Likelønn:
En slik pengeseddel har du aldri sett før. Dette er «kvinnenes hundrelapp»
I Trondheim sirkuleres 87-kroner-sedler til støtte for likelønnskampen.
Rigmor Bjerche og Silje Salomonsen
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
Kvinneaktivister i Trondheim har trykt opp mange pengesedler for å få oppmerksomhet rundt lønnsgapet mellom kvinner og menn. Sedlene som har den svært ukurante valøren 87 kroner er ikke brukbare som betalingsmiddel. Grunnen til at kvinneaktivistene har valgt 87 kroner er at kvinner tjener i gjennomsnitt 87 prosent av det mennene gjør.
• Trondheimskonferansen la planer for å stoppe regjeringas høyresving
Etterligner 100-lappen
87-kroner-seddelen er en etterligning av 100-kroner sedlen som kom i omløp i mai 2017.
Initiativet til de uortodokse pengesedlene kom fra likelønnsaksjonen før 24.oktober. Initiativet kom fra Trondheim SV og Rødt Trondheim. De fikk straks støtte fra LO i Trondheim. Til sammen var det 24 organisasjoner som sluttet opp om aksjonen, deriblant LO-forbundene Fellesorganisasjonen og Skolenes Landsforbund.
– Vi håper å få til en tilsvarende aksjon til 24.oktober også i år, opplyser Rigmor Bjerche og Silje Salomonsen.
Alle er enige om at det er en forskjell på hva kvinner og menn tjener, men det er ikke enighet om hvor stort gapet er.
• Julia (29) fyrer seg opp for likelønn: – Skal man vente på tariffoppgjørene, venter man forgjeves
Lønnsgap
Likelønnsaksjonen i Trondheim har hentet sin argumentasjon fra SSBs publikasjon fra i fjor: «Kvinner og menn i Norge. 2018». Salomonsen understreker at det ikke er kvinnenes deltidsandel som er årsaken til lønnsgapet.
«Kvinner og menn har ulik arbeidstid, ulik utdanning og arbeider i ulike yrker og bransjer/næringer. Men selv om man tar hensyn til dette, finnes det fortsatt forskjeller, noe som blant annet skyldes store forskjeller i lønnsnivå mellom offentlig og privat sektor. I gjennomsnitt tjener kvinner 87 kroner for hver 100-lapp menn tjener, uavhengig av hvorvidt man jobber heltid eller deltid», skriver SSB i rapporten.