JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Erna er ledestjerna»

Statsminister Erna Solberg får økt popularitet når det nå er krise.

Statsminister Erna Solberg får økt popularitet når det nå er krise.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Høyre og statsminister Erna Solberg styrker seg i kjølvannet av korona-krisen.

kjell.werner@anb.no

Høyre går kraftig fram på de to siste meningsmålingene. Høyre får 24,9 prosent på Norstats måling for NRK og Aftenposten. Det er en framgang på fem prosentpoeng siden forrige måling. Den samme trenden ser vi på TV 2s partimåling. Også Arbeiderpartiet styrker seg og er fortsatt landets største parti.

På toppen av dette kan statsministeren notere seg en personlig triumf. 55 prosent av de spurte svarer at Erna Solberg er best egnet som statsminister. Ap-leder Jonas Gahr Støre må nøye seg med en oppslutning på 28 prosent. Det hører med til bildet at statsministrene i både Sverige og Danmark nå har partipolitisk vind i seilene. Og her i Norge er det altså Erna Solberg som er ledestjerna. Hun har så langt ledet landet med stø hånd. I tillegg må det sies at både helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland har inngitt tillit. Samlet bidrar det til å styrke Høyre på målingene.

Følg oss på Facebook

Takket være framtidsrettede politikere har Norge nå over 10.000 oljemilliarder på bok. Statsminister Erna Solberg har sagt at det ikke skal stå på penger for å møte korona-krisen med økonomiske virkemidler. Baksiden av medaljen er at det blir enda tøffere å møte framtidige utfordringer med lavere oljeinntekter og en aldrende befolkning. Da må det prioriteres enda hardere. Men det blir en annen skål.

De to ferske partimålingene underbygger det vi historisk har opplevd. I kriser slutter folk som oftest opp om de som styrer landet. Men kriser er i seg selv ikke nok til å øke oppslutningen om statsministerens parti. Det er en forutsetning at krisene takles godt.

Finanskrisen i 2008 er et svært så illustrerende eksempel i så måte. Regjeringen Stoltenberg, med SVs Kristin Halvorsen som finansminister, håndterte denne krisen svært godt, og det er hevet enhver over tvil at det var nettopp effekten av dette som sikret gjenvalg av den rødgrønne regjeringen i 2009.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

De to store partiene har altså styrket seg. I tøffe tider slutter velgerne opp om tradisjonelle styringspartier. Småpartiene blør tilsvarende. De ligger alle nå under sperregrensen på fire prosent. For Erna Solberg er dette en stor utfordring. Uten at KrF og Venstre kommer over denne magiske grensen kan Solberg bare glemme mulighetene for gjenvalg i 2021.

For Jonas Gahr Støre ser det derimot lovende ut. Dersom målingene var valg i dag ville Støre ha blitt statsminister for en rødgrønn regjering, for Ap, Sp og SV har solid flertall sammen. Men halvannet år er lang tid i politikken. I tillegg er det høyst uklart hvordan Norge og verden ellers vil se ut høsten 2021.

Warning
Annonse
Annonse