JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Fagbevegelsen har ingen gode alternativer til tvungen lønnsnemnd

Regjeringen får kritikk for bruk av tungen lønnsnemnd, men ingen fra fagbevegelsen kommer med noen gode alternativer.
Fjorårets lærerstreik varte fra juni til september, og ble avgjort med tvungen lønnsnemnd.

Fjorårets lærerstreik varte fra juni til september, og ble avgjort med tvungen lønnsnemnd.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

torgny@lomedia.no

På Fafos frokostmøte om tvungen lønnsnemnd var fagbevegelsen invitert til å sette opp en ønskeliste over hva de ville ha i stedet.

De fikk hjelp av Fafo-forskere for å finne ut hva som kunne stå på lista, men det var lite nye ønsker å spore.

Kritikken mot tvungen lønnsnemnd går først og fremst på hvordan tvungen lønnsnemnd blir praktisert.

Alternativer

Fafo-forsker Kristine Alsos viste til alternative måter framfor å stoppe hele konflikter:  

• Det går an å stoppe deler av konflikten, enten ved at enkelt forbund ble nektet å streike, visse yrkesgrupper, virksomheter eller regioner ikke har lov til å streike.

• Det er også mulig å tenke seg at bruk av tvungen lønnsnemnd bare omfatter den delen av den siste opptrapping konflikten.

• I Sverige gjøres en avtale om hvilke deler av et tariffområde som skal unntas konflikten

• I Sverige kan partene nedsette en nemnd som fastslår om en konflikt er samfunnsskadelig eller ikke

Hun trakk også fram eksempler fra Finland og Italia.

Helgebemanning

Deltakerne i panelet var Kari Tangen fra Sykepleierforbundet, Odd Haldgeir Larsen fra Fagforbundet, Hilde-Mari Rysst fra SAFE og Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet.

Ingen av disse deltakerne sa at de var spesielt interessert i å endre loven.

Tangen trakk fram det som skjedde da sykepleierstreiken i Oslo ble stoppet i 2021. Da ga Helsetilsynet beskjed til departementet om at hjemmetjenesten i Nordre Aker bydel hadde uforsvarlig bemanning.

Bemanningen under streiken tilsvarte vanlig helgebemanning.

Tangen mente at Helsetilsynet burde ha hørt med begge parter før de ga sitt råd. Hun mente at det hadde skjedd en endring i Helsetilsynets praksis for ti år siden.

Før det ble begge parter hørt før tilsynet trakk sin konklusjon.

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

To konflikter

Fagforbundet og Delta streiket ved sykehusene i 2019. Dette var i prinsippet to konflikter, men da Delta trappet opp streiken ved Sykehuset Østfold, meldte Helsetilsynet at det var fare for liv og helse.

Regjeringen grep da inn overfor begge konfliktene og foreslo tvungen lønnsnemnd. Dette synes Fagforbundet var svært urimelig.

De to konfliktene burde behandles hver for seg. Fagforbundet og LO Stat vurderer å melde Norge inn for den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO for brudd på menneskerettighetene i denne saken.

Safe organiserer i oljesektoren. De har ved konflikter opplevd flere ganger at arbeidsgiverne har styrt mot tvungen lønnsnemnd ved å varsle lockout.

Aktuelt: Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Virkningstidspunkt

– Dette har gjort at regjeringen har vedtatt tvungen lønnsnemnd og de ansatte har blitt straffet, sier leder i Safe, Hilde-Mari Rysst.

Hilde-Mari Rysst fra SAFE mener rikslønnsnemnda er med på å straffe de som streiker.

Hilde-Mari Rysst fra SAFE mener rikslønnsnemnda er med på å straffe de som streiker.

Torgny Hasås

Når Stortinget har vedtatt tvungen lønnsnemnd, blir saken sendt over til rikslønnsnemnda.

Rikslønnsnemnda består av tre uavhengige representanter og representanter for partene. Avgjørelsen i nemnda er nesten alltid det siste tilbudet fra arbeidsgiverne.

Dessuten blir virkningsdatoen for oppgjøret nesten uten unntak satt til datoen for streikeslutt, ikke for utløpsdatoen for tariffavtalen. Det betyr at de som har vært i en streik taper lønnstillegget for den perioden streiken har vart.

– Når arbeidsgiveren styrer mot tvungen lønnsnemnd burde rikslønnsnemnda ta hensyn til det og endre virkningstidspunktet for de nye tilleggene, sa Rysst.

Uenig

Hun fikk støtte fra Tangen fra Sykepleierforbundet i dette synet.

Fagforbundets Odd Haldgeir Larsen var ikke enig.

– Det er nødvendig med forutsigbarhet. Hvis ikke, vil bare rikslønnsnemndas kjennelse bare forlenge konflikten og ikke løse den, mente han.

Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet kunne ikke komme med noen konkret erfaringer med tvungen lønnsnemnd.

Forbundet der hun er nestleder har aldri vært utsatt for at regjeringen griper inn og stopper en konflikt som de er en del av.

Warning
Annonse
Annonse