JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for teologene:

Fare for kirkestreik

I dag starter meklingen i kirkeoppgjøret. Fristen for å bli enige er fredag. Hvis partene ikke blir enige blir det streik i kirken.
– Vi håper selvsagt på en løsning i meklingen, men forbereder oss på konflikt, sier lederen for Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen.

– Vi håper selvsagt på en løsning i meklingen, men forbereder oss på konflikt, sier lederen for Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen.

Privat

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet og Fagforbundet teoLOgene er godt forberedt i forhold til en eventuell streik.

– Vi håper selvsagt på en løsning i meklingen, men forbereder oss på konflikt, sier lederen for Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen til forbundets nettside.

Det er ti fagforbund som skal til mekle med KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. Blant dem er Presteforeningen og Fagforbundet.

Uenighet om lønn

– KAs tilbud til lønnstillegg for ansatte i fellesråd og menigheter var under det som er gitt i sammenlignbare tariffområder. Det kunne vi ikke akspetere, sier Presteforeningens forhandlingssjef Kristian Mollestad til Unios nettside.

Ifølge Mollestad er dagens lønnsnivå et resultat av en avtalt kompensasjon for bortfall av de lønns- og arbeidsvilkårene som fulgte med den tidligere ordningen med tjenestebolig. Denne avtalen brakte prestene opp på et lønnsnivå som er sammenliknbart med andre grupper i offentlig sektor som har seks års utdannelse og tilsvarende lederoppgaver.

– Arbeidsgiver ønsker ikke å være med på å sikre at prester har de samme lønnsvilkårene framover som vi har hatt de siste årene. Det gjør meg svært bekymret både for rekruttering av nye prester og for mobiliteten blant prestene som allerede er ansatt, fortsetter han.

Gjennom de siste årene er det blitt etablert et lønnsnivå og en lønnstrygghet for prester, som vi ikke har råd til å miste. Hvordan kan vi forvente at nye prester vil komme til når lønnen i 2021 blir dårligere enn den var i 2020? Og hvorfor skulle noen ønske å bytte jobb internt i kirken hvis det samtidig innebærer en risiko for å gå ned i lønn, spør Mollestad.

KA uenig i Presteforeningens påstand

KA mener påstanden fra Mollestad er feil: – Kompensasjonen er permanent, og ingen får sine lønnsvilkår svekket som følge av noe tilbud som har ligget eller kommer til å ligge på bordet i dette oppgjøret, skriver kommunikasjonsdirektør Trygve W. Jordheim i en e-post til Fagbladet.

– Ved å heve garantilønnen med inntil 60.000 kroner for prestene, mens andre ansatte får et påslag på mellom 1000 og 2000 kroner, vil oppgjøret få en profil som vi ikke ønsker, og som ikke bidrar til et helhetlig lønnssystem for sektoren, sier forhandlingsleder Mona Charlotte Sjødal på KAs nettsider.

– Kan bety avlyste godstjenester

Til sammen organiserer de 10 forbundene et stort flertall av de organiserte kirkeansatte. Ved en eventuell streik har de ti forbundene varslet at 30 ansatte vil bli tatt ut i streik. Blant Fagforbundets medlemmer blir fem medlemmer i Oslo bispedømme tatt ut.

Dersom en eventuell streik vedvarer vil den også bli trappet opp.

— Vi forsøker å ta et uttak som i minst mulig grad skal ramme brukere av kirkens tjenester, vi ønsker primært å ramme arbeidsgiver. Likevel er det ikke til å unngå at enkelte steder vil noen kunne oppleve konsekvenser. Det kan bety at gudstjenester og andre aktiviteter må bli avlyst, eller at det blir vanskelig å komme i kontakt med lokal menighet, sier Thore Wiig Andersen.

Warning
Annonse
Annonse