I 2015 ble Jan Olav Andersen gratulert som nyvalgt forbundsleder. Hvem som skal overta Andersens plass som leder av LOs femte største forbund, er et av de viktigste spørsmålene forbundet skal diskutere på sitt landsmøte som starter 15. mars.
Ylva Seiff Berge
Dette er de viktigste sakene på EL og IT Forbundets landsmøte
Valg, EØS og kraftpolitikk er blant sakene når EL og IT Forbundet gjennomfører sitt landsmøte denne uka.
torgny@lomedia.no
Onsdag 15. mars åpner EL og IT Forbundet sitt landsmøte. I fem dager skal 270 delegater diskutere framtida for forbundet.
EL og IT organiserer elektrofagfolk innen IT, telekommunikasjon, el-installasjon og produksjon og distribusjon av elektrisk kraft.
Forbundet har vokst de siste åra og har nå godt over 42 000 medlemmer. Dette gjør dem til LOs femte største forbund.
Valgkamp
Den saken som har fått mest oppmerksomhet før landsmøtet, er valget av ny ledelse.
Jan Olav Andersen tar ikke gjenvalg etter åtte år som forbundsleder.
Andersen er en av de få blant LOs forbundsledere som ikke har medlemskap i Arbeiderpartiet. Han er medlem av SV, og var en periode faglig leder i partiet.
To kandidater er klare til å overta. Begge er trøndere og de kommer fra samme fagforening, Elektroarbeidernes fagforening Trøndelag.
Samme fagforening
Eystein Garberg er leder i fagforeningen. Under hans ledelse har fagforeningen vokst betydelig. Garberg har bakgrunn i Rødt, men understreker sterkt at han ikke er noen partipolitiker.
Geir Ove Kulseth har hatt verv i fagforeningen, men fikk jobb på forbundskontoret i 2017. Han er medlem av SV.
De har ført en åpen valgkamp gjennom mange fylker og årsmøter. Utfallet er ikke gitt. Trøndelag, Nordland, Agder, Rogaland og Oslo støtter i stort Garberg. Vestland, Østfold og noen flere fylker vil i hovedsak støtte Kulseth. I tillegg er det regnet med at flertaller på forbundskontoret vil støtte Kulseth.
Det er ventet en uhyre jevn avstemning.
Mange delegater har ikke bestemt seg. Delegasjonene stiller ikke med bundet mandat. Valget blir avgjort på landsmøtets nest siste dag, lørdag.
EØS-spørsmålet
EØS-spørsmålet har vært viktig for El og IT.
Forbundet har vært et av de tydeligste nei til EØS-forbundene i LO. Jan Olav Andersen har vært den mest markante motstanderen av EØS-avtalen i LOs indre sirkler. Men i intervjuet i forbundets medlemsblad, Nettverk, åpner han for tvilen:
«Jeg er mindre bombastisk enn for noen ti år siden. sier han […] Det er krig i Europa. Vi får en sikkerhetspolitisk dimensjon i EU- og EØS-debatten som ikke har vært der før», sier han.
Brexit
I dagens handlingsprogram heter det: «EL og IT Forbundet mener dette er uakseptabelt og krever derfor at EØS-avtalen sies opp og erstattes av en handelsavtale med EU.»
Forslaget til ny tekst er langt mer forsiktig:
«Som erfaringene fra Brexit viser, vil en oppsigelse av avtalen potensielt ha store konsekvenser for norsk næringsliv, sysselsetting og sikkerhet. Derfor må konsekvensene og mulighetene en oppsigelse medfører utredes nøye før en eventuell oppsigelse finner sted.»
På dette punktet vil det komme motforslag.
Fyldig program
Til å være et fagforbund holder EL og IT Forbundet seg med et handlingsprogram som kunne vært et politisk parti verdig. Handlingsprogrammet som gjelder fram til landsmøtet, er på 54 sider.
Ved forrige landsmøte klarte da heller ikke landsmøtet å gjennomføre behandlingen av hele handlingsprogrammet innenfor tidsrammene for landsmøtet. Sluttbehandlingen ble da også overlatt til landsstyret.
Kraftpolitikk kommer til å bli et tema på landsmøtet på forskjellige måter. Ansatte som jobber i selskap som produserer elektrisk kraft, har opplevd gode tider. Noen har også nytt godt av bonuser. Samtidig har alle medlemmer av forbundet fått føle de høye strømprisene når strømregningene har dukket opp.
Omstilling fra olje
EL og IT Forbundet har profilert seg som et grønt fagforbund. I det gjeldende handlingsprogrammet er ordet «fornybar» nevnt 21 ganger. Her heter det at «Omstilling fra en oljeavhengig økonomi til en økonomi basert på fornybare ressurser, kompetanse og teknologi må starte nå.»
Et paradoks for forbundet er at en viktig del av forbundets medlemmer jobber i industri knyttet til olje- og gassindustrien.
Forbundet mener at EL og IT Forbundets medlemmer vil spille en avgjørende rolle i denne omstillingen.
Kabler og vindkraft
EL og IT Forbundet har også vært det forbundet som har gått lengst i å argumentere for utenlandskabler for strøm. Argumentet har vært den norske forsyningssikkerheten. Landsmøtet i 2019 sa nei til den omstridte utenlandskabelen North Connect.
Men det kan ventes stor diskusjon rundt de såkalte hybridkablene mellom Norge og utlandet. Det vil si kabler som leverer elektrisk kraft fra havvind både til Norge og til utlandet. De vil også kunne brukes som kabler for eksport og import av strøm mellom Norge og utlandet.
EL og IT Forbundet støtter utbygging av vindkraft på land. Det står både i handlingsprogrammet fra 2019 og i forbundsstyrets forslag til landsmøtet.
I lys av de siste ukers aksjoner og diskusjoner om vindturbinene på Fosen, kommer vindkraft-standpunktet ganske sikkert til å bli debattert på landsmøtet.
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB