JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-topp stiller krav til fagbevegelsen

Ursula von der Leyen mener fagbevegelsen må sørge for en anstendig lønn å leve av, at ungdom får utdanning og organiserer seg.
Peggy Hessen Følsvik ble overrasket over talen til Europakommisjonens president.

Peggy Hessen Følsvik ble overrasket over talen til Europakommisjonens president.

Herman Bjørnson Hagen

helge@lomedia.no

herman@lomedia.no

Berlin: LO-leder Peggy Hessen Følsvik var ikke så rent lite overrasket over talen til Europakommisjonens mektige president under kongressen til den europeiske fagbevegelsen, ETUC.

Ursula von der Leyen fremhevet sterkt fagbevegelsens rolle: Det er å sørge for at arbeidsfolk har en anstendig hverdag, og poengterte viktigheten av utdanning og få med ungdommen i det organiserte arbeidslivet.

– Det er på høy tid at arbeid lønner seg. Og arbeid må betale for alle: Både for menn og kvinner. Det er ikke et eneste argument for hvorfor en kvinne skal få mindre betalt for samme type arbeid som menn, sa Ursula von der Leyen.

Og gjentok:

– Ikke et eneste argument. Likt arbeid fortjener likt betalt, var hennes klare tale.

LO-lederen innrømmer at hun ble overrasket over hvor tydelig EU-kommisjonens president var i forhold til fagbevegelsens rolle i Europa.

Europakommisjonens president,Ursula von der Leyen, ormringet av kvinner under ETUC-konferansen i Berlin.

Europakommisjonens president,Ursula von der Leyen, ormringet av kvinner under ETUC-konferansen i Berlin.

Herman Bjørnson Hagen

Organisering viktig

Tysklands sosialdemokratiske statsminister, Olaf Scholz, gjestet også konferansen. Han var klar på at både avtaledekningen og organiseringsprosenten må opp skal man få hevet lønningene.

Det var også den store gjennomgangstonen hos kongressens delegater. Organisasjonsgraden må opp.

Tyskland hadde 54 prosent tariffdekning i 2018, ifølge tall fra OECD. Det vil si ansatte med tariffavtale.

I Norge hadde 7 av 10 (69 prosent) tariffavtale i 2019. Da er statlig sektor - som nesten har en full organisasjonsgrad - regnet med.

Dette er tall hvor både offentlig og privat sektor er med.

47 prosent av vårt eget lands arbeidstakere er medlem av en fagorganisasjon.

– At flere blir organisert og flere blir dekket av en tariffavtale er helt avgjørende for den norske modellen. Vi må ha kampkraft både for å treffe riktig i forhold til våre krav og for å presse arbeidsgiverne, sier Peggy Hessen Følsvik.

Ble overrasket

Kongressen, som samlet all fagbevegelse i Europa med unntak av Belarus og Russland, var ikke uventet preget av dyrtiden vi lever i.

Den var usedvanlig harmonisk og samstemt europeisk fagbevegelse som samlet seg i Berlin, til tross for intern uro etter en korrupsjonsskandale og dyrtiden hele Europa opplever.

– Uroen som har vært med personstrid er tilbakelagt stadium. Det er gjort mange gode vedtak som er viktig i den tiden vi går inn i nå, mener Peggy Hessen Følsvik.

Men det har vært nok ytre problemer.

– Først fikk vi en pandemi. Da vi trodde vi skulle få en normalisert situasjon, kom Russlands angrepskrig mot Ukraina med dertil høye priser og utfordringer for arbeidsfolk. Prisene har steget langt mer enn lønningene. Det er helt naturlig at dette preget kongressen, sier Følsvik.

Arbeidsfolk viktigst

Kongressen var klokkeklar på at det er arbeidsfolk som må settes øverst på dagsorden.

– Mange har det krevende i Norden også, men vi har et velferdstilbud som gjør at situasjonen er langt mer krevende i resten av Europa. Inflasjonen er skyhøy, uten at det gir utslag i like stor lønnsøkning. Ledigheten er stor, spesielt blant ungdom, sier Peggy Hessen Følsvik.

LO i Norge har fått gjennom mye av sin politikk i det vedtatte handlingsrommet. Det gode samarbeidet med nordisk fagbevegelse er en av årsakene til det. Nå vil LO i tillegg utvide virksomheten mot land som Tyskland og England.

Organisering

LO-ledelsen har hatt samtaler både med den tyske LO-lederen og TUC i England.

– Det er også det fine ved å være her. Vi treffer fagbevegelse fra andre land, sier Følsvik.

Med tysk fagbevegelse skal LO etablere et samarbeid om energiomstillingen, det grønne skifte og om industrien.

Flest kvinner

LO nådde en milepæl med medlem nummer en million under Arbeiderpartiets landsmøte, etter hard og seriøs jobbing i lang tid.

En annen milepæl ble nådd under ETUC-konferansen i Berlin. For første gang var det flere kvinner enn menn blant delegatene på kongressen. Det synes Følsvik er veldig bra.

Kongressen vedtok også at det skal være en ungdomsrepresentant blant delegasjonene som møter på kongressen, som foregår hvert fjerde år.

Annonse
Annonse