Mange liv gikk tapt i ulykker der tunge kjøretøyer kjørte av veien og sjåføren ble drept i fjor.
colourbox.com (illustrasjonsfoto)
Farligere å jobbe i Norge enn i Sverige
Færre omkom på jobb i Sverige enn i Norge i fjor, til tross for at nabofolket har nesten dobbelt så mange i arbeid.
nina.sandaas@lomedia.no
I Norge omkom 48 personer i arbeidsulykker i fjor. I Sverige var det 45 registrerte arbeidsskadedødsfall, mot 54 året før. Aldri før har så få mennesker blitt drept i arbeidsulykker i nabolandet. Av de 45 var ni ansatt av en utenlandsk arbeidsgiver og jobbet midlertidig i Sverige.
– Vi vet ikke årsaken til at tallene i Sverige er lavere enn i Norge, innrømmer direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.
Se kart med oversikt over alle fjorårets dødsulykker i norsk arbeidsliv nederst i saken.
Kampanjer i Sverige
Selv om dødstallene går ned driver flere svenske fagforbund store kampanjer stadig vekk for å holde fokus på arbeidsulykkene, skriver det svenske LO-bladet Arbetet.
Her i landet er utviklingen i ulykkesstatistikken den motsatte. Etter en periode på 2000-tallet med nedgang i antall arbeidsskadedødsfall ser vi nå en økning de tre siste årene. Det var en markant økning fra 37 arbeidsulykker i 2012 til 48 under fjoråret. Fem av arbeidsskadedødsfallene er registrert i forbindelse med terrorhandlingene ved Statoils gassanlegg i In Amenas i Algerie.
Bygg og anlegg
De fleste av arbeidsskadedødsfallene skjedde i næringene bygg og anlegg, primærnæringene, bergverk og transport. Fire av de 48 som døde på jobb i 2013 var utenlandske statsborgere. Det er en nedgang fra de foregående årene mot ni 2012 og ti i 2011.
En sammenligning av tallene fra de to nabolandene forteller egentlig at det er dobbelt så risikofylt å jobbe i Norge som i Sverige. Her hjemme har vi drøyt 2,6 millioner personer sysselsatte i arbeidslivet. I Sverige er over 4,7 millioner i jobb, nesten dobbelt så mange som her. Hvis de svenske dødstallene fulgte det norske mønsteret, ville Sverige hatt minst 90 arbeidsulykker med fatalt utfall, og ikke 45.
I løpet av våren kommer Arbeidstilsynet med en egen rapport med mer detaljert beskrivelse og analyse av ulykkene som førte til arbeidsskadedødsfall i 2013.
Lastebilsjåfører utsatt
Statistikken fra det svenske Arbetsmiljöverket og det norske Arbeidstilsynet er forholdsvis likt bygget opp. Begge etatene har også med arbeidsulykker i primærnæringene som hvert år tar liv. En yrkesgruppe som peker seg ut i Sverige er lastebilsjåfører. I 2013 døde 9 sjåfører etter å ha kjørt av veien, kollidert eller blitt påkjørt.
Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet påpeker at 2013 var et år med mange arbeidsskadedødsfall i Norge, og Arbeidstilsynet skal fortsette å jobbe hardt for å bidra til å redusere antall ulykker.
Voldsepisoder
– Dette gjør vi ved å prioritere innsatsen vår i de næringene som er mest risikoutsatt. Vi vet ikke årsaken til at tallene i Sverige er lavere enn i Norge. De siste årene har imidlertid Arbeidstilsynet jobbet aktivt med å overvåke dødsfall i landbasert arbeidsliv, slik at vi fanger opp de dødsfallene som skjer. Ikke minst har vi fått et mer bevisst forhold til melding av trafikkulykker og voldsepisoder hvor arbeidstakere omkommer, slik at disse inkluderes i statistikken. Vi samarbeider med de nordiske arbeidstilsynene, noe som gir oss mulighet til å følge opp slike diskusjoner, sier Finboe Svendsen.
Høy aktivitet betyr flere ulykker
Forbundssekretær Steinar Krogstad i Fellesforbundet peker på innflytelsen fra offshorevirksomheten og mener den har ført til at vi i Norge har mer fokus, systemer og rutiner i forhold til sikkerhet enn Sverige og Danmark.
Krogstad, som selv har lang erfaring som konserntillitsvalgt i Veidekke, minner også om at bygge- og anleggsbransjen har hatt veldig høy aktivitet i Norge de siste årene.
– Med stor aktivitet følger dessverre også flere skader og ulykker, framholder han.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen