Ole Palmstrøm
LOs sommerpatrulje:
Fire av ti bedrifter bryter loven. Her er resultatene fra LOs sommerpatrulje
Over 15 prosent av sommervikarene i serveringsbransjen får dårligere betalt enn lovpålagt minstelønn. Det er ett av resultatene fra LOs årlige sommerpatrulje.
I alt har sommerpatruljen besøkt 4.788 bedrifter landet over og snakket med sommervikarer og unge arbeidstakere. Hos 39,2 prosent – nesten fire av ti – fant LO brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene, opplyser ungdomsrådgiver i LO og leder av sommerpatruljen Bjarne Lagesen til NTB.
Det er en svak forbedring fra i fjor, da LO fant brudd hos 39,8 prosent av bedriftene.
p
– For høyt
– Vi ser en bedring av arbeidslivet, og det er jo positivt. Men brudd hos fire av ti bedrifter er fortsatt for høyt, sier Lagesen.
Det er NHO helt enig i.
– Selv om det er vanskelig å vite hvor alvorlig hver enkelt sak i statistikken er, er antallet brudd her uansett for høyt, sier kommunikasjonssjef Nicolai Heyerdahl.
– Regelverket skal følges og det er viktig at unge tas imot på en god måte. Sommerjobb er for mange deres første møte med arbeidslivet, som gir nyttig arbeidserfaring. NHO er opptatt av at dette møtet skal være positivt og lærerikt, sier han.
Heyerdahl minner om at skriftlige avtaler skal inngås, at det gjelder egne arbeidstidsbestemmelser for arbeidstakere under 18 år, og at arbeidsgiver skal gi ekstra god opplæring i blant annet HMS.
Overtidsbrudd
Mange av de registrerte bruddene dreier seg om at sommervikarene ikke vet hvem som er verneombud.
– Arbeidsgiver skal jo informere om dette, men dette er ikke et veldig grovt brudd, sier Lagesen.
Verre er det at bruddene på overtidsbestemmelsene har økt. I år er det avdekket slike brudd i over 9 prosent av bedriftene, over 2,8 prosentpoeng flere enn i fjor
– Det er oppsiktsvekkende at såpass mange ikke får overtidsbetaling eller jobber ulovlig mye overtid, mener Lagesen.
Kameraovervåkes
Også når det gjelder personvern, er det blitt flere brudd. Årets undersøkelse har avdekket at stadig flere blir kameraovervåket på arbeidsplassen uten at de vet om det. I år gjelder det nesten én av ti av de spurte (8,9 prosent), en økning på 3 prosentpoeng fra i fjor.
– Dette er ikke bra, sier Lagesen, som understreker at ansatte ifølge loven skal bli informert om slik overvåking på arbeidsstedet.
– Dette har arbeidsgiver plikt til. Dessuten skal overvåkingen være godkjent, framholder han.
Verst i serveringsbransjen
I sommer har LO rettet søkelyset særlig mot serveringsbransjen. Der er det i år registrert brudd i 44,4 prosent av bedriftene, noe høyere enn gjennomsnittet.
Bransjen er en versting på både minstelønn og overtid. Mens LO har funnet brudd på minstelønnsbestemmelsene i 2,4 prosent av bedriftene totalt, gjelder dette hele 15,7 prosent av bedriftene i serveringsbransjen.
– Vi vet jo at dette er en utsatt bransje, men dette er langt over det vi hadde forventet, sier Lagesen.
I tillegg bryter 14,6 prosent av serveringsbedriftene overtidsbestemmelsene, ifølge undersøkelsen. Det er langt mer enn gjennomsnittet.
p
Verst i hovedstaden
Situasjonen er aller verst i Oslo og Akershus, der halvparten – 49 prosent – av de kontrollerte bedriftene i serveringsbransjen, betalte sine unge ansatte mindre enn den lovpålagte minstelønna på nesten 168 kroner timen.
I Oslo og Akershus er det også dobbelt så mange brudd på overtidsbestemmelsene i alle bransjer enn landsgjennomsnittet. Her fant sommerpatruljen brudd i 18 prosent av bedriftene, eller nesten to av fem.
I år er 34. gang LO sjekker arbeidsforholdene for unge arbeidstakere. Hovedmålgruppen er unge i sommerjobb, men også lærlinger og andre unge som jobber, deltar i undersøkelsen.
I landet sett under ett, er situasjonen blitt noe lysere enn da patruljen startet opp i 1985. Den gang fant man brudd på arbeidsmiljøloven i rundt 50 prosent av de bedriftene man besøkte.
Resultatene fra LOs sommerpatrulje
• Antall besøkte bedrifter: 4.788.
• Antall bedrifter med brudd: 39,2 prosent (39,8 prosent i 2018). I serveringsbransjen er det funnet brudd ved 44,4 prosent av bedriftene.
• Ved 38,1 prosent av bedriftene vet ikke de ansatte hvem verneombudet er (+10,8).
• Ved 7,9 prosent av bedriftene føres ikke vaktlister i henhold til arbeidsmiljøloven.
• Ved drøyt 9 prosent av bedriftene forekommer det brudd på overtidsbestemmelser (2,8 prosentpoeng flere enn i 2018). I serveringsbransjen er tallet 14,6 prosent.
• Ved 8,9 prosent av bedriftene kameraovervåkes ansatte uten å vite om det (+3)
• 2,44 prosent av bedriftene betaler mindre enn lovpålagt minstelønn. I serveringsbransjen gjelder dette 15,7 prosent av bedriftene.
• i år er 34. gang LOs sommerpatrulje gjennomføres. Hovedmålgruppen er unge i sommerjobb. Lærlinger og andre unge ansatte har også deltatt i undersøkelsen.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm