Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Frp forlater regjeringen
Dette betyr Frp-exiten for arbeidsfolk
Et fristilt Frp kan ta opp kampen om venstresidens velgere, tror Manifest-leder Magnus Marsdal.
helge@lomedia.no
Fremskrittspartiet vil nå rendyrke sin politikk på alle områder, og kan også legge større press på regjeringen med tanke på statsbudsjettet, får FriFagbevegelse bekreftet fra flere hold.
– Nå kan Frp stille sterkere krav for å fortsette å støtte regjeringen, sier Wegard Harsvik til FriFagbevegelse. Han er leder for samfunnskontrakt og strategi i LO.
– Et fristilt Frp kan ta opp kampen om venstresidens velgere spesielt på EØS-området, sier Magnus Marsdal, leder av Tankesmien Manifest til FriFagbevegelse.
Arbeidslivspolitisk talsperson i Frp, Erlend Wiborg bekrefter at partiet vil føre en mer rendyrket politikk på dette området.
En annen valgkamp
Valgkampen neste høst vil nå bli helt annerledes. Det hersker det liten tvil om.
– Det er fortsatt flertall for de fire partiene på Stortinget. Dermed et flertall for høyresidens politikk. Det gjelder også på arbeidslivsområdet og fordelingspolitikken, poengterer Wegard Harsvik overfor FriFagbevegelse.
– Men det er vanskelig å se hvilke saker der et mer fristilt Frp skal danne flertall mot regjeringen i saker som er viktige for oss, legger han til.
Han tror Fremskrittspartiet vil få betraktelig flere stemmer ved valget i 2021 enn de ligger an til på meningsmålingene i dag.
– Når de trer ut av regjeringen er det taktiske hensyn som ligger bak. Det er for å bli størst mulig og for å skaffe høyresiden samlet flest mulig stemmer. Vi vil nok se en skjerping av retorikken fra Frp, mer støy og et ønske om oppmerksomhet. Det gjenstår å se om media vil gi dem det, mener lederen for samfunnskontakt og strategi i LO, Wegard Harsvik.
EØS-motstanden vil styrkes, mener Manifest-leder Magnus Marsdal.
Jan-Erik Østlie
Stiller krav
Magnus Marsdal mener Frp-exiten vil stille store krav til EØS-motstanderne på venstresiden og i fagbevegelsen.
– Det er viktig at EØS-motstanderne og EU-skeptikerne på venstresiden står fast på sine standpunkter samtidig som man tar avstand mot fremmedfiendtlige holdninger, mener Marsdal.
– Frp vil adoptere mye av politikken fra Brexit-tilhengerne i Storbritannia, poengterer han.
Sigrun Aasland er fungerende daglig leder i Tankesmien Agenda. Hun mener vi nå vil se et Frp som er mer viltre enn i regjering.
– De har allerede fått splittet opp jernbanen, fått private inn i velferden, gitt de rike lavere skatt og gjennomført en reform med fylkessammenslåinger og kommunesammenslåinger. Når de nå stiger ut gjør de det veldig vanskelig å navigere for Erna Solberg, sier Sigrun Aasland til FriFagbevegelse.
Men hun tror ikke vi får merke mye av dette i hverdagen.
Frp vil bli et mer viltert parti, mener Agenda-fagsjef Sigrun Aasland.
Jan-Erik Østlie
– Regjeringen vil fortsatt være avhengig av Fremskrittspartiet. Men det vil gå ut over styringsdyktigheten. Det vil bli enda vanskeligere å finne de gode visjonene som denne regjeringen kan levere. Hvordan få en offensiv klimapolitikk, hvordan skape begeistring, spør Aasland.
Samtidig går Erna Solbergs drøm i grus.
– Det er en firepartiregjering som har kostet mye. Både Venstre og KrF er blitt bitte små partier. Det har kostet KrF partilederen. Nå kan det koste partilederen også for Frp, poengterer hun.
Aasland tror ikke det er denne ene saken som bringer partiet ut av regjering.
– Enten har man planlagt dette en stund, og ønsket å gå ut nå. Eller så er Siv Jensen blitt overrasket over sin egen organisasjon og betydningen av regjeringens vedtak om IS-kvinnen. Hva som er sannheten får vi kanskje ikke vite, sier Sigrun Aasland.
Hun er enig med dem som hevder at vi nå vil få en langt mer polarisert valgkamp neste år.
– Fremskrittspartiet vil ikke holde noe tilbake og dra politikken i en enda større trad til ytterkanten. Men det har de jo også delvis gjort i regjering, sier Sigrun Aasland.
Mer Frp-politikk
Erlend Wiborg er arbeidslivspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet på Stortinget. Han er en av dem som flagget før mandagens landsstyremøte at han ville ta partiet ut av regjering.
Wiborg bekrefter at en exit vil føre en mer rendyrket Frp-politikk.
I forhold til handlingsplanen som er vedtatt på landsmøtet, innebærer det et mer fleksibelt arbeidsliv. Og at flere får muligheten til å komme ut i arbeid ved bruk av midlertidig ansettelser. Partiet vil myke opp reglene for midlertidig ansettelser.
Også på pressekonferansen hvor Siv Jensen offentliggjorde at Frp går ut av regjering, bekreftet hun at partiet nå vil følge sitt eget partiprogram. Partiet føler seg ikke bundet av Granavolden-plattformen.
Endrer ikke noe
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tror ikke denne rokeringen i høyreregjeringen betyr så mye for LOs medlemmer.
– Jeg er enig med avtroppende finansminister Siv Jensen i at dagens regjering er upopulær. Men det skyldes ikke for lite Frp-politikk. Snarere tvert imot. Skattekutt til de rikeste, skvising av vanlige arbeidsfolk, privatisering og sentralisering er politikk drevet fram av Frp, sier Gabrielen til FriFagbevegelse.
– Så er det fortsatt flertall for de fire høyrepartiene på Stortinget. Det er ikke forandret. Men jeg frykter mer spill, uro og støy i norsk politikk, sier han i en kommentar.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim