Sund laks og Sund laksepakkeri konkurs:
Fagforeningene ønskes velkomne når Sekkingstad starter opp på nytt på Skageneset
Etter at Sund laks og Sund laksepakkeri gikk konkurs i forrige uke, fortsetter driften videre i det Sekkingstad-eide selskapet Fjord Processing.
Sekkingstads fabrikk på Skaganeset ligger helt i sjøkanten. Sund laks gikk konkurs i forrige uke, men nå fortsetter driften i et nytt selskap, Fjord Processing
Kristine Ristesund
torgny@lomedia.no
Sekkingstad fikk ifølge Bergensavisen kjøpt hele boet for 500.000 kroner. Ifølge nettstedet iLaks arbeider Sekkingstad med å få inn flere eksterne eiere.
p
Det betyr at alle ansatte får videre arbeid med de samme lønns- og arbeidsvilkårene som de hadde før bedriften gikk konkurs.
Positiv til fagorganisering
Til nettstedet iLaks sier administrerende direktør Even Hopland i Skekingstad AS at de er positiv til fagorganisering i det nye selskapet Fjord Processing.
– Det vi ikke vil gi etter for er sentralt press for arbeidstid som ikke passer for de ansatte eller som gir oss fleksibilitet. Forsøk på å presse fram ulik lønn mellom organiserte og uorganiserte vil heller ikke føre fram hos oss. Det til grunn ønsker vi et godt samarbeid med fagorganisasjonene, sier Hopland.
Konfliktfylte år
På spørsmål fra iLaks om hvorfor Sekkingstad kjøper tilbake anlegget på Skaganeset svarer Hopland:
– Slakteriet har vært drevet av eksterne eiere siden 2012, og i de fleste årene har det fungert, men de har vært konfliktfylt siden 2017. Det har vært konfliktfylte år for dem som jobber der, og dårlige år for slakteriet generelt. Det er disse eksterne faktorene, som gjør at vi nå tar dette hjem. Det viktigste fremover er at man skal få lov å bruke tid på det man er god på, nemlig slakting og foredling av fisk, og ikke mesteparten av tiden på konflikter.
• Les denne: Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien
Ulik lønn
Det som skjedde ved Sekkingstad-bedriften i 2012 var at slakterivirksomheten ble overført til det polske selskapet Norse Production for å kunne betale ulik lønn til polske og norske ansatte. Da tariffavtalen for fiskeindustrien ble allmenngjort måtte dette opphøre, men fortsatt var det stor uro blant de ansatte fordi de ikke fikk utbetalt lønn for alle timene de hadde jobbet, og de fikk ikke utbetalt overtidstillegg.
Norse-konkursen
Dette førte til at mange av de ansatte organiserte seg, og høsten 2017 gikk de til streik for tariffavtale. Etter seks ukers streik vant de, men etter et halvt år gikk Norse Production konkurs.
p
Da sto nye eiere i Sund laks og Sund laksepakkeri klar til å videreføre driften. Men ingen av de organiserte fikk arbeid. Sund laks og Sund laksepakkeri ble stevnet, og i fjor sommer vant de fagorganiserte, NNN og LO saken og ble tilkjent en erstatning opp mot 20 millioner kroner.
Bedriften ankede saken, men gikk konkurs før ankesaken kom opp. Ifølge en pressemelding fra Sekkingstad var erstatningen og rettssaken årsaken til at bedriften slo seg konkurs.
Pulveriserer arbeidsgiveransvaret
Nestleder i NNN, Jarle Wilhelmsen sier til FriFagbevegelse at det er flott at bedriften nå ønsker fagforeningen velkommen.
– Hadde vi bare stolt på at de mente det. Jeg har dårlig erfaring med alle krumspringene til Sekkingstad fra 2012 og fram til nå.
Wilhelmsen synes at det er bra at de ansatte får fortsette i jobben selv om bedriften er konkurs.
Men han er skeptisk til at virksomheten er organisert i et selskap utenfor Sekkingstad.
– Det er med på å pulverisere arbeidsgiveransvaret, sier Wilhelmsen.