Høyre gjør det desidert best på kommunemålingen med 26 prosent.
Rodrigo Freitas / NTB
Kommunemåling
Erna og Høyre med stø kurs mot et knallvalg
Høyre har stø kurs mot et knallvalg 11. september. Ap og Sp sliter fortsatt, mens SV ser ut til å tjene på å stå utenfor regjering.
helge@lomedia.no
Høyre har ridd på en medgangsbølge i lang tid, og holder fortsatt en god stim på Opinions målinger for august, utført for FriFagbevegelse, Fagbladet og Dagsavisen.
Det er tatt opp to målinger, en for kommunevalg og en for stortingsvalg.
Mens Høyre får 30,3 prosent på stortingsmålingen, får partiet 26 prosent på kommunemålingen.
Det er likevel stor framgang fra kommunevalget for fire år siden.
Også Frp ligger vesentlig høyere på riksplan enn lokalt. Målingen viser en oppslutning på 14,2 prosent i hele landet, mens partiet «bare» får 9,2 prosent på lokalt plan.
Kommunemåling august 2023
Vil doble antallet
Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, håper på stø kurs også videre. Målet er å doble antallet Høyre-ordførere – fra 35 til 70.
– Samtidig er vi opptatt av å få de riktige flertallene på plass i kommunene. Og gjøre et godt valg som viser at det skal være mulig, sier Henrik Asheim til FriFagbevegelse.
Han mener Høyres framgang skyldes den politiske virkeligheten folk opplever.
– Prisene og rentenivået stiger. Derfor er det viktig å holde de kommunale avgiftene nede. Også mener jeg både rikspressen og våre politiske motstandere bommer når de gjør konkurranseutsetting til den store debatten rundt eldreomsorgen. Det vi er opptatt av, er å få nok sykehjemsplasser, at folk skal få hjelp hjemme. Men rundt i det ganske land tror jeg få er opptatt av hvem som skal utføre tjenestene. Det finnes viktigere utfordringer enn det å ta tak i, sier Henrik Asheim.
Men det er ingen i Høyre som klapper seg på brystet og tar oppslutningen for gitt. Valgkampen fortsetter for fullt, understreker han.
Det gjør den også for Arbeiderpartiet. Partiet får 18 prosent på stortingsmålingen og 18,4 prosent på kommunemålingen.
Partisekretær Kjersti Stenseng innrømmer at tallene ligger på et for dårlig nivå.
– Men vi har et veldig stort lag med dyktige kandidater og frivillige som jobber hver eneste dag for å få fram det vi mener er de viktigste sakene: Eldreomsorg og oppvekst. I tillegg vil vi forsøke å synliggjøre forskjellen mellom en Ap-styrt og en Høyre-styrt kommune, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.
Taper ordførere
Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan miste mange ordførere etter høstens valg. Sammen har de to mistet en oppslutning på hele 12 prosent sammenlignet med valget for fire år siden.
Sp får 8,8 prosents oppslutning på kommunemålingen og 5,7 på riksplan.
Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener målingene viser at velgerne holder fast på sin kritikk av regjeringen, og at de ønsker seg noe nytt også i nasjonal politikk. Men mer på riksplan enn lokalt.
Verst går det ut over Senterpartiet som gjorde et knallvalg for fire år siden (14,4 prosent), og dermed fikk mange ordførere.
Den lille trøsten kan være at mange av partiets tidligere velgere fortsatt sitter på gjerdet, uten å ha bestemt seg for hvem de skal stemme på.
Det gjelder hver femte Ap-velger og hver fjerde Sp-velger.
På stortingsmålingen har de to regjeringspartiene dog en framgang fra forrige måned, men bare på 0,5 prosentpoeng.
Soler seg i glansen
Mens regjeringen får mye kjeft, kan SV sole seg utenfor regjeringen.
Blant annet gjør SV det bra i målinger fra noen store byer. Det kan redde et rødgrønt flertall og de to regjeringspartiene fra et katastrofevalg.
Valgforsker Johannes Bergh, mener dette viser at det var en strategisk god beslutning for SV å stå utenfor regjeringen etter stortingsvalget for to år siden.
Partimåling august 2023
– SV har fått gjennomslag for mange av sine saker og dermed klart å markere seg uavhengig av å sitte i regjering. Det har lønt seg og kommer fortsatt til å lønne seg, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.
Han mener også at skiftet av leder i partiet ikke har hatt noen stor betydning for oppslutningen.
Bakgrunnstall viser at SV tar velgere fra to sider – fra Arbeiderpartiet og Rødt.
Oppløftende for SV
SV får en oppslutning på 9,4 prosent på stortingsmålingen. På kommunemålingen er det 8,4 prosent, nesten på høyde med både Sp og Frp.
SV-leder Kirsti Bergstø synes det er veldig oppløftende med så gode målinger.
– SVs framgang er avgjørende for rødgrønne flertall flere steder og for å holde høyresida unna makta. Den eneste måten disse målingene kan bli til virkelighet, er hvis de som nå ønsker å stemme SV, som ønsker rettferdighet og miljø, faktisk går og stemmer, sier SV-lederen til FriFagbevegelse.
– Jeg tror mange ønsker en tydelig retning for politikken. Folk trenger rettferdig fordeling og trygghet nå i dyrtida. SV sikrer nye velferdsløft som gratis SFO og tannhelsereform. Klimaendringer og ekstremvær viser at vi må kutte utslipp og ta vare på natur, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.
Frp sterke nasjonalt
Fremskrittspartiet står mye sterkere ved stortingsvalgmålingen (14,2 prosent) enn ved kommunemålingen (9,2 prosent).
Rødt har merket lite til bråket rundt avgangen til Bjørnar Moxnes, og har en oppslutning 6,1 prosent ved kommunemålingen og 5,5 prosent ved stortingsmålingen.
Venstre står jevnt rundt 5-tallet på begge, mens KrF har større oppslutning lokalt enn på riksplan (4,1 – 3,4). MDG har det motsatt (3,6 – 5,8 prosent lokalt).
Sekkeposten «Andre» er imidlertid verdt å merke seg. På kommunemålingen har den 8,3 prosent. Her ligger diverse bygdelister og blant annet Industri- og næringspartiet.
Om målingen
• Opinions partibarometer for august 2023 er basert på henholdsvis 1021 og 1001 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
• I intervjuene er det stilt følgende spørsmål: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» Og «Dersom det var kommunevalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»
• Telefonintervjuene er gjennomført mellom 8. og 15. august 2023.
• Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Om målingen
• Opinions partibarometer for august 2023 er basert på henholdsvis 1021 og 1001 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
• I intervjuene er det stilt følgende spørsmål: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» Og «Dersom det var kommunevalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»
• Telefonintervjuene er gjennomført mellom 8. og 15. august 2023.
• Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie