Partimåling
Erna Solberg er ikke lenger dronningen på høyresiden
Høyre og Frp er ett mandat fra å regjere alene, med Sylvi Listhaug i førersetet.
Høyre og Erna Solberg har nesten halvert sin oppslutning fra mars 2023 til desember 2024
Javad Parsa / NTB
helge@lomedia.no
Høyre er nå tilbake på samme nivå som ved stortingsvalget i 2021: 20,5 prosent.
Dette skjer etter at Høyre har vært største parti på Opinion-målingene til Dagsavisen og FriFagbevegelse siden mars 2022 – med et lite unntak i juni 2024.
Etter valgnederlaget i 2021 vokste partiet raskt til å bli det dominerende partiet med høyest oppslutning i Norge.
Topp-punktet for Erna Solberg og Høyre kom i mars 2023, med en oppslutning på hele 36,9 prosent på Opinions måling. Da fikk Fremskrittspartiet på sin side «bare» 12,2 prosent.
Siden har Høyre mistet mange velgere til Frp. Høyre har sakte, men sikkert falt – mens Frp har vokst og gradvis tatt over dominansen på målingene.
Men selv om den samme oppslutningen i 2021 ga et valgnederlag for Høyre, er det svært lite som tyder på at det skal ha samme konsekvens om nøyaktig ni måneder. Takket være Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet.
*INP utgjør 1,7 % av Andre-kategorien.
Upopulær regjering
Forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, forklarer at fremgangen på høyresiden skyldes at sittende regjering fremstår som upopulær.
– Målingene er et signal om at velgerne ønsker seg noe helt annet enn dagens regjering. At Frp vinner mest på det, skyldes nok at velgerne opplever det som et enda større brudd med regjeringen å stemme på Frp. I tillegg vinner partiet på å være enda mer synlig i debatten rundt kriminalitet og innvandring, sier han til FriFagbevegelse.
Høyre-leder Erna Solberg vil ikke svare på om hun føler den store framgangen til Frp som en trussel for sitt eget parti. Hun vil heller fokusere på det store flertallet for å bytte ut Støre-regjeringen.
Og poengterer at høyresiden samlet har enda større oppslutning.
– Også er det lenge igjen til valget. Mye kan skje. Hvis vi skal få en ny regjering med handlekraft til å gi Norge en ny politisk kurs, må vi ha et stort og sterkt Høyre. Det er vi som både vil senke skattene, få ned helsekøene, prioritere opp skolen og styrke politiet kraftig, sier Erna Solberg til FriFagbevegelse.
Og legger til: – Og styre trygt i urolige tider.
Største parti igjen
Fremskrittspartiet er største parti på Opinions målinger for første gang siden mars 2009.
Framgangen denne måneden er på hele 4,1 prosentpoeng. Partiet har større oppslutning enn Høyre for første gang siden april 2010.
Det er velgere fra Høyre og Senterpartiet som i størst grad har strømmet til Fremskrittspartiet – i tillegg til såkalte sofavelgere, som altså unnlot å stemme ved forrige valg. I tillegg til noen Ap-velgere.
Partiet favner bredt i alle aldersgrupper, men har fortsatt flest mannlige velgere.
Frp-leder Sylvi Listhaug er i likhet med Erna Solberg opptatt av at det fortsatt er lenge igjen til valget.
– Det er veldig motiverende å se at flere vil ha partiets løsninger som gir folk mer frihet gjennom lavere skatter og avgifter, økt trygghet ved å satse på politiet og gi dem nye virkemidler for å bekjempe kriminalitet. Samt at vi tar i bruk alle gode krefter i helse- og eldreomsorgen og får ned helsekøene, er hennes kommentar til målingen.
Mikroskopiske sjanser
Arbeiderpartiet holder lav stand på tross av en turbulent uke, med 17,7 prosent. Det er en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng.
Mandag 2. desember viste flere medier til interne stridigheter i Arbeiderpartiet på grunn av misnøye med statsminister og partileder Jonas Gahr Støres lederskap. Denne målingen er tatt opp i de påfølgende dagene.
På tross av støyen i partiet virker det ikke ut ifra denne målingen å ha innvirket nevneverdig på partiets oppslutning.
Til tross for det, avsluttes et år der Ap er under 20-tallet på samtlige av Opinions målinger for Dagsavisen og FriFagbevegelse.
Oppslutningen er stabilt svak. Johannes Bergh mener det er vanskelig å tro at dagens regjering skal overleve stortingsvalget i september.
– Jeg har forståelse for at statsministeren selv har tro på at det skal være mulig å vinne valget. Og rarere ting har skjedd tidligere. Men det er vanskelig å tro at det er mulig. Det ser virkelig mørkt ut for dagens regjering. Dominansen på høyresiden er enorm, har vært det lenge og trenden bare styrker seg, sier Johannes Bergh.
Dårlige tall
Det er mange tall som styrker sjansen for at høyresida vinner valget:
• Høyre og Frp er kun ett mandat fra å ha flertall sammen.
• Venstre og KrF er begge over sperregrensen og styrker det borgerlige flertallet betraktelig.
• Arbeiderpartiet har ikke vært på 20-tallet en eneste måned i 2024.
• Og Senterpartiet nærmer seg sperregrensen.
Sekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, har ingen problemer med å innrømme at dette er altfor dårlige tall for Arbeiderpartiet.
– Det har vi dessverre sett på flere målinger i det siste, og det tar vi på alvor. Vi skal oppover på målingene og jobbe for å få velgernes tillit, sier hun til FriFagbevegelse.
– Da må vi mobilisere og stå på hver dag for våre politiske løsninger. Vi har blitt enige om et statsbudsjett for neste år med SV som vil gi flere bedre råd, som prioriterer politi og forsvar og billigere barnehage, gratis SFO og å få ned ventetidene i helsetjenesten. Stortinget har vedtatt en historisk ny og moderne abortlov. Vi skal fortsette å utvikle og gjennomføre viktig politikk for Norge og holde de løftene vi har gitt folk, sier Stenseng.
Stabilt i bunnen
Både Venstre (5,8 prosent) og KrF (på akkurat 4 prosent) kommer over sperregrensen og får dermed henholdsvis ti og sju mandater.
Parallelt får Sp en oppslutning på 4,9 prosent, og er dermed mindre enn både SV, Venstre og Rødt.
SV (9,4 prosent) har en liten framgang, mens Rødt (5,7 prosent) har tilsvarende liten tilbakegang.
Totalt får hele rødgrønn side 68 mandater, som er hele 17 mandater unna flertall.
Andre (3,4 prosent) går litt tilbake. Her har Industripariet en andel på 1,7 prosent.
Om målingen
Opinions barometer for desember er basert på 1000 telefonintervjuer i perioden 3. desember til 9. desember 2024.
76 prosent har avgitt svar om partireferanse. Dette tilsvarer 761 respondenter.
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,4 og 3,1 prosent, avhengig av prosentresultatets størrelse.