Hjertelig gjensyn mellom SV-leder Audun Lysbakken og Fagforbundets leder, Mette Nord, på landsmøtet. De er enige om å innføre arveavgift igjen.
Per Flakstad
Fagforbundet og Fellesforbundet:
Et flertall i LO vil ha arveavgift. Presset på Arbeiderpartiet øker
Det er flertall i LO for å gjeninnføre arveavgiften. Fagforbundet og SV støtter forslaget, men har en god nyhet til folk flest.
helge@lomedia.no
Presset på Arbeiderpartiet for å innføre arveavgiften øker. Et flertall i LO-familien går nå inn for å gjeninnføre den for å redusere forskjellene.
Fagforbundet vil på sitt landsmøte vedta et krav om å innføre arveavgift.
Også Fellesforbundet støtter
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, er enig med Mette Nord. Han mener arveavgiften må gjeninnføres.
– Er det slik at vi ikke klarer å finansiere alt vi ønsker fordi vi ikke skal pøse inn mer penger i økonomien, må vi ta de store utgiftene med at vi innfører strengere skatt, høyere skatt, progressiv skatt for dem som har mest, sa han under en paneldebatt i Arendalsuka i august.
– Vi er et av få land i Europa som ikke har arveskatt. Det handler om hvordan vi innretter den for å få den sosialt bærekraftig, la han til.
Flertall i LO
Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, støtter også en gjeninnføring av arveavgift. Det samme gjør forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok.
– NTLs syn er at skatt på formue, arv og bolig er viktig for å bidra til utjevning og rettferdig fordeling. Så ja, vi er for arveavgift, sier hun til FriFagbevegelse.
FO (Fellesorganisasjonen) har som forbund ikke tatt stilling til arveavgift, men forbundsleder Mimmi Kvisvik sier FO støtter alt som bidrar til omfordeling.
I tillegg har også AUF-leder Astrid Hoem med seg et rykende ferskt landsmøtevedtak i AUF om arveavgift.
– Vi mener det det skal lønne seg mer å gå på jobb hver dag og bidra til fellesskapet enn å arve, mener Astrid Hoem.
Sp og Ap har sagt nei
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har sagt tvert nei til arveavgift
SV ønsker arveavgift
SV har tidligere fremmet forslag om en arveavgift med fem millioner i bunnfradrag per arving. Det betyr at du vil kunne arve fem millioner kroner uten å måtte betale arveavgift. Det samme vil gjelde hver av dine medarvinger.
Da SV-leder Audun Lysbakken mandag gjestet landsmøtet i Fagforbundet, ga han tydelig uttrykk for at han støtter forbundets leder i spørsmålet rundt arveavgift.
Samtidig var han klar på at det ikke er snakk om en blåkopi av den forrige avgiften – som rammet allerede de som arvet en halv million kroner.
– Helt meningsløst
Audun Lysbakken er klar på at gjeninnføring av arveavgift er av de skatteendringene som må gjøres hvis vi skal få forskjellene vesentlig ned i Norge.
Blant de 100 rikeste i Norge har sju av 10 arvet sin formue.
– Det er helt meningsløst at det skal være høy skatt på folk sitt arbeid, og null skatt på rike menneskers arv. Så må vi lage en modell som er mye mer sosial enn den gamle arveavgiften, i praksis med et høyere tak. Det må være en skatt som er rettet inn mot de rikes store arv. Ikke vanlige folks arv, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
– Utfordringen er at vi til nå ikke har fått Finansdepartementet til å regne på modeller. Derfor har ikke vi kunnet legge fram konkrete forslag med tall. Men vi håper regjeringen snart kan være behjelpelig til det, sier Audun Lysbakken.
– Vil redusere forskjellene
Lysbakken påpeker at dette er en skatt som veldig mange andre land har. Og som han mener vil ha en veldig klar effekt på forskjellsutviklingen.
Lysbakken vil imidlertid ikke gå inn for en blank kopi av den gamle arveavgiften i Norge, fordi det viste seg at mange rike kunne sno seg unna den. Han mener det må utformes en helt ny modell som også må ta hensyn til nettopp det.
– Viljen til å vri seg unna beskatning som mange av de rikeste viser nå, gjør at vi må ta nettopp det med i betraktning når det planlegges en ny arveavgift. Vi må ha en god løsning for en arveavgift og en god løsning for exit-skatt, mener Audun Lysbakken.
Støtter ny arveavgift
Mette Nord, Fagforbundets leder og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, vil også gjeninnføre arveavgiften. Selv om det ikke fører til de store inntektene til statskassen, mener hun det vil redusere forskjellene.
Skatt på arv
Arveavgiften er skatt på formue kun i ett bestemt øyeblikk, når transaksjonen gjennomføres, og gjør det etter Arbeiderpartiet sitt syn lett å planlegge seg bort fra. Dermed traff den bare vanlige folk. Derfor har det også vært stor skepsis i Arbeiderpartiet om å gjeninnføre den.
Arveavgiften ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2014. PÅ det tidspunktet var den allerede redusert betydelig av Arbeiderpartiet, nettopp fordi den i liten grad traff de med de største formuene og ga en beskjeden inntekt til fellesskapet.
Høyere bunnfradrag
På det tidspunktet var beløp under 470 000 skattefrie beløp. Beløp mellom 470 000 og 800 000 hadde en arveavgift på seks prosent, mens beløp over 800 000 hadde en arveavgift på 10 prosent.
Hvor det blir riktig å legge seg ved en gjeninnføring, vil ikke Mette Nord si noe om i dag.
– Det må vi komme tilbake til. Vi har ikke tatt stilling til det. Men det vil være behov for et bunnfradrag, sier Mette Nord.
Bunnfradraget må være høyere enn det «gamle» på 470 000 kroner, er hennes klare beskjed.
– Arveavgift vil være et virkemiddel for å redusere forskjeller. Det er et viktig grep. Det vil ikke bidra med all verden på statsbudsjettet, men vil bidra til å redusere forskjeller, poengterer hun.
Hvis forslaget om å gjeninnføre arveskatten blir vedtatt på Fagforbundets landsmøte, vil det være forbundets offisielle politikk. Dermed vil det også være en viktig sak for Fagforbundet mot LO-kongressen i 2025.
– Det er store verdier noen har og som aldri blir betalt skatt på. Man har ikke jobbet for det, så er det litt tilfeldig hvilke familie man tilhører om man har vunnet i lotteriet eller ikke, sier Nord.
Får stor støtte
Av de politiske partiene er det bare MDG, Rødt og SV som i dag vil gjeninnføre arveavgiften. Både SV og Rødt vil at hver arving skal kunne arve fem millioner kroner skattefritt.
Arveavgift er imidlertid langt mer vanlig i andre land. 24 av de 36 medlemslandene i OECD har en eller annen form for arveavgift.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Håvard Sæbø