Landsmøte 2017
Disse sakene kan få opp temperaturen på Fagforbundets landsmøte
Mandag starter Fagforbundets landsmøte. Her er noen av de sakene som sannsynligvis kommer til å heve temperaturen på debatten.
LANDSMØTE: Mandag er det igjen klart for storsamling i Folkets hus i Oslo.
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
Når Fagforbundets øverste besluttende organ skal meilse ut forbundets politikk for de neste fire årene, og samtidig diskutere hvordan forbundet skal organiseres, kan det fort bli temperatur både på talerstolen og i korridorene. Her er noen av saken som Fagbladet tror vil skape debatt.
– Pensjonister burde tre tilbake og gi plassen til neste generasjon
Landsmøtet 2017
• Fagforbundets 4. ordinære landsmøte gjennomføres fra 16. til 20 oktober i Oslo Kongressenter.
• Les alle forslag og landsstyrets innstillinger her: Landsmøtet 2017
6-timersdagen
Kortere arbeidstid og 6-timersdag ble en stor debatt på LO-kongressen, og dette kan også bli en debatt på Fagforbundets landsmøte.
Håvard Sæbø
«LO vil i perioden utarbeide en plan for hvordan man kan gå videre med arbeidstidsreduksjoner. Planen må ha et helhetlig perspektiv og bygge på erfaringer fra
nasjonale og internasjonale forsøk i ulike bransjer og sektorer, herunder 6 timers dag/30 timers arbeidsuke», heter det i LO-vedtaket.
Fornøyd med LO-vedtak
Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug var godt fornøyd:
– Jeg synes redaksjonskomiteen kom fram til gode formuleringer. Nå gleder jeg meg til å jobbe videre med planene for en arbeidstidsreform, sa hun.
Debatt også på landsmøtet
Kortere arbeidstid og 6-timersdag kan også bli en debatt på landsmøtet i oktober. Flere foreninger har sendt inn forslag om å stryke hele formuleringen om kortere arbeidstid i både prinsipp- og handlingsprogrammet.
Argumentasjonen er at dette ikke kommer samfunnet til gode, og at det er en urealistisk målsetting.
Andre foreninger har sendt inn forslag om å forsterke teksten og gjøre det tydelig at 6-timersdagen er forbundets mål.
Landsstyret har innstilt på en tekst som sier at målet om å sette livskvalitet foran forbruksvekst kan oppnås blant annet gjennom kortere normalarbeidsdag.
Fagforbundet fikk gjennomslag for å planlegge en reform for kortere arbeidstid
EØS-avtalen
Flere foreninger har sendt inn forslag om at Fagforbundet må jobbe for å få Norge ut av EØS-avtalen.
Ole Palmstrøm
Landsstyret ønsker ikke å gå så langt, og har avvist forslagene. Samtidig mener landsstyret at det er nødvendig å skjerpe tonen overfor norske myndigheter som forvalter avtalen. Det samme gjorde Fagforbundet inn mot LO-kongressen i vår.
Mette Nord: – Det er dagens regjering og ikke EØS som svekker rettighetene våre
Bruk reservasjonsretten
I landsstyrets forslag til EØS-formulering i handlingsprogrammet heter det at utviklingen av EØS-avtalen har fått et omfang som går langt utover det som ble forespeilet da avtalen ble inngått. Derfor må norske myndigheter sørge for en grundig gjennomgang av avtalen for å sikre den norske arbeidslivsmodellen.
I tillegg vil landsstyret at forbundet krever at norske myndigheter aktivt bruker reservasjonsretten når faglige rettigheter og den norske arbeidslivsmodellen settes under press, og at ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og de norske arbeidslivslovene skal gå foran EU-regler og direktiver.
Vil skrote eller reforhandle
Likevel ønsker flere foreninger at forbundet må kreve at EØS-avtalen sies opp eller reforhandles.
Fagforbundet buss og sporveisarbeidernes forening i Trondheim er blant dem som mener at Fagforbundet ikke kan leve med EØS-avtalen, som de mener truer faglige rettigheter. Derfor mener de at forbundet må arbeide for at den blir sagt opp. Også Fagforbundet Kongsberg mener at forbundet ikke kan leve med dagens EØS-avtale, men sammen med noen andre foreninger mener de i utgangspunktet at den må reforhandles. Dersom det ikke er mulig, bør den erstattes med en handelsavtale.
Mer penger til foreningene
Sissel M. Rasmussen
En rekke foreninger har sendt inn forslag om å få økte overføringer. Forslagene varierer fra å øke dem fra dagens 0,3 til 0,36 prosent av trekkgrunnlaget og opp til 0,5 prosent.
Foreningene ønsker å bruke de ekstra pengene blant annet på mer frikjøp, og de mener dette er helt nødvendig for å få utført de oppgavene som de er pålagt.
De mener også dette er noe som i stor grad vil komme medlemmene lokalt til gode.
Landsstyret har avvist alle forslag om økte overføringer til foreningene, men Fagbladet kjenner til at foreninger kommer til å reise forslagene på nytt under selve landsmøtet.
Internasjonal handelsboikott av Israel
Fagforbundets representanter var viktige pådrivere da LO vedtok at de vil arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel. Flere foreninger har sendt inn forslag om dette i Fagforbundets handlingsprogram.
Lederen i Fagforbundet Bergen, Sara Bell, var en av forkjempere på LO-kongressen for internasjonal handelsboikott av Israel. Her får hun er klem etter at kongressens flertall gikk inn for boikott.
Martin Guttormsen Slørdal
Fagforbundet Troms er blant dem som foreslår det, og begrunner forslaget med at fagbevegelsen har lange tradisjoner med internasjonalt solidaritetsarbeid. De mener det ikke er noen vei utenom boikott av Israel, og vil at forbundet ber norske myndigheter om å ta konsekvensen av at dialog ikke har vist seg som et tilstrekkelig virkemiddel for at Israels okkupasjon av Palestina skal opphøre.
Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama: LO skal jobbe for full boikott av Israel
Israel må presses til å akseptere palestinsk selvstendighet, åpne Gazas grenser, betale for gjenoppbyggingen, rive muren på Vestbredden, og etterkomme FN-resolusjonen om tilbaketrekning fra okkuperte områder, skriver fylkesforeningen i sin begrunnelse.
Noen ønsker ikke boikott
Fagforbundet Flekkefjord ønsker tvert om å fjerne teksten om at Fagforbundet vil arbeide for en internasjonal boikott. De begrunner det med at dette punktet i handlingsprogrammet skaper uro blant medlemmene i regionen.
Landsstyret har innstillt på å ta inn i handlingsprogrammet at forbundet skal arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel.
Klima
To av lokalforeningene i vest mener at Fagforbundet ikke skal engasjere seg i klimaspørsmål. I nord er stemningen helt motsatt.
Fotomontasje.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Fagforbundet var ett av forbundene som frontet motstanden mot konsekvensutredning av oljeleting utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen på LO-kongressen tidligere i år.
Foreningene i Sandnes og Vest-Agder har nemlig sendt inn et forslag om å stryke nesten alt i prinsipp- og handlingsprogrammet som omhandler klima og miljø. Fylkesforeningen i Nordland, understreker derimot i sitt forslag at oljeleting må begrenses og sårbare områder vernes. Det samme gjør blant andre foreningen i Trondheim.
Les hele saken her:
Flere saker
Landsmøtet 2017
• Fagforbundets 4. ordinære landsmøte gjennomføres fra 16. til 20 oktober i Oslo Kongressenter.
• Les alle forslag og landsstyrets innstillinger her: Landsmøtet 2017