet.
– Hadde det ikke vært for at Park hotell er karantenehotell for dem som kommer til Norge via Torp lufthavn, så hadde vi ikke hatt noe å gjøre, sier Cielsieki.
Anita Norin jobber i husøkonomavdelingen. Hun rydder og gjør reint rom. Norin har vært heldig og har bare vært permittert en måned i løpet av det siste året.
Ett år siden Norge stengte ned – slik har koronapandemien rammet arbeidsmarkedet
Bor på isolat
– Nå er vi sju stykker på jobb, men det er ganske mye å gjøre, forteller hun.
Hun jobber stort sett med å rydde og gjøre rent rom etter vanlige gjester. Men gjestene er til dels ganske annerledes enn det de var før pandemien brøyt ut. Det er noen som er i karantene, men de har også egne rom for dem som er syke og som bor på isolat.
– Det er bare én som jobber med rommene for dem som bor på isolat. Hun bruker fullt smittevernutstyr med drakt, skjerm, munnbind, hette, skobeskyttelse og hansker. Men etter at et rom er brukt av syke, lar vi det stå noen dager før vi begynner å gjøre reint, forklarer Norin.
Det gjelder også når noen har bodd i karantene på hotellet. Da blir det stående noen dager før de blir ryddet og rengjort.
Spart penger
Nå håper de som alle andre vaksinen skal gjøre livet normalt, og at folk har spart penger som de kan bruke på restauranten og hotellet.
Sandefjords største industri er Jotun som har verdensomfattende virksomhet.
– Tenk hvor mye penger de har spart på reising. Nå bør de bruke noen av de pengene hos oss, mener Andersen.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen