JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Undersøkelse:

Fire av ti har opplevd at en av deres nærmeste har mistet jobben eller blitt permittert på grunn av koronapandemien

Etter koronautbruddet er det mange som har opplevd at en av de nærmeste er blitt arbeidsledig eller permittert, ifølge ny undersøkelse.
Over 40 prosent har opplevd at en av de nærmeste har blitt permittert eller arbeidsløs i år, ifølge en ny undersøkelse.

Over 40 prosent har opplevd at en av de nærmeste har blitt permittert eller arbeidsløs i år, ifølge en ny undersøkelse.

Ole Palmstrøm

aslak@lomedia.no

Mer enn fire av ti har erfart at venner eller noen av de nærmeste i familien har mistet jobben eller blitt permittert som en følge av koronapandemien.

Det viser en fersk undersøkelse som Opinion har gjort for LO Media. Blant de 1.003 personene som deltok er 236 LO-medlemmer.

– Undersøkelsen viser at den økonomiske krisa har kommet tett innpå livet til mange norske familier. Lavtlønte er noen av dem som er blitt hardest ramma, sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, til FriFagbevegelse.

Rammer familieøkonomien

Mens 34 prosent av de spurte svarer at de har venner eller nære familiemedlemmer som er blitt permittert under koronaen, har 9 prosent opplevd at noen har mistet jobben. Mer enn halvparten av deltakerne i undersøkelsen har ikke fått merke noen av disse problemene på kroppen.

Les også: Almira gjemmer seg på badet hver morgen for at sønnen (6) skal tro hun har dratt på jobb

– Hvis én eller begge foreldrene i en familie får redusert inntekten sin til 62,4 prosent eller lavere, merkes det på familieøkonomien. Det er grunnen til at LO har stått på for forhøyet dagpengesats for de permitterte og ledige. Denne satsen må videreføres så lenge vi har en koronasituasjon, sier hun.

Nærmest over natta i mars gikk Norge fra å ha en svært lav ledighet til å ha den høyeste ledigheten siden 1930-tallet. Koronakrisa utløste en stor uro i arbeidsmarkedet og blant folk. De 200.000 ledige eller permitterte er ikke bare et tall. De er også en venn eller et familiemedlem, påpeker Følsvik.

– For LO har det viktigste vært under hele denne krisa å sikre tryggheten og inntekten til folk. Det er de permitterte og arbeidsledige som betaler den tøffeste prisen for krisa, sier LOs nestleder.

Inntekt liten betydning

Koronakrisa rammer bredt uavhengig av utdanning, ifølge Opinion-undersøkelsen. Av dem som har opplevd permitteringer eller ledighet i nær familie eller blant venner har 40 prosent grunnskole, 41 prosent videregående, 48 prosent bachelorgrad og 43 prosent mastergrad fra universitet eller høgskole.

Inntekt har også hatt fint lite å si. 59 prosent av de spurte i denne kategorien hadde en personlig inntekt på mindre enn 100.000 kroner, mens 46 prosent oppga en inntekt på mer enn 500.000 kroner. Nesten halvparten hadde en inntekt mellom 100.000 og 300.000.

– Denne krisa rammer bredt og mange. Det gjelder også for mennesker som ikke befinner seg nederst på lønnsstigen hvis de eller noen i familien deres blir oppsagt eller permittert, sier LOs nestleder.

Les også: Regjeringen vil gi arbeidsledige rett til utdanning også når krisa er over

Likhetssamfunn med kvalitet

Følsvik er samtidig opptatt av at svarene i undersøkelsen også sier noe om det hun betegner som «kvaliteten ved det likhetssamfunnet som arbeiderbevegelsen har bidratt til».

– I samfunn preget av mindre likhet, vil krisa ikke bare ramme de lavtlønte med kort utdanning hardere, men den vil også være fjernere for de med høye lønninger og lang utdannelse. Derfor ligger det en stor verdi i å videreføre et samfunn med høy grad av likhet, påpeker Følsvik.

For LOs nestleder er likhetssamfunnet synonymt med sosial mobilitet og fellesarenaer på tvers av klassebakgrunn og foreldrenes lønns- og utdanningsnivå. Ikke minst når det gjelder fellesskolen.

Saken fortsetter under bildet.

Den økonomiske krisa har kommet tett innpå livet til mange norske familier, sier LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Den økonomiske krisa har kommet tett innpå livet til mange norske familier, sier LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Eirik Dahl Viggen

Bekymret for neste sommer

Familiene som i inneværende år har måttet bruke mye av oppsparte midler, uten å ha krav på feriepenger i 2021, er noe av det som både bekymrer LO-ledelsen aller mest.

Les også: Feriepenger for dagpenger: – Aps politikk er helt ko-ko og galskap, sier Heidi Nordby Lunde (H)

– Tanken på at disse familiene skal gå en økonomisk mørk sommer i møte, gjør meg urolig. Noen kan sikkert håndtere dette med sparsommelighet, mens andre vil komme i store problemer, sier hun.

– Uansett er det blodig urettferdig at de familiene som har hatt det aller vanskeligst økonomisk gjennom koronakrisa, også skal få det trangt gjennom sommeren, sier LOs nestleder.

Fakta

Opinion-undersøkelse for LO Media

Antall respondenter: 1003 (236 av disse er LO-medlemmer)

Utvalg: Landsrepresentativt

Feltperiode: 1.–7. desember

Feilmargin: Varierer mellom 1,4 og 3,1 prosentpoeng

Warning
Annonse
Annonse

Fakta

Opinion-undersøkelse for LO Media

Antall respondenter: 1003 (236 av disse er LO-medlemmer)

Utvalg: Landsrepresentativt

Feltperiode: 1.–7. desember

Feilmargin: Varierer mellom 1,4 og 3,1 prosentpoeng