Joachim Espe (til venstre) og Boye Ullmann fra Rørleggernes fagforening i Oslo, er svært fornøyde med at landsmøtet går inn for at bemanningsbransjen skal avvikles.
Håvard Sæbø
Fellesforbundets landsmøte 2019:
Fellesforbundet vil strupe bemanningsbransjen
Landsmøtet krever at regjeringa innfører forbud mot innleie på visse områder og bransjer med en gang.
torgny@lomedia.no
Landsmøtet til Fellesforbundet har enstemmig vedtatt at forbundet ønsker at bemanningsbransjen avvikles i sin nåværende form, og at arbeidsformidlingen blir en sterkere offentlig oppgave.
p
Strakstiltak
Uttalelsen er en klar seier for bygningsarbeidermiljøet som ønsker et totalt forbud mot bemanningsbransjen. Som et strakstiltak krever forbundet at det legges ned forbud mot innleie i spesielle bransjer og områder. Uttalelsen sier ikke noe om hvilke områder og bransjer dette gjelder, men det er åpenbart at byggebransjen i Oslo-området står øverst på lista.
Bygningsarbeiderforeningene i Oslo har utarbeidet en rapport om innleie i Oslo og omegn der de viser til at det foregår mye ulovlig innleie av arbeidskraft. Debatten på landsmøtet har tydelig vist hvor omfattende innleie av arbeidskraft er, og at det ikke bare er et Oslo-fenomen.
Men stemmer, spesielt fra verftsindustrien, har hevdet at det er nødvendig med innleie for å ta unna de store toppene. I uttalelsen heter det at «Svingende bemanning skal primært dekkes gjennom innleie fra reelle produksjonsbedrifter».
Kraftig innstramming
Leder i Rørleggernes fagforening, Joachim Espe, er kjempefornøyd med vedtaket.
– Dette er en kraftig innstramming. Nå skal Fellesforbundet jobbe for å avskaffe bemanningsbransjen. Akkurat det med forskriftsadgangen ligger der allerede i dag, men nå har vi tatt et prinsipielt standpunkt mot bemanningsbransjen og det er svært viktig.
Richard Storevik er klubbleder på verftet Apply Leirvik og medlem av redaksjonskomiteen som behandlet spørsmålet om bemanningsbransjen.
– Vi har vært tvunget til å bruke bemanningsbyråer, og det vil vi ha også i framtida. Når jeg støtter uttalelsen er det i solidaritet med de bransjene som har store problemer med bemanningsbransjen, sier Storevik til FriFagbevegelse.
Ikke støtte fra Hauglie
Men Fellesforbundet får ikke støtte fra arbeidsminister Anniken Hauglie (H).
– Fra regjeringens side er en avvikling av bemanningsbransjen og et forbud mot innleie fra bemanningsforetak ikke aktuelt, sier ministeren til FriFagbevegelse.
Hauglie mener at en avvikling kan føre til tap av arbeidsplasser, ikke minst i de små og mellomstore bedriftene i distriktene.
– For å opprettholde arbeidsplasser og kunne produsere varer og tjenester, særlig under arbeidstopper, er norske bedrifter avhengige av å kunne ta inn ekstra hender og hoder. Hvis bedriften har behov for å leie inn ekstra personell for å kunne gjennomføre en stor kontrakt, må de ha tilgang på kompetent arbeidskraft. Også i bygge- og anleggsbransjen kan det være legitime behov for å leie inn ekstra arbeidskraft i perioder. Bemanningsbyråene sørger for at de klarer å dekke opp dette behovet. Det er heller ikke alltid at det finnes tilstrekkelig arbeidskraft lokalt, sier hun.
Gå ut over ansatte
Hauglie mener at en for streng regulering også kan gå ut over fast ansatte, ved at virksomheter ikke kan påta seg oppdrag som de kunne utført med en viss innleieadgang. Norge går godt for tiden, men skal vi lykkes med omstillingen også i fortsettelsen, må bedriftene sikres fleksibilitet og tilgang på nok arbeidskraft.
Hun mener at det offentlige allerede i dag, gjennom Nav, er en viktig aktør for arbeidsformidling. Nav formidler hver dag folk til jobber rundt om i landet, og lykkes med å få flere i jobb.
p
Har strammet inn
– Det er ikke aktuelt å forby, verken generelt eller i enkelte bransjer og områder, sier Hauglie.
Hun mener at regjeringen allerede har strammet inn, og forventer at virksomhetene verken bryter eller forsøker å undergrave loven, men at de følger den.
Hauglie har invitert forbundsleder Jørn Eggum og administrerende direktør i BNL, Jon Sandnes til en gjennomgang av rapporten om innleie. Møtet er planlagt 29. oktober.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Det tok lang tid før Hilde Abigael Bergersen aksepterte at hun var døv, men selvtilliten blir stadig bedre. Arbeidsplassen hennes får mye av fortjenesten for det.
Hanna Skotheim