JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse bransjene skal undersøkes ekstra nøye av Arbeidstilsynet

Tillitsvalgt Bernt Eriksson i Arbeidstilsynet puster lettet ut. Arbeidstilsynet skjermes i hovedsak fra kuttene i staten – og får øremerkede penger til utsatte bransjer.
– Arbeidstilsynet skal omorganiseres og vi kommer til å få nye oppgaver som det ikek er bevilget penger til, sier Bengt Eriksson, hovedtillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Arbeidstilsynet i en kommentar til statsbudsjettet.

– Arbeidstilsynet skal omorganiseres og vi kommer til å få nye oppgaver som det ikek er bevilget penger til, sier Bengt Eriksson, hovedtillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Arbeidstilsynet i en kommentar til statsbudsjettet.

Bjørn Grimstad

torgny@lomedia.no

Tillitsvalgt for NTL i Arbeidstilsynet, Bernt Eriksson, er glad for at Arbeidstilsynet ikke får like store kuttforslag som resten av forvaltningen.

– Hvis vi ser bort fra øremerkete midler til IA, så vil ikke budsjettet som helhet bli en styrking av Arbeidstilsynet. Men det kan se ut som om Arbeidstilsynet ikke får en reduksjon slik andre etater opplever. De økte bevilgningene tilsvarer ABE-kuttene.

p

– Min umiddelbare reaksjon er at regjeringen først og fremst satser penger på arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Blant annet øker de bevilgningene med seks millioner kroner mot utsatte bransjer.

10 millioner til intenasjonalt arbeid

Regjeringa bevilger totalt 706 millioner kroner til tilsynet. Dette er en økning på 50 millioner kroner fra 2019-budsjettet.

Seks millioner kroner skal gå til å følge opp utsatte næringer. Dette gjelder først og fremst bygg- og anlegg, helse- og sosialsektoren og utelivsbransjen.

Til sammen 10 millioner skal gå til internasjonalt arbeid, dels Norges andel av driften og opprettelsen av EUs nye arbeidsmarkedsbyrå. Arbeidstilsynet får to millioner kroner for å følge opp ELAs arbeid i Norge.

Det skal også opprettes en ny nemnd som skal sikre at varslere ikke blir utsatt for gjengjeldelse.

Omorganisering koster

Eriksson er like mye opptatt av de økte utgiftene som ikke kommer fram i Arbeidstilsynets budsjett. Fra nyttår skal Arbeidstilsynet omorganiseres. Tilsynet skal ikke lenger være organisert i regioner. Det skal være organisert med landsomfattende enheter. I budsjettet er det hverken avsatt midler til omorganisering, eller tatt høyde for at den nye organiseringen kommer til å føre til mer reising, både for ledelsen og de ansatte.

I mars 2018 vedtok Stortinget at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn med innleie. Arbeids- og sosialdepartementet hatt ute på høring et lovforslag om at Arbeidstilsynet gis hjemmel til å føre tilsyn med at innleiereglene etterleves, samt å gi pålegg og ilegge sanksjoner ved ulovlig innleie. Disse reglene er departementet ikke ferdig med å behandle, men vil etter all sannsynlighet bli en ny oppgave som Arbeidstilsynet må utføre uten at det følger nye midler med, mener Eriksson.

Arbeidslivspakke

«Sjølv om arbeidslivet i hovudsak er prega av gode og ryddige forhold, er det framleis utfordringar i enkelte næringar og verksemder. Det er eit behov for å styrkje innsatsen mot useriøse arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet», sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i pressemeldingen.

Der viser hun til en såkalt arbeidslivspakke på 25 millioner kroner som blant annet inneholder ELA-bevilgningen.

p

I 2014 fikk Arbeidstilsynet anledning til å ilegge det som kalles et overtredelsesgebyr som bedirfter må betale når de bryter arbeidsmiljøregelverket. I budsjettet er det beregnet tre millioner kroner i økte inntekter for 2020.

Hellig mål

I en pressemelding peker EL og IT-forbundet på at antall tilsyn som Arbeidstilsynet gjennomfører, har falt dramatisk fra 2015 til i fjor

– Det handler om ressurser. Regjeringens hellige mål ser ut til å være å redusere offentlige utgifter, men det har gått for langt. Det trengs flere tilsyn for at lover og regler skal bli overholdt. Nå er regjeringen tøffere mot Arbeidstilsynet enn de er mot kjeltringene i arbeidslivet, sier Vidar Hennum, nestleder i EL og IT Forbundet.

Annonse
Annonse