Fagbevegelsen inn i Aps formålsparagraf
Arbeiderpartiet gjør tre endringer i formålsparagrafen. Nå skal det blant annet henvises til fagbevegelsen, i tillegg til klimaendringene.
Aps nestleder Hadia Tajik.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Formålsparagrafen til Arbeiderpartiet er ikke endret på mer enn 20 år. Det har ikke vært behov for radikale omlegginger. Men nå kommer tre sentrale endringer.
I den forrige formålsparagrafen var det ingen henvisninger til fagbevegelsen.
– Det er litt rart for et parti som har som kjerneprosjekt å prioritere arbeidsfolks interesser framfor kapitaleierne sine. Nå skal fagbevegelsen med, sa nestleder i Ap, Hadia Tajik i sin landsmøteinnledning fredag.
Nå skal betydningen av fagorganisering og bedriftsdemokrati bli eksplisitt omtalt, fordi det gir mer makt til arbeidsfolk, la hun til.
– Det sto også, litt sånn gammelmodig, i formålsparagrafen at vi ønsket et samfunn der menneskene lever «i harmoni med naturen». Da kan det høres ut som vi skal slå opp et telt i skogen, når det vi egentlig vil ha er rettferdig og bærekraftig vekst. Derfor foreslår vi at det heller står at «økonomisk vekst må skje innenfor jordas tåleevne», sa Hadia Tajik.
Det er på tid, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– I dag virker det som opplagt å gjøre det. Da kan man jo spørre seg om hvorfor dette ikke er gjort tidligere, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Mye lest: Klubbleder Adrian oppsagt: – Stolt over å være med i Tajiks tale
Hadia Tajik mener det skiller partiet fra partier som mener at vekst ikke er viktig.
– Og det skiller oss fra partier som ikke forstår at det haster å få klimautslippene ned, la hun til.
– Vi kan ikke vedta at temperaturen ikke skal stige, for vi kan ikke forhandle med klimaet. Det vi kan vedta er at sosialdemokratiet legger vitenskap og fakta til grunn for arbeidet vårt. Og derfor blir en av de viktigste oppgavene våre framover å kutte klimautslipp og skape jobber, samtidig.
Den tredje endringen handler om at verdiene skal gi retning for det politiske arbeidet til Arbeiderpartiet.