JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvordan er det for barna når foreldrene blir permittert?

Almira gjemmer seg på badet hver morgen for at sønnen (6) skal tro hun har dratt på jobb

Almira Lokaj Berbati er permittert, men gjør alt hun kan for å skape en normal hverdag for sønnen. – Det er nå barna trenger oss, sier hun.
Etter å ha gjemt seg på badet, følger hun med på at sønnen drar til skolen hver morgen – i skjul bak persiennene i stua. Ser han henne, vil han bare være hjemme.

Etter å ha gjemt seg på badet, følger hun med på at sønnen drar til skolen hver morgen – i skjul bak persiennene i stua. Ser han henne, vil han bare være hjemme.

Ida Bing

ida.bing@lomedia.no

– Det kjennes vondt å lyve for gutten min.

Almira Lokaj Berbati kjemper for å holde tårene tilbake når hun forteller hva hun må gjøre for at sønnen skal komme seg på skolen.

– Jeg gjemmer meg hver morgen. Og når jeg hører de lukker døra og drar, så stiller jeg meg ved vinduet og ser at de kommer seg av gårde. Sånn her, sier Almira, og viser hvordan hun løfter forsiktig på persiennene for å kikke ut.

Gjennom den lille glipa i persienna ser hun innkjørselen utenfor eneboligen i Nannestad. Hver morgen står hun her og kikker på 6-åringen når han drar sammen med faren til skolen. Sønnen har autisme, og derfor er det ekstra vanskelig for ham hvis hverdagsrutinene blir endra.

Mye lest: Førsteårs-student Oda (23) var redd for å miste grepet: – I løpet av tre uker så jeg to personer

– Hvis han visste at mamma var her hjemme, så ville han nektet å dra på skolen. Jeg gjør dette for at han skal få en normal skolegang og hverdag, sier Almira.

Hør om Almiras hverdag i podkasten Rørsla:

podkast barn og ledighet2

Folk selger det de eier

Almira har vært hjemme fra jobben i over et halvt år. Hun ble permittert for første gang i mars, fra jobben som selger i Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på Gardermoen. I sommer var hun en av 62 ansatte som var tilbake i noen uker, men så ble de permittert igjen.

Både Nannestad og nabokommunen Ullensaker har blitt hardt ramma av koronakrisa. Hver tredje innbygger i Ullensaker var helt eller delvis permittert i høst. I Nannestad lå ledigheten på godt over 13 prosent, ifølge registreringer fra Nav. I dag ligger den på 7,5 prosent, som fortsatt er mye høyere enn normalen.

Studie: Folk blir syke av å være arbeidsledige – det hjelper lite at flere er i samme båt

Mange av de arbeidsløse i de to kommunene har tidligere jobba på Gardermoen, som i høst har hatt dramatiske nedskjæringer og permitteringer av ansatte.

– Jeg tror mange i dette området, hvor det er høyest arbeidsledighet, sliter økonomisk nå. Noen har lagt ut bilen sin for salg, og ting de eier legges ut på Finn, sier Almira.

– Jeg vet også om noen som har lagt ut huset sitt for salg, legger hun til.

Selv har hun kjent på hvor tungt det er å ikke lenger kunne gå på jobb som vanlig.

– Jeg har hatt tunge tanker, og det gjør noe med deg at du må planlegge hva du skal handle inn for eksempel, for å se om du har penger nok til å betale SFO for barnet ditt neste måned.

Jobbkrisa: Sosial nedstengning ga flere arbeidsledige – øker for første gang siden mars

Ufrivillig gjemsel

Hun hadde ikke trodd det kom til å vare, denne gjemmeleken som hun måtte gjennom hver morgen.

– I begynnelsen var det veldig sårt. Jeg vil jo at han skal forstå at jeg ikke er på jobb, men med hans diagnose vil det ta lengre tid, sier Almira.

For barn med autisme, så kan endring av rutiner og vaner bli ekstra belastende, forklarer Almira.

– Jeg må gjøre det jeg gjør for at han skal ha det fint på skolen. Jeg gjemmer meg for at han skal få den læringen og den normale hverdagen han trenger.

Almira mener også det er viktig at foreldre skaper normalitet rundt barna, og at det derfor ble viktig for henne å holde egne bekymringer tilbake når sønnen kom hjem igjen fra skolen.

– Du kan se det på meg, fra å være den sprudlende glade meg, til en som nå tenker veldig mye på hva som skjer videre.

Hun legger til:

– Men når sønnen min er hjemme, da er jeg mamma og den han trenger og er vant til å se.

Innsikt: Dette er bransjene som vil slite hardt etter koronaen

Almira bruker mye tid i telefonen, hvor hun daglig snakker med andre permitterte medlemmer. Det er tydelig at samtalene går inn på henne.

Almira bruker mye tid i telefonen, hvor hun daglig snakker med andre permitterte medlemmer. Det er tydelig at samtalene går inn på henne.

Ida Bing

Vært sårt for barna

Almira er tillitsvalgt for de ansatte i TRN-klubben i Handel og Kontor.

De aller fleste HK-medlemmene i TRN er permittert. Medlemmene jobber på flyplassene på Gardermoen, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Av 1.200 ansatte totalt, er bare 67 i jobb nå.

Almira bruker mye tid på å snakke med medlemmer som er bekymra for framtida. Mange synes det er vanskelig å snakke om at hverdagen har blitt forandra, forteller hun.

– Det er barna som merker forandringene. Jeg tror dette har vært sårt for de barna som har gleda seg til feiringer som Halloween og store gaver under treet i år. Jeg tror foreldrene har prøvd sitt beste for å fortelle barna om hva som skjer. Man må være sterk i denne prosessen, det er nå barna trenger oss, sier hun.

Nå håper Almira på at en vaksine kan bringe hverdagen mer tilbake til normalen, og at flere permitterte kan komme tilbake i jobb.

– Det normale livet de fleste hadde, har mange mista litt og litt. Samtidig så må du tenke at dette klarer jeg. Det her skal vi klare alle sammen, og vi er ikke alene.

Annonse
Annonse