Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad (t.v.) og stortingsrepresentant Arild Grande er mer utålmodig enn regjeringen i forhold til innleiebestemmelsene.
Knut Viggen
Bruk av vikarer
Fellesforbundet hevder midlertidig innleie er blitt permanent flere steder: – Slik skal det ikke være
EU-domstolens kjennelse om faste stillinger og at midlertidige stillinger kun må være av kortere varighet, følges ikke opp av den norske regjeringen, mener Arbeiderpartiet og fagbevegelsen.
helge@lomedia.no
I oktober slo EU-domstolen fast at vikarer ikke kan brukes for å unngå forpliktelser virksomheter har som arbeidsgiver.
Innleie skal kun benyttes midlertidig, ifølge domstolen.
Tidligere denne måneden utfordret arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande, arbeids- og sosialministeren på om det er behov for tiltak for å sikre at vikarbyrådirektivets bestemmelser på dette området blir oppfylt.
I svaret sitt skriver Henrik Asheim (H) at «norsk rett sikrer at karakteren av innleie skal være midlertidig. I tillegg til ulike begrensninger i lovverket, er håndhevingen på området nylig styrket».
Svaret provoserer
Svaret provoserer Arild Grande og nestleder i Fellesforbundet Steinar Krogstad. De mener virkeligheten er en helt annen enn det statsråden beskriver.
– Alle partier er enig om at faste stillinger skal være normalen. Men det hjelper lite så lenge situasjonen rundt omkring faktisk ikke er slik. Midlertidig innleie er blitt permanent innleie flere steder. Slik skal det ikke være. Det er heller ikke Stortingets intensjon, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
– Vi har ting på plass i regelverket, men det blir omgått, forklarer Krogstad.
– For første gang har EU-domstolen vært så klar på at ansettelser ikke skal være midlertidige. Den viser at vi har vide fullmakter til å vedta eget regelverk for å oppnå hovedmålet om faste og permanente ansettelser. Det er ikke fritt fram, poengterer han.
Aps Arild Grande viser til den nevnte avgjørelsen i EU-domstolen fra 14. oktober, som sier at medlemsstatene skal påse at de har bestemmelser som forhindrer at innleie ikke erstatter virksomhetenes permanente behov for fast ansatte.
– EU-dommen pålegger medlemslandene å komme med tiltak som bidrar til at flere blir fast ansatt, i stedet for bruk av innleie. Hver gang vi tar opp noe rundt dette viser statsråden til et utvalg som er satt ned for mer enn et år siden. Dermed skjer det ingen ting som bidrar til å rydde opp, før etter valget til høsten og regjeringen blir byttet ut, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.
– Fra alle hold får vi beskjed om at vikarbyrådirektivet hindrer restriksjoner for å få flere faste stillinger. Og regjeringen roser det organiserte arbeidslivet opp i skyene. Denne dommen viser at det er mulig å ha restriksjoner. Og rosen blir bare festtaler. Det føles ordentlig klamt når vi stadig får servert påstanden om at fast ansatte er hovedregelen, sier Steinar Krogstad.
Han mener det som er viktigst i arbeidslivspolitikken, er å stramme inn arbeidsgiveransvaret.
– Seriøse aktører blir skviset i konkurranse med bedrifter som satser på innleie. Men regjeringen løfter dessverre ikke en finger, sier Krogstad.
Fast innleie kalles fleksibilitet
Grande og Krogstad har fra flere hold fått bekreftet at problemet med innleie er langt større enn hva regjeringen gir inntrykk av.
LO-forbundet FLT (Forbundet for Teknikk og Ledelse) kan fortelle om bedrifter som gir beskjed om at de til enhver tid skal ha inntil 15 prosent innleie.
– En av våre tillitsvalgte i et tyskeid firma, som ikke har lyst til å stå fram, forteller at de har fått en klar ordre om at de skal ha inntil 15 prosent innleide. Det kalles fleksibilitet, sier FLTs forbundsleder, Ulf Madsen, til FriFagbevegelse.
– Hadde det vært snakk om et lite selskap, ville ikke 15 prosent vært så mye. Men her er det snakk om et stort selskap, påpeker Madsen.
Det andre tilfellet er et selskap som skulle si opp et betydelig antall ansatte. De sier opp folk som er fast ansatt og beholder innleide. Hvis bedriften ikke snur, havner denne saken i retten, ifølge Madsen.
– Det er ingen tvil om at problemet eksisterer, sier FLTs forbundsleder.
– Stikk motsatt av det også høyresiden forfekter
Arbeidmandsforbundet kan fortelle om appen Vaskehjelp.no. Som selvstendig næringsdrivende med enkeltmannsforetak, står de som får oppdrag gjennom Vaskehjelp.no, uten stillingsvern. De er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven og de har ikke rettigheter som vanlig ansatte, til ferie, feriepenger, sykepenger og pensjon. Og firmaet bak appen støttes av Investinor, et statlig investeringsselskap.
– De står for noe som helt åpenbart er stikk motsatt av det også høyresiden forfekter, mener Grande.
Også i forbindelse med denne appen viser Asheim til det regjeringsoppnevnte utvalget som skal gå gjennom utviklingstrekk og eventuelle utfordringer når det gjelder bruken av tilknytningsformer i arbeidslivet, herunder innleie.
Ifølge Asheim skal utvalget vurdere hvorvidt det rettslige rammeverket for individuelle arbeidstakerrettigheter og arbeidsgiveransvar er velfungerende som det er, og om det vil være egnet for fremtidige endringer som vil komme i arbeidslivet.
Utvalget kan foreslå regelendringer eller andre tiltak som det finner hensiktsmessig, og skal arbeide til juni 2021.
– I dag kan du kun leie inn uten begrensninger dersom du har et midlertidig behov. Dette smutthullet misbrukes i stor grad. Flere bruker innleie som en del av den faste arbeidsstokken og definerer hvert prosjekt de jobber med som et midlertidig behov. Så får de et nytt prosjekt og bruker de samme innleide. Innleie for virksomheter uten tariffavtale skal kun være tillatt ved rene vikariater for en som er fast ansatt, sier Arild Grande.
Hvis det blir en ny regjeringen til høsten, vil Arbeiderpartiet så raskt som mulig foreslå at virksomheter uten tariffavtale kun kan leie inn vikarer.
Grande mener den ferske kjennelsen i EU-domstolen burde blitt et tilleggsoppdrag for utvalget statsråden viser til.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie