Både fagorganisasjoner, forbruker- og miljøvernorganisasjoner frykter at frihandelsavtalen det nå forhandles om mellom EU og USA vil føre til at lover og regler blir bygd ned til et laveste felles multiplum.
Colourbox.com
Fagbevegelsen vil stanse frihandelsavtale med USA
BERLIN: Tysk og europeisk fagbevegelse vil stanse videre forhandlinger om en frihandelsavtale mellom USA og EU. Før det er for sent.
frifagbevegelse@lomedia.no
I litt over et halvår har det pågått forhandlinger mellom USA og EU om en frihandelsavtale med navnet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership. Avtalen vil i første omgang ikke omfatte Norge og de andre EFTA-landene, men EFTA hadde i desember et møte i Washington for å diskutere handelsforbindelsene mellom USA og EFTA i lys av TTIP-forhandlingene. TTIP vil også kunne få innvirkning på USAs eksisterende frihandelsavtale med Canada og Mexico (NAFTA). Avtalen vil regulere over en tredel av verdenshandelen og halvparten av verdens bruttonasjonalprodukt. Forhandlingene skjer bak lukkede dører, men nå sier europeisk fagbevegelse stopp.
– Vi har nettopp vedtatt å kreve full stans i forhandlingene i den nye frihandelsavtalen mellom EU og USA inntil det er sikret at en slik avtale ikke vil føre til dårligere rettsstatlige, sosiale og økologiske standarder, sa lederen for den tyske landsorganisasjonen DGB, Michael Sommer, i Berlin onsdag.
Ingen smågutt
Sommer er ingen smågutt i internasjonal fagbevegelse. Han er president i den Internasjonale Faglige Samorganisasjonen IFS, som også norsk LO er medlem i, og på møtet i Berlin opptrådte han sammen med presidenten for Euro-LO, den spanske fagforeningslederen Ignacio Toxo.
Sommer og Toxo understreket at en slik avtale ikke må føre til ytterligere liberalisering og deregulering, og krevde at forhandlingene må foregå med transparens og på en demokratisk måte.
DGB-lederens utfall mot frihandelsavtalen har stor oppslutning i tysk fagbevegelse. Faktisk finnes det mektige forbundsledere som går sterkere ut og taler vesentlig klarere mot TTIP enn Michael Sommer. Det gjelder i første rekke Frank Bsirske i Ver.di, fagforbundet for privat og offentlig tjenesteytende sektor, og lederen for IG Metall, Detlef Wetzel. De to forbundene mønstrer 4,5 av DGBs 6,5 millioner medlemmer.
TTIP er etter hvert blitt et hett tema i tysk politikk, og motstanden øker for hver dag som går. I tillegg til fagbevegelsen er spesielt forbruker- og miljøvernorganisasjoner kritiske til den nye frihandelsavtalen.
Spesielt konfliktorgan
Kritikken går særlig på at i tillegg til selve frihandelsavtalen TTIP forhandles det også om en såkalt investor-stat konfliktinnretning som skal håndtere uoverensstemmelser og konflikter mellom investorene og den enkelte stat det investeres i. Dette instrumentet, som forkortes til ISDS (Investor-State Dispute Settlement) henviser konflikter til spesielle rettsorganer uavhengig av det nasjonale justisapparat.
I prinsippet skal ISDS avgjøre alle framtidige konflikter mellom en investor og det land vedkommende investerer i. Hvis for eksempel investor ”A” starter en bedrift i land ”B”, og dette landet vedtar minstelønnsbestemmelser eller miljøstandarder som reduserer bedriften ”A”s lønnsomhet, så kan investoren bringe vedkommende stat inn for denne ISDS-domstolen. Resultatet kan bli saftige erstatninger eller at landet må endre bestemmelsene sine.
På denne måten frykter både fagorganisasjoner, forbruker- og miljøvernorganisasjoner at lover og regler kan bli bygd ned til et laveste felles multiplum. Vedtak krever nemlig full enighet og så lenge dumpinglønninger, klorkyllinger eller genmodifisert mais er tillatt i ett land (for eksempel USA), vil det også være tillatt i alle de andre.
ISDS foreløpig i bero
ISDS er nå stilt i bero, men det beroliger ikke kritikerne. De frykter at det når som helst kan trekkes opp igjen av hatten. Både fagbevegelsen og andre organisasjoner krever derfor at ISDS legges fullstendig til side.
Men kritikken går også på selve forhandlingsformen. Forhandlingene foregår i bak lukkede dører, og det er ingen folkevalgte politikere med i dette løpet, kun byråkrater fra EU-Kommisjonen.
For DGB-leder Michael Sommer er dette også et uhyre viktig punkt. Han vil ha politisk styring og politisk ansvar inn i forhandlingene, og han vil ha åpenhet og innsyn.
–Vi kan ikke akseptere at dette skjer på denne måten. Vi må demokratisere forhandlingene, sier Sommer.
–Været viktigere enn denne avtalen
I tysk fagbevegelse er det heller ingen tro på at en slik frihandelsavtale vil ha noen vesentlig betydning hverken for den økonomiske veksten eller for sysselsettingen. Utredninger viser at EU-landene vil ha en økt økonomisk vekst på 0,5 prosent over en tiårs periode med en ny frihandelsavtale. Dessuten vil den kunne føre til rundt to millioner nye jobber i EU og USA, deriblant 160.000 nye arbeidsplasser i Tyskland.
Slike tall feier IG Metall-lederen Detlef Wetzel vekk. Han betegner veksttallene som ”latterlige”, og viser til andre beregninger, der det framgår at ved gunstigste vekstalternativ vil forbedringen utgjøre 4,50 Euro (drøyt 35 kroner) i måneden for en familie på fire.
– Og 160.000 nye arbeidsplasser over ti år?
–Den veksten er jo latterlig. Vi har fem millioner ansatte bare i de rene produksjonsbedriftene i Tyskland. Da spiller jo været en mye viktigere rolle for sysselsettingen en denne frihandelsavtalen, sier Wetzel til Berliner Zeitung.
Fakta om TTIP
Siden juni i fjor har det pågått forhandlinger om en frihandels- og investeringsavtale mellom EU og USA. Avtalen forkortes TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership.
Avtalen vil ikke gjelde Norge og de andre EFTA-landene, men EFTA har allerede hatt et første møte med amerikanske myndigheter for å diskutere mulige konsekvenser av TTIP for US-EFTA-handelen.
Avtalen vil omfatte om lag 50 % av verdens BNP og ifølge tilhengerne føre til økonomisk vekst og økt sysselsetting. Siden tollbarriérene i hovedsak allerede er nedbygd, dreier avtalen seg i første rekke om å fjerne det som kalles ikke-tariffære handelshindringer.
Motstanderne av avtalen hevder det er det endelige knefall for de multinasjonale konsernene, og at TTIP vil ta knekken på viktige faglige rettigheter, undergrave forbrukerinteressene og åpne for mer miljøskadelig produksjon og forbruk.
Fakta om TTIP
Siden juni i fjor har det pågått forhandlinger om en frihandels- og investeringsavtale mellom EU og USA. Avtalen forkortes TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership.
Avtalen vil ikke gjelde Norge og de andre EFTA-landene, men EFTA har allerede hatt et første møte med amerikanske myndigheter for å diskutere mulige konsekvenser av TTIP for US-EFTA-handelen.
Avtalen vil omfatte om lag 50 % av verdens BNP og ifølge tilhengerne føre til økonomisk vekst og økt sysselsetting. Siden tollbarriérene i hovedsak allerede er nedbygd, dreier avtalen seg i første rekke om å fjerne det som kalles ikke-tariffære handelshindringer.
Motstanderne av avtalen hevder det er det endelige knefall for de multinasjonale konsernene, og at TTIP vil ta knekken på viktige faglige rettigheter, undergrave forbrukerinteressene og åpne for mer miljøskadelig produksjon og forbruk.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL