JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette vet vi om konsekvensene av valget i storbyene

Til tross for kraftig nedgang i oppslutningen, kan Arbeiderpartiet fortsette i ledelsen av de fleste store byene.

Colourbox

torgny@lomedia.no

Her er en gjennomgang av den politiske situasjonen i seks av de største byene, dagen etter kommunevalget.

p

Oslo

I Oslo beholder Raymond Johansen og Arbeiderpartiet byrådsmakta, men blir kraftig redusert. Arbeiderpartiets bystyregruppe blir redusert fra 20 til 12 representanter.

De to andre byrådspartiene, SV og MDG, har framgang, men klarer ikke å veie opp helt for Arbeiderpartiets tilbakegang. For fortsatt å regjere i Oslo må Byrådet støtte seg på Rødts fire mandater.

Byrådet har også i forrige periode vært avhengig av Rødt for å få flertall, og Rødt har sagt klart at de ikke vil inn i byrådet, men fortsette som støtteparti.

I Oslo har Bompengepartiet fått fire plasser i bystyret. Men vil ikke få noen politisk innflytelse så lenge det rødgrønne flertallet består.

Trondheim

Arbeiderpartiet mister hele 20 representanter i Trondheim. Ved forrige kommunevalg hadde Arbeiderpartiet over 40 prosent av stemmene i byen. Nå er oppslutningen redusert til landsgjennomsnittet på 25 prosent.

Et flertall i kommunestyret må ha 34 representanter bak seg. Arbeiderpartiet har i perioden samarbeidet med MDG, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. SV var også lenge med i flertallet, også Venstre var med. Da Venstre gikk inn i regjeringa, trakk SV eg fra samarbeidet.

Under utspørringa på NRK i går kveld, svarte ordfører Rita Ottervik, at det er disse hun vil MDG, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og SV for å danne et flertall. Senterpartiet har satt foten ned for å samarbeide med Rødt. Så til tross for at Rødt går fram og får fem representanter i bystyret, kan de bli utenfor flertallet i Trondheim.

Stavanger

Stavanger er bompengepartiland. I Stavanger, Sola og Sandnes har partiet fått rundt 10 prosent av stemmene. Det gjør det til en joker når bystyret i Stavanger skal settes sammen.

Arbeiderpartiet har opplevd en svak tilbakegang i oppslutningen i byen, men beholder alle 18 representantene i bystyret. SV beholder sine tre, mens Rødt har en framgang på tre representanter og får nå en bystyregruppe på fire representanter. Dette gir ikke mer enn 25 representanter, og en trenger 34 for å få flertall. Selv om Senterpartiet og Kristelig Folkeparti slutter seg til den rødgrønne sida, blir det ikke nok for å skaffe flertall.

Bompengepartiet med sine seks representanter, havner derfor på vippen. De vil ha sterke kort på hånda i forhandlingene. De kan avgjøre om det er venstresida eller høyresida som skal få ordføreren. Bomringen på Nord-Jæren vil gå en vanskelig tid i møte.

p

Bergen

Bergen har blitt kaosland og ingen kan med sikkerhet si hvordan utfallet av forhandlingene blir. Trym Aafløys bompengeparti får 11 representanter i det nye kommunestyret.

Teoretisk sett kan en koalisjon med Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og MDG skaffe seg et flertall. I Bergen har det vært tradisjon for at Arbeiderpartiet har samarbeidet til midten av politikken.

Høyre har overtatt som Bergens største parti med 14 representanter. Arbeiderpartiet gjør et katastrofevalg. Bystyregruppa blir halvert til 13 representanter. En mager trøst er det at de er større enn Bompengepartiet.

Et av Bompengepartiets største saker foruten bompenger har vært å stoppe bybanen til Åsane. Det kan se ut som de ikke lykkes med. Arbeiderpartiets Roger Valhammer kan med en storkoalisjon sikre seg flertall for å bygge bybane. Men innad vil det være en splittelse, ikke minst i det avgjørende spørsmålet for bergensere: Skal bybanen til Åsane gå over Bryggen eller skal den legges i tunnel?

Tromsø

I Tromsø er det mulig at Arbeiderpartiet fortsetter med ordføreren. Men også her har partiet opplevd et katastrofevalg, og fikk redusert bystyregruppa si med 40 prosent, fra 13 til åtte representanter. En god del av velgerne ser ut til å ha gått til SV som nesten fordobler sin oppslutning til sju representanter. I Tromsø går Senterpartiet kraftig fram og går fra én til fem representanter. Sammen med Rødts to representanter vil disse fire partiene ha et flertall bak seg i kommunestyret. Men Senterpartiet i Tromsø er kjent for å tilhøre høyresiden i partiet, og kan ha vanskeligheter for å samarbeide med Rødt.

Også i Tromsø har de en bompengeliste som kommer inn med fire representanter. I tillegg har Tromsø sin egen «bygdeliste», By- og Landlista, som får én representant i kommunestyret. Høyre var i mange år et dominerende parti i byen, og hadde ordføreren, Jens Johan Hjort. Før forrige kommunevalg var det store konflikter innad i partiet. Dette gjorde at valget i 2015 ble en katastrofe for partiet. Dette har ikke Høyre klart å rette opp, tvert imot. De mister ytterligere to mandater og er nå like store som SV i bystyre. Ved valget var det færre tromsøværinger som stemte på Høyre enn på SV.

p

Kristiansand

I kommunevalgkampen i Kristiansand har det vært én dominerende sak: Skal kommunen bruke penger på en privat kunstsamling i den gamle kornsiloen? I Kristiansand har de ingen bompengeliste, men de har Demokratene. Demokratene er ledet av den gamle Frp-politikeren Vidar Kleppe. Kleppe meldte seg ut av partiet. Hadde han ikke gjort det ville han blitt kastet ut. Han var blant Frps mest innvandringskritiske politikere.

Det er ingen partier i bystyret i Kristiansand som har villet forholde seg til partiets to representanter i bystyret. Holdningen til Demokratene i Kristiansand kan sammenlignes med holdningen til Sverigedemokratene i den svenske Riksdagen.

Nå blir det vanskelig å unngå Demokratene. I det nye bystyret stiller de med ti representanter. I Kristiansand har Høyre hatt ordføreren, og det blir vanskelig for han å fortsette uten støtte fra Demokratene.

Annonse
Annonse