JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (fra venstre), statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og NHO-leder Ole Erik Almlid på tirsdagens kontaktmøte.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (fra venstre), statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og NHO-leder Ole Erik Almlid på tirsdagens kontaktmøte.

Nanna Aanes Wolden

En liten endring i statsbudsjettet har opprørt LO-lederen: – Ingen er tjent med dette. Heller ikke regjeringen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes det er mildt sagt oppsiktsvekkende at regjeringen opphever stortingsvedtaket om å øke organisasjonsgrad, hvis målet faktisk er å få opp organisasjonsgraden.08.10.2019
15:45
14.10.2019 15:39

helge@lomedia.no

På direkte spørsmål fra FriFagbevegelse vil ikke finansminister Siv Jensen (Frp) svare på spørsmålet om hvorfor stortingsvedtaket fra januar 2018 er fjernet gjennom en setning i statsbudsjettet.

– Arbeidsministeren jobber videre med det og det må hun få lov til å komme tilbake med når hun er ferdig med det, var svaret til Siv Jensen.

Da hadde også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tatt opp denne saken under tirsdagens kontaktmøte med regjeringen. Svaret han fikk, var at det er satt ned et utvalg under arbeids- og pensjonspolitisk råd som jobber med spørsmål knyttet til å øke organisasjonsgraden. Dersom det kommer forslag her som trenger stortingsbehandling, kommer det til å bli fremmet for Stortinget.

p

Ingen begrunnelse

Men han fikk ingen begrunnelse for hvorfor stortingsvedtaket er anmodet fjernet.

– Ingen er tjent med dette. Heller ikke regjeringen, sier Gabrielsen.

LO-lederen synes det hele er svært spesielt.

– Det vi har pratet om her (i kontaktutvalget, red.anm) handler blant annet om hvilken rolle partene spiller for å styrke konkurransekraften i landet. Suksessoppskriften er sterke organisasjoner og en høy organisasjonsgrad. For sjuende år på rad har regjeringen fryst fagforeningsfradraget, og dermed svekket dette. I tillegg kommer de ikke tilbake til Stortinget for å rapportere om hvordan de skal bidra til å øke organisasjonsgraden. Hvis regjeringa faktisk har til hensikt å komme konkrete tiltak for å få opp organisasjonsgraden, er det svært oppsiktsvekkende at regjeringen opphever et stortingsvedtak om det samme. En arbeidsgruppe er vel og bra, men faktisk ikke konkrete tiltak for å styrke organisasjonsgraden, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Selvfølgelig reagerer vi sterkt på at Stortinget skal holdes utenfor et slikt arbeid. Alle er tjent med at Stortinget involveres i dette arbeidet, legger han til.

Flertallet på Stortinget tvang altså i januar 2018 regjeringen til å jobbe for at fagforeningene skal få flere medlemmer. Mot sin vilje måtte regjeringen anerkjenne betydningen av å være organisert, etter forslag fra Rødt, og før KrF gikk inn i regjeringen.

Siden vedtaket 31. januar 2018 har opposisjonen ventet på tiltak fra regjeringen for å oppnå dette målet. Samtidig har KrF sørget for at landet har fått en flertallsregjering.

Som nærmest en parentes i det store statsbudsjettet som ble lagt fram mandag, gjemt på side 55 i budsjettet til arbeids- og sosialdepartementet, annulleres nettopp vedtaket om «å anerkjenne det organiserte arbeidslivet og jobbe for å styrke organisasjonsgraden».

– Det virker som at regjeringen bruker dagens flertallsregjering for alt det er verdt, og annullerer vedtaket som KrF i sin tid var med på, mener Gabrielsen.

Ifølge Arbeids- og sosialdepartementet er dette bare «en teknisk vri». Det vises til to andre steder i statsbudsjettet hvor dette er omtalt, og hvor det henvises til arbeids - og pensjonspolitisk utvalg, samt partene i arbeidslivet for arbeidet med dette temaet.

Det er likevel ingen ting i statsbudsjettet som sier noe om hvordan departementet har tenkt å følge opp dette vedtaket overfor Stortinget.

Gabrielsen synes ikke det holder at man kommer til Stortinget «hvis det dukker opp gode forslag som fortjener å komme til Stortinget».

p

– Hvis man har til hensikt å bidra med konkrete forslag til å øke organisasjonsgraden, behøver man ikke å holde de folkevalgte på Stortinget utenfor, mener han.

Teknisk vri

Departementet på sin side svarer at arbeidet med å følge opp anmodningsvedtak om organisasjonsgraden i arbeidslivet, utgjør et kontinuerlig arbeid som inngår i den løpende dialogen med partene i arbeidslivet.

Det er nedsatt en særskilt arbeidsgruppe med hovedorganisasjonene, under Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd. Arbeidsgruppen, som ledes av statssekretær Vegard Einan (H), skal være en arena for dialog mellom myndighetene og partene om hvilke tiltak det kan være aktuelt å samarbeide om og hva organisasjonene selv kan gjøre for å bidra til økt organisasjonsgrad i arbeidslivet.

Vegard Einan forklarer at utvalget han leder arbeider fortløpende med å finne tiltak for å bedre organisasjonsgraden.

– Vi diskuterer flere gode innspill, og igangsetter blant annet et FoU-prosjekt som skal se på arbeidsgivernes holdning og tilnærming til tariffavtaler. Vi ser at flere virksomheter organiserer seg i en arbeidsgiverorganisasjon uten samtidig å ha tariffavtale for sine ansatte. Dette ønsker partene i fellesskap å se på årsaker til. Det kan være manglende kunnskap, liten erfaring eller tariffavtalenes utforming og innhold som enkeltvis eller sammen motvirker økt organisasjonsgrad, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.

Dette prosjektet skal være ferdig høsten 2020.

– I tillegg ser vi på ulike grupper med lav organisasjonsgrad herunder spesielt unge, hvordan vi kan forbedre informasjonsarbeidet overfor dem, heve det generelle kunnskapsnivået om den norske samarbeidsmodellen i befolkningen generelt og mer spesifikt hvordan vi med våre felles muligheter kan nå frem med bedre og mer direkte informasjon overfor arbeidsinnvandrere. Jeg opplever å ha en svært god dialog med partene i dette utvalget, som minst vil holde på fram til vi kan levere en rapport til Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd neste høst. Vi har ikke kommet fram til noe konkret tiltak foreløpig, selv om det nevnte er hovedmålene vi har satt oss, legger han til.

Det uttalte målet til regjeringen er den samme som hos partene i arbeidslivet. Det er å få flere til å organisere seg, styrke det organiserte arbeidslivet og sikre mulighetene for en rettferdig og effektiv omstilling.

I tillegg nedsatte regjeringen i august et offentlig utvalg, som skal se på utviklingstrekk og vurdere ulike tilknytningsmåter i arbeidslivet. Måten arbeidslivet organiseres på kan være avgjørende for opprettholdelse av organisasjonsgraden.

– Samtidig vil vi ikke komme med noen hastetiltak, men noe som virkelig har effekt. Det er i god tradisjon med den norske trepartsmodellen å samarbeide gjennom dialog, for å sikre oppslutning og effektive tiltak. Jeg opplever ingen uenighet om dette, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.10.2019
15:45
14.10.2019 15:39Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.

Marius Fiskum

Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.

Stockthings/Colourbox

Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma

Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.

Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.

Amanda Iversen Orlich

Barnehageansatte Malin og Mette fortviler: – Det kommer stadig nye veiledere om hvordan vi skal gjøre jobben vår


Flere saker