KRITISK TIL AFP: Morten Svendsen er leder i Elektromontørenes Forening i Oslo og Akershus (EMF). Han er sterkt kritisk til en reformert AFP-ordning, som han mener vil ende med en forverring av dagens nivå.
Knut Viggen
Elektrikerforening prioriterer økt kjøpekraft framfor reformert AFP
Elektromontørenes Forening i Oslo og Akershus ønsker ikke at LOK-miljøet blir med på en streik for en reformert AFP-ordning skulle dette bli hovedkravet i neste års lønnsforhandlinger.
knut.viggen@lomedia.no
– Det vil bli vanskelig, for ikke å si umulig, å motivere medlemmene våre til en streik for en reformert AFP som vi oppfatter som en svekkelse i forhold til dagens ordning, sier Morten Svendsen, leder i Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus.
BAKGRUNN: Lønnsøkning skal prioriteres foran AFP, lover LO
Mandag om en uke samles tillitsvalgte fra hele landet til den første av EL og IT Forbundets tre landstariffkonferanser i høst. Først i ilden er det største tariffområdet i forbundet, Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
Landstariffkonferansen på LOK avholdes i Sandefjord fra 23. til 26. oktober. Her skal det stemmes over hvilke krav til endringer i tariffavtalen som skal fremmes i hovedoppgjøret 2024. Tradisjonelt gir det også en retning for hva forbundet sentralt går for på landsstyremøtet i desember.
LO-kongressen i 2022 bestemte at reformert AFP skulle avgjøres i hovedoppgjøret i 2024, noe som tilsier et samordnet oppgjør, det vil si at LO fører felles forhandlinger i privat sektor på vegne av alle sine fagforbund med de ulike arbeidsgiverorganisasjonene.
Men flere stemmer i fagbevegelsen tar nå til orde for at det i stedet bør bli et forbundsvist oppgjør, der hvert enkelt forbund forhandler med sin forhandlingsmotpart, som i elektrikernes tilfelle er NHO-foreningen Nelfo.
Ikke minst for å sikre reallønnsvekst etter tre oppgjør på rad med svekket kjøpekraft.
– Vi må begynne å ta igjen det tapte. Økte strøm- og matpriser, og ikke minst en kraftig økning i rentenivået slår nå hardt inn på økonomien til medlemmene. Dette er noe vi må levere på neste år, mener Morten Svendsen.
– Villig til å ofre mye
Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus (EMF) er en av de største og tradisjonelt mest tonenangivende fagforeningene i LOK-miljøet.
Til tariffkonferansen i Sandefjord sender foreningen 10 delegater og fire observatører.
For to år siden var betalt reisetid førsteprioritet for elektrikerne. Det endte etter mekling med en bedring av reisebestemmelsene kombinert med en lønnsøkning, men som i etterkant viste seg å ikke holde tritt med konsumprisindeksen.
– Vi var villige til å ofre mye for å få reisetida på plass sist. Så skjedde det ting fram mot oppgjøret som gjør at jeg har forståelse for at vi endte opp der vi gjorde. Nå har det gått to år, vi har fått en debatt rundt ny, reformert AFP, samtidig som vi ser at våre medlemmer sakker akterut lønnsmessig, konstaterer Svendsen.
Henger etter på lønn
Det er særlig lønnsutviklingen ute i bedriftene som henger etter.
Statistikken viser at gjennomsnittslønna i Norge nå ligger over elektrikerlønna.
– Vi sliter med å få resultater i lokale forhandlinger. Det er tilbakemeldingene fra flere av klubbene våre. Når det settes av en pott i lønnsoppgjøret lokalt og det i praksis viser seg nesten umulig å få bedriftene med på å gi lokale tillegg, sakker vi dessverre akterut, forklarer Svendsen.
I klubber som Caverion og Bravida opplever de at kolleger i rørleggerklubbene, som går på en minstelønns-overenskomst, oppnår bedre resultater lokalt enn elektrikerne, som er omfattet av en normallønns-overenskomst.
Ett av forslagene fagforeninga har sendt inn til tariffkonferansen er å styrke reguleringsbestemmelsene, slik at de i større grad sikrer god lønnsutvikling for medlemmene på linje med andre bransjer.
– Vi må kunne diskutere innretningen på tariffavtalen vår, mener Morten Svendsen.
Godt skolert på AFP
Førstkommende fredag åpner Fellesforbundet sitt landsmøte i Oslo. Tirsdagen etter tar trolig landets største fagforbund i privat sektor stilling til om de ønsker å gå for en reformert AFP eller ikke. Det vil trolig også være retningsgivende for EL og IT Forbundets tariffkonferanse som stemmer over sine lønnskrav den samme uka.
– Vi har hatt en pensjonsdebatt gående lenge i forbundet vårt. Vi har lykkes i å skape en grasrot-diskusjon rundt pensjon som få andre LO-forbund kan vise til og jeg opplever at vi på pensjon er ganske godt informert og med noen unntak ganske enige også, sier Morten Svendsen.
LES: Fagforeningsleder frykter unge risikerer å tape på pensjonsgrep fra LO.
– Vi er kritiske til en reformert AFP. Derfor er også ett av våre forslag at LOK-miljøet fritas for å delta i en streik. Vi kan ikke pålegge våre medlemmer å gå ut i en streik for en løsning som etter vår mening vil svekke egne rettigheter. Det vil kunne føre til stort tap av medlemmer, tror Morten Svendsen.
Landstariffkonferansen for elektrofagene (LOK)
• Arrangeres i Sandefjord 23. til 26. oktober
• Skal vedta prioriterte krav til neste års hovedoppgjør. Dette er en av tre tariffkonferanser i forbundet i høst, de andre er i IKT/Spekter og i Energi.
• Fagforeningene / distriktene har sendt inn 240 forslag til konferansen hvorav 189 av forslagene er forslag til tariffoppgjøret 2024.
• EL og IT Forbundet vedtar sine lønnskrav på landsstyremøtet i desember og foreslår også oppgjørsform.
• Endelig oppgjørsform vedtas på LOs representantskapsmøte i februar 2024.
Landstariffkonferansen for elektrofagene (LOK)
• Arrangeres i Sandefjord 23. til 26. oktober
• Skal vedta prioriterte krav til neste års hovedoppgjør. Dette er en av tre tariffkonferanser i forbundet i høst, de andre er i IKT/Spekter og i Energi.
• Fagforeningene / distriktene har sendt inn 240 forslag til konferansen hvorav 189 av forslagene er forslag til tariffoppgjøret 2024.
• EL og IT Forbundet vedtar sine lønnskrav på landsstyremøtet i desember og foreslår også oppgjørsform.
• Endelig oppgjørsform vedtas på LOs representantskapsmøte i februar 2024.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Får du ikke lønna du har krav på? Her er seks råd
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal