FRAMTIDA: LO-kongressen ønsket en tillitsreform i offentlig sektor. LOs 2. nestleder Roger Heimli leder arbeidet med å utvikle modellen.
Jan-Erik Østlie
Dette er LOs mål for ny tillitsreform i offentlig sektor
Tillitsreformen skal være fagbevegelsens alternativ til mål– og resultatstyring.
sym@lomedia.no
Utgangspunktet for en reform er troen på at New Public Management (NPM) eller tilsvarende markedsløsninger hentet fra privat sektor, verken er bra for de ansatte, en effektiv bruk av ressurser eller bidrar til gode offentlige tjenester. LO-kongressen 2017 ønsket derfor en tillitsreform i offentlig sektor. LO-sekretariatet nedsatte i november 2019 en arbeidsgruppe ledet av 2. nestleder Roger Heimli, som nå har definert hva som ligger innenfor begrepet tillitsreform.
Krevende og spennende
– Vi hadde jo håpet at det nå var en rødgrønn regjering som hadde gått løs på dette arbeidet gjennom en NOU, men slik gikk det som kjent ikke. Derfor var det nødvendig for oss å sette i gang et utvalgsarbeid, slik at det etter neste valg ikke er nødvendig å starte helt fra begynnelsen, sier Heimli.
Han legger ikke skjul på utvalgsarbeidet både har vært spennende og krevende. Er det for eksempel mulig å utvikle en modell som kan brukes i hele offentlig sektor, både innenfor staten, kommunene, skolen og ikke minst Nav som er sektorovergripende? Alternativet er at det enkelte forbund må tilpasse og se hva som er mulig å få til innenfor sine avtaleområder.
Utvalget valgt å prioritere arbeidet slik at de først laget en definisjon av hva som ligger innenfor begrepet tillitsreform.
Hovedpilarer og grunnmur
Målet med tillitsmodellen er å sikre en sterk offentlig sektor som over hele landet leverer tjenester av høy kvalitet tilgjengelige for alle.
Grunnmuren for reformen er den norske modellen med små forskjeller, sterk tillit og tett samarbeid.
Utvalget slår fast at de ansatte kunnskap og kompetanse er offentlig sektors fremste ressurs. I stedet for unødvendig måling og kontroll må derfor de ansatte få tillit til å gjøre jobben sin.
De tre hovedpilarene dreier seg om nettopp denne tilliten:
• Tillit mellom partene i arbeidslivet.
• Tillit til de ansattes kompetanse og faglighet.
• Tillit mellom politikere, ansatte og innbyggere.
Forutsetningene
Utvalget skisserer flere byggesteiner i modellen. Partssamarbeidet er helt avgjørende. Det må legges til rette for stor grad av medvirkning og medbestemmelse lokalt i virksomhetene. En annen forutsetning er faste ansettelser. «Ved stor bruk av deltidsansatte, midlertidige ansatte og konsulenter vil det være vanskelig å styre med tillit, da vil lett kontrollstyring ta overhånd», mener utvalget. Andre byggesteiner er tillitsbasert ledelse og at det er nødvendig å samarbeide på tvers. «Det er behov for bedre samordning av forvaltningsnivåene med åpenhet og innsyn som hovedregel».
Styring og kontroll
I stedet for systemer som går i detaljer og kontrollerer den enkeltes produktivitet, ønsker utvalget å måle at samfunnsoppdraget oppfylles. Det skal derfor rapporteres på et sentralt nivå. En tillitsmodell vil fungere dårlig sammen med privatisering, anbud og konkurranseutsetting.
– Det er ikke mulig å ha en tillitsbasert styring av oppgaver som er satt ut til kommersielle private aktører.
Veien videre
Den neste utfordringen for utvalget er å se på hvordan disse tankene rundt en tillitsreform kan få politisk gjennomslag. Det skal blant annet jobbes opp mot partienes programarbeid som pågår i disse dager.
En ny rødrønn regjering etter 2021-valget, vil være et viktig skritt, fastslår Heimli.
– Samtidig er det fullt mulig å starte reformarbeidet i dag, ikke minst i de mange rødgrønne kommunene, oppfordrer LOs 2. nestleder.
Utvalgsarbeidet fortsetter nå fram mot LO-kongressen.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft
Sissel M. Rasmussen
Høye matpriser samler Stortinget. Vil begrense matvarekjedenes makt
VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.
Jan-Erik Østlie