JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ett år siden Norge stengte ned:

«Det var som å slå av bryteren», sa renholder Anita da pandemien rammet Park hotell. Slik gikk det etterpå

Hvordan står det til på Sandefjords største hotell etter ett år med nedstengning? Vi dro tilbake for å høre hvordan året har vært.
Anita Norin jobber med renhold og har vært heldig som bare har vært permittert i én måned det siste året. I bakgrunnen står klubbleder Anne Marie Andersen som frykter at det blir mye midlertidige som kommer til å bli ansatt når Scandic skal begynne å oppbemanne hotellene igjen etter krisa.

Anita Norin jobber med renhold og har vært heldig som bare har vært permittert i én måned det siste året. I bakgrunnen står klubbleder Anne Marie Andersen som frykter at det blir mye midlertidige som kommer til å bli ansatt når Scandic skal begynne å oppbemanne hotellene igjen etter krisa.

Tormod Ytrehus

torgny@lomedia.no

Da vi besøkte Park hotell i Sandefjord for et år siden hadde den første nedstengingen bare virket noen få dager.

– Det var som å slå av bryteren, fortalte Line Sperre på bookingkontoret. Av de 115 som var ansatt på hotellet ble 74 permittert. Hotellet har 350 rom, 34 var i bruk.

Optimistisk klubbleder

Klubbleder ved hotellet, Anne Marie Andersen, var rimelig optimistisk da vi med snakket med henne om de økonomiske konsekvensene for de permitterte for ett år siden.

– Til syvende og sist ble dette bra. Vi får lønn 1. i hver måned. 1. april får vi lønna vi har opparbeidet. Neste måned får vi full støtte fra Nav, og måneden etter det kommer feriepengene. Først etter det kommer vi til å merke virkningene av å gå på 62,4 prosent, forklarte

Når sier hun:

– Det var ingen som trodde det kom til å vare så lenge. Vi trodde det kom til å vare noen måneder for så ville vi være åpne igjen.

Svart dag: Scandic nedbemannar med 1000 årsverk: – Den svartaste dagen i livet mitt, seier tillitsvald

En sommer vi aldri glemmer

Heldigvis for de ansatte på Park, har ikke bryteren vært slått av hele året.

– Sommeren 2020 er en sommer vi ikke kommer til å glemme, forteller Andersen.

– Vi hadde drevet nesten nedstengt siden mars, og hadde sendt de fleste på ferie. Men så skulle alle ferie i Norge, og mange valgte Sandefjord og Park hotell. Vi har 350 rom, og det ble fullt. På det meste serverte vi opp mot 700 frokoster. Vi måtte be ansatte avbryte ferien for å komme på jobb for å hjelpe til, forteller Andersen. Men på høsten stoppet det opp igjen.

Park har hatt restauranten opp hele tida. Andersen skryter av Sandefjordsfolket har støttet opp om hotellet og kommet og spist lunsj og middag på Park gjennom hele pandemien fram til restauranten stengte til jul.

Frokostpakkene er klare til gjestene

Frokostpakkene er klare til gjestene

Tormod Ytrehus

Burde hatt is i magen

Når Andersen skal gjøre opp status for hvor mange som er sagt opp, teller hun årsverk. De 115 ansatte for ett år siden, utgjorde 74 årsverk. Nå har Scandic bestemt at de skal ned til 35 årsverk.

– Jeg skjønner ikke hvordan det skal gå an, sier hun.

Høsten har vært stri. Til sammen 32 kolleger har sluttet på Park dette året. Seks har sluttet frivillig, to lærlinger har gått ut kontrakten sin.

Det er 24 som har blitt sagt opp. Nå skal de i gang med runde to for å komme ned til 35 årsverk.

– Jeg mener at Scandic burde hatt is i magen, og utsatt oppsigelsene, spesielt nå som permitteringstida har blitt utvidet, sier Andersen.

Park har hatt mange fast ansatte med lang ansiennitet. Andersen frykter at det kommer til å bli brukt mange midlertidige kontrakter når en skal begynne å ansette igjen.

Les også: Sårbare ansatte blir sagt opp når de kunne vært permittert, mener Fellesforbundet

Storbyene blør

Andersen er koordinerende tillitsvalgt for alle Scandic-hotellene. Hun sitter også i det norske og europeiske samarbeidsutvalget til Scandic-konsernet. Hun har derfor oversikt over hva som skjer ved flere hoteller.

– Hotellene i storbyene blør. Der er det nesten ingen gjester. Det arrangeres nesten ikke kurs- og konferanser. For storbyhotellene er det beintøft.

Klubblederen forteller at det nå er mange familier som reiser på hotellferie. Hun trekker fram Lillehammer hotell som et hotell som går bra. De hotellene som har overnatting i forbindelse med oljevirksomheten, har også bra belegg.

Én i jobb og én oppsagt

– Hvor mange har blitt sagt opp på Park?

– Vi har noen og tjue årsverk som har blitt borte, svarer Andersen. Det er mange som har fått seg andre jobber. Spesielt for kokkene har det vært lett å få seg ny jobb. Noen har begynt å jobbe i Nordsjøen. Kokkenes kompetanse er svært attraktivt i butikkenes ferskvaredisk, noen har begynt med det. Andre har fått seg jobb i kantine.

For ett år siden møtte vi Beata Bitkowska og Artur Cielsielki hjemme hos dem. De jobbet – og jobber begge på Park hotell. Da vi møtte dem for ett år siden, var begge permittert.

Bitkowska jobber med renhold, mens Cielsieki er kokk.

– Hvordan har det siste året vært?

– Vi var permittert et par måneder og etter det har det vært litt av og på. Når det har vært mye å gjøre har vi vært på jobb, men når det ikke har vært arbeid, så har vi vært hjemme, svarer Cielsieki når vi ringer ham.

Beata Bitkowska og Artur Cielsielki jobbet begge på Park hotell for ett år siden. Nå er Bitkowska blant de oppsagte. Cielsielki har fortsatt jobb.

Beata Bitkowska og Artur Cielsielki jobbet begge på Park hotell for ett år siden. Nå er Bitkowska blant de oppsagte. Cielsielki har fortsatt jobb.

Tormod Ytrehus

Karantene hotell

For ett år siden var de 12- 14 som arbeidet på kjøkkenet. Nå er det bare 5–6 igjen. Kona, Bitkowska, er blant de oppsagte. Nå er hun uten jobb.

Cielsieki holder på med å forberede middag til de som er i karantene på hotellet.

– Hadde det ikke vært for at Park hotell er karantenehotell for dem som kommer til Norge via Torp lufthavn, så hadde vi ikke hatt noe å gjøre, sier Cielsieki.

Anita Norin jobber i husøkonomavdelingen. Hun rydder og gjør reint rom. Norin har vært heldig og har bare vært permittert en måned i løpet av det siste året.

Ett år siden Norge stengte ned – slik har koronapandemien rammet arbeidsmarkedet

Bor på isolat

– Nå er vi sju stykker på jobb, men det er ganske mye å gjøre, forteller hun.

Hun jobber stort sett med å rydde og gjøre rent rom etter vanlige gjester. Men gjestene er til dels ganske annerledes enn det de var før pandemien brøyt ut. Det er noen som er i karantene, men de har også egne rom for dem som er syke og som bor på isolat.

– Det er bare én som jobber med rommene for dem som bor på isolat. Hun bruker fullt smittevernutstyr med drakt, skjerm, munnbind, hette, skobeskyttelse og hansker. Men etter at et rom er brukt av syke, lar vi det stå noen dager før vi begynner å gjøre reint, forklarer Norin.

Det gjelder også når noen har bodd i karantene på hotellet. Da blir det stående noen dager før de blir ryddet og rengjort.

Spart penger

Nå håper de som alle andre vaksinen skal gjøre livet normalt, og at folk har spart penger som de kan bruke på restauranten og hotellet.

Sandefjords største industri er Jotun som har verdensomfattende virksomhet.

– Tenk hvor mye penger de har spart på reising. Nå bør de bruke noen av de pengene hos oss, mener Andersen.

Warning
Annonse
Annonse