Peggy Hessen Følsvik ble overrasket over talen til Europakommisjonens president.
Herman Bjørnson Hagen
EU-topp stiller krav til fagbevegelsen
Ursula von der Leyen mener fagbevegelsen må sørge for en anstendig lønn å leve av, at ungdom får utdanning og organiserer seg.
helge@lomedia.no
herman@lomedia.no
Berlin: LO-leder Peggy Hessen Følsvik var ikke så rent lite overrasket over talen til Europakommisjonens mektige president under kongressen til den europeiske fagbevegelsen, ETUC.
Ursula von der Leyen fremhevet sterkt fagbevegelsens rolle: Det er å sørge for at arbeidsfolk har en anstendig hverdag, og poengterte viktigheten av utdanning og få med ungdommen i det organiserte arbeidslivet.
– Det er på høy tid at arbeid lønner seg. Og arbeid må betale for alle: Både for menn og kvinner. Det er ikke et eneste argument for hvorfor en kvinne skal få mindre betalt for samme type arbeid som menn, sa Ursula von der Leyen.
Og gjentok:
– Ikke et eneste argument. Likt arbeid fortjener likt betalt, var hennes klare tale.
LO-lederen innrømmer at hun ble overrasket over hvor tydelig EU-kommisjonens president var i forhold til fagbevegelsens rolle i Europa.
Europakommisjonens president,Ursula von der Leyen, ormringet av kvinner under ETUC-konferansen i Berlin.
Herman Bjørnson Hagen
Organisering viktig
Tysklands sosialdemokratiske statsminister, Olaf Scholz, gjestet også konferansen. Han var klar på at både avtaledekningen og organiseringsprosenten må opp skal man få hevet lønningene.
Det var også den store gjennomgangstonen hos kongressens delegater. Organisasjonsgraden må opp.
Tyskland hadde 54 prosent tariffdekning i 2018, ifølge tall fra OECD. Det vil si ansatte med tariffavtale.
I Norge hadde 7 av 10 (69 prosent) tariffavtale i 2019. Da er statlig sektor - som nesten har en full organisasjonsgrad - regnet med.
Dette er tall hvor både offentlig og privat sektor er med.
47 prosent av vårt eget lands arbeidstakere er medlem av en fagorganisasjon.
– At flere blir organisert og flere blir dekket av en tariffavtale er helt avgjørende for den norske modellen. Vi må ha kampkraft både for å treffe riktig i forhold til våre krav og for å presse arbeidsgiverne, sier Peggy Hessen Følsvik.
Ble overrasket
Kongressen, som samlet all fagbevegelse i Europa med unntak av Belarus og Russland, var ikke uventet preget av dyrtiden vi lever i.
Den var usedvanlig harmonisk og samstemt europeisk fagbevegelse som samlet seg i Berlin, til tross for intern uro etter en korrupsjonsskandale og dyrtiden hele Europa opplever.
– Uroen som har vært med personstrid er tilbakelagt stadium. Det er gjort mange gode vedtak som er viktig i den tiden vi går inn i nå, mener Peggy Hessen Følsvik.
Men det har vært nok ytre problemer.
– Først fikk vi en pandemi. Da vi trodde vi skulle få en normalisert situasjon, kom Russlands angrepskrig mot Ukraina med dertil høye priser og utfordringer for arbeidsfolk. Prisene har steget langt mer enn lønningene. Det er helt naturlig at dette preget kongressen, sier Følsvik.
Arbeidsfolk viktigst
Kongressen var klokkeklar på at det er arbeidsfolk som må settes øverst på dagsorden.
– Mange har det krevende i Norden også, men vi har et velferdstilbud som gjør at situasjonen er langt mer krevende i resten av Europa. Inflasjonen er skyhøy, uten at det gir utslag i like stor lønnsøkning. Ledigheten er stor, spesielt blant ungdom, sier Peggy Hessen Følsvik.
LO i Norge har fått gjennom mye av sin politikk i det vedtatte handlingsrommet. Det gode samarbeidet med nordisk fagbevegelse er en av årsakene til det. Nå vil LO i tillegg utvide virksomheten mot land som Tyskland og England.
Organisering
LO-ledelsen har hatt samtaler både med den tyske LO-lederen og TUC i England.
– Det er også det fine ved å være her. Vi treffer fagbevegelse fra andre land, sier Følsvik.
Med tysk fagbevegelse skal LO etablere et samarbeid om energiomstillingen, det grønne skifte og om industrien.
Flest kvinner
LO nådde en milepæl med medlem nummer en million under Arbeiderpartiets landsmøte, etter hard og seriøs jobbing i lang tid.
En annen milepæl ble nådd under ETUC-konferansen i Berlin. For første gang var det flere kvinner enn menn blant delegatene på kongressen. Det synes Følsvik er veldig bra.
Kongressen vedtok også at det skal være en ungdomsrepresentant blant delegasjonene som møter på kongressen, som foregår hvert fjerde år.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad