BUTIKKMEDARBEIDER: Caren som jobber i en Lidl-butikk i Nederland er opptatt av at de som jobber i butikker må bli anerkjent.
Ramon Costa / SOPA Images/Scanpix
Samfunnskritiske yrker under korona:
Europeiske arbeidere i førstelinja: – Vi skal ikke dø fordi vi gjorde jobben vår under krisa, sier butikkansatt Caren
Fagforeningen UNI Europa krever at Covid-19 blir anerkjent som yrkesskade for europeiske arbeidere i førstelinja: – Det vil være et første skritt mot å vise arbeidstakere den respekten de fortjener.
ylva.seiff.berge@lomedia.no
Forrige uke inviterte UNI til pressekonferanse med tre arbeidere fra forskjellige land i Europa som alle jobber i førstelinja: En omsorgsarbeider i Romania, en butikkmedarbeider i Nederland og en renholder i Norge. De fortalte om hvordan Covid-19 påvirker deres arbeidshverdag.
– Hele Europa lever under forskjellige former for korona-lockdown. Samtidig fortsetter millioner av mennesker å jobbe hardt for å holde samfunnet i funksjon. De jobber og utsetter seg selv og husholdningene sine for et livsfarlig virus. Det gjør de fleste uten sikkerhet hvis de skulle bli syke, og det er ikke bra nok, sier Oliver Roethig.
COVID-19: – Den risikoen arbeiderne står overfor må anerkjennes som en yrkessykdom, sier Oliver Roething, regionalsekretær i UNI Europa.
UNI Europa
Skal sikre arbeidere
For å anerkjenne førstelinjearbeiderne har UNI Europa og European trade union confederation (ETUC), sendt brev til EUs kommisjonær for arbeid og sosiale rettigheter. Der ber de om inkludere korona-sykdom på lista over yrkessykdommer som rett til erstatning.
– Å revidere denne lista vil være et første skritt mot å vise arbeidstakere den respekten de fortjener. Det vil sikre at de har en rettferdig tilgang til erstatning, hvis de skulle bli smittet. Arbeidere skal fokusere på å jobbe gjennom krisen, ikke bekymre seg for om de vil få økonomiske problemer hvis de blir syke, skriver UNI i pressemelding.
«Smart lockdown» i Nederland
I Nederland har de i likhet med mange andre land stengte skoler, restauranter og butikker. De siste ukene har dagligvarebutikkene hatt rekordomsetning, samtidig med at de ansatte følger strenge regler med bruk av hansker, håndvask og håndsprit.
p
– Man kan bare gå ut hvis man holder halvannen meters avstand til andre mennesker. Det samme gjelder inne i butikkene. Man kan bare handle alene, kommer det flere enn én person fra husstanden må de vente utenfor. Alle må bruke handlevogner inne i butikkene. Det sørger for at kundene holder riktig avstand, forteller Caren som jobber i en Lidl-butikk i Nederland.
Utålmodige kunder
De fleste butikker har også en person i døra, for å være sikker på at det ikke kommer for mange inn i butikken. Når det er rushtid i butikken, må man vente utenfor på at en person går ut, før en annen kan gå inn. Noen butikker har vakter hele dagen, mens andre butikker bruker vakt i døra bare når det er rush. Da blir det mer ansvar på de ansatte som jobber i butikken.
– Nå er det 260.000 mennesker som jobber i dagligvarebutikker. Det er heldigvis ikke meldt om noen alvorlige syke eller døde i bransjen. Dessverre begynner kunder å vise mindre hensyn til reglene nå. Vi må beskyttes så vi får gjort jobben vår. Vi skal ikke dø fordi vi gjorde jobben vår under krisa, sier Caren.
HK vil ha korona som yrkesskade
Ansatte i dagligvarebransjen i Norge er definert som samfunnskritiske, men går på jobb uten verneutstyr. HK har sendt brev til Arbeid- og sosialdepartementet der de krever at butikkansatte skal få samme vern i yrkesskadeforsikringsloven som helsepersonell og andre har fått.
– Våre medlemmer er sånn sett mer utsatt enn helsepersonell, siden de ikke er ikledd noe verneutstyr når de møter opp på jobb, sier forbundsleder Christopher Beckham.
p
Mangel på utstyr i Romania
I Romania kjemper også helsepersonell for å få Covid-19 anerkjent som en yrkesskade. Det er registrert mange tilfeller av smitte blant helsearbeidere.
– Når en av åtte bekreftede smittetilfeller i Romania er blant omsorgsarbeidere, er det klart at risikoen for smitte er direkte knyttet til disse jobbene. Det må EU-kommisjonen anerkjenne, skriver UNI Europa i sin pressemelding.
Verneutstyr er viktig for at førstelinjearbeidere skal kunne holde seg selv og de utsatte menneskene som de pleier trygge. Helsearbeidere i mange land opplever mangel på utstyr som er avgjørende for å begrense spredning av viruset.
HELSEARBEIDER: – Vi trenger at myndighetene innrømmer at det å jobbe som helsearbeider innebærer risiko, sier Catalin, helsearbeider i Romania.
Skjermbilde
Samlet inn penger til smitteutstyr
– Da pandemien begynte for to måneder siden, etterlyste vi verneutstyr fra regjeringen. De sa de hadde pengene, men ikke kunne produsere det så fort som vi ønsket. Vi kunne ikke vente på at de gjorde utstyret tilgjengelig for oss, så vi startet en pengeinnsamling, forteller Catalin, helsearbeider i Romania.
Etter flere uker med pengeinnsamling under kampanjen «Hjelp meg å hjelpe deg», ble det samlet inn nok midler til å dekke smittevernutstyr til helsepersonell, i tillegg til noe medisinsk utstyr. En del av utstyret er allerede levert, resten er bestilt og på vei, opplyser Catalin.
– Vi har også etterspurt å prioritere å teste helsearbeidere. Det vil ikke myndighetene. Det er større fare for å smitte flere når man er helsearbeider. Nå trenger vi at regjeringen innrømmer at det å jobbe som helsearbeider innebærer en risiko. Vi håper vi kan presse dem til å gi oss det vi trenger for å gjøre jobben vår, sier Catalin.
RENHOLDER: Anugs McGunnigle jobber som renholder i Norge. Nå er han en av mange i førstelinja som vasker og desifinserer der det har vært Covid-19 utbrudd.
Skjermbilde
Anerkjente rengjørerne
Angus McGunnigle, den eneste arbeideren som deltok på konferansen som HK-Nytt har fått etternavnet til, jobber i førstelinja som renholder i Norge. Norge var tidlig ute med å anerkjenne renholdere som førstelinjearbeidere og samfunnskritiske under pandemien.
– Jeg har desinfisert steder der det har vært utbrudd av Covid-19. Jeg har jobbet både på sykehus og på sykehjem. Vi har for det meste hatt tilgang til smittevernutstyr, forteller Angus.
Han peker på at ikke alle renholdere har tilgang til verneutstyr.
– Renholderne som desinfiserer butikker jobber bare med hansker. De er spesielt utsatt, sier han.
p
McGunnigle er hovedtillitsvalgt i AB Solutions. Det er et av flere renholdsfirmaer som betaler ut et eget risikotillegg etter avtale med de tillitsvalgte. Nå håper Angus at dette vil være med på å løfte omdømmet til renholderne.
– Renhold trenger et ansiktsløft. Det er nesten ingen nordmenn som jobber med renhold. Mange føler kanskje at de ikke kan skryte av jobben sin. Forhåpentligvis vil dette endre det, sier han.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre