JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyre tjenester - uansett

Når offentlige tjenester er dyre, er det ikke fordi de er offentlige. Det er fordi de er tjenester, ifølge Kalle Moene.
Så lenge menneskene i helsevesenet ikke kan erstattes av maskiner, er det begrenset hvor mye det kan effektiviseres. Det gjelder uansett hvem som driver det, ifølge Kalle Moene.

Så lenge menneskene i helsevesenet ikke kan erstattes av maskiner, er det begrenset hvor mye det kan effektiviseres. Det gjelder uansett hvem som driver det, ifølge Kalle Moene.

Vidar Ruud, ANB/Arkiv

harald.henmo@lomedia.no

Sammen med LOs sjeføkonom Stein Reegård var økonomiprofessor Moene innleder på Manifests frokostmøte fredag om norsk produktivitet. Bakgrunnen var Regjeringens nylig nedsatte produktivitetskommisjon, som skal «kartlegge og analysere årsakene til svakere produktivitetsutvikling de siste årene», og «gi konkrete råd til hvordan produktiviteten kan økes».

Les også: Danske skal forberede oss på framtida (12.02.2014)

Både Moene og Reegård var ganske tydelig på det første punktet: Det handler kort og greit om omlegging fra vareproduksjon til tjenester. De lot dermed det andre punktet ligge.

– Stadig flere årsverk i Norge går til tjenesteyting, både i privat og offentlig sektor, sa Reegård. – Her er det vanskelig å øke produktiviteten, siden det er verre å erstatte mennesker med maskiner.

Dette i motsetning til i industrien og primærnæringene, som har en synkende andel av totale årsverk.

– Og dermed synker produktivitetsveksten, sa Reegard,

Ligger høyt

LO-økonomen var nøye med å understreke at det er veksten i produktivitet som er synkende. Norge ligger fortsatt høyt på alle målinger av produktivitet, selv når særtrekkene ved oljebransjen holdes utenfor. Målt i brutto nasjonalprodukt per timeverk, ligger Norge godt over land som Sverige, Tyskland og USA.

– Og det er viktig å huske hva produktivitet er. Det er ikke et mål i seg selv, men et middel til velstand og andre ting. Og produktivitet handler heller ikke om å jobbe lengst og løpe mest, men å jobbe smartest, sa Reegård.

Som eksempel på hvor vanskelig dette kan være å måle og endre innenfor tjenestenæringene, brukte han noen av LOs mest berømte medlemmer: Oslo-Filharmonien.

– Hvordan skal Filharmonien bli mer effektiv? Spille fortere? Kutte ut noen instrumenter?

Bare friske kunder

Den norske kommisjonen er laget etter modell av den danske, som har avgitt sin rapport - med konkurranseutsetting og privatisering som viktige begreper.

– Det er lite å hente på å privatisere offentlige tjenester, sa Moene.

– Når privatisering av disse tjenestene vil kunne utkonkurrere det offentlige, er det ikke fordi de er mer effektive, men fordi de kan velge sine kunder, ser han.

– Slik et forsikringsselskap som kan velge bare friske kunder, nødvendigvis gjør det bedre enn et som må ta alle. Den samme logikken gjelder for eksempel i helsevesenet.

Dyrt og billig

Og også professoren var opptatt av forskjellen på vare- og tjenesteproduksjon – og mente det kan gjøre oss blinde på tings relle kostnad, og verdi.

– Den høye produktivitetsveksten i vareproduksjonen gjør at vi blir rikere, og ønsker mer tjenester. Men effektiviseringen av vareproduksjonen gjør også at tjenester framstår som relativt sett dyrere, forklarte Moene

– Vi blir altså rikere på en måte som gjør at det vi trenger mest framstår som stadig dyrere, selv om det ikke er det. Dette gir en politisk spenning, og er bakgrunnen for den statsfinansielle krisen i Europa, sa han.

– Den enkleste måten å få opp produktivitetsveksten, er å bygge ned velferdsstaten. Men det blir altså farlig og feil, sa Kalle Moene.

Annonse
Annonse