JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frafall videregående skole:

Flere yrkesfag-elever slutter på skolen. Dette gjør rogalendingene for å snu trenden

I skoleåret 2018–19 sluttet 4,7 prosent av elevene på yrkesfag i Rogaland. Et nytt tilbud skal redusere frafallet.
5,8 prosent av elevene som gikk yrkesfag på videregående i Norge, falt fra i skoleåret 2018–2019. Mange slutter i overgangen fra skole til læreplass. Illustrasjonsfoto

5,8 prosent av elevene som gikk yrkesfag på videregående i Norge, falt fra i skoleåret 2018–2019. Mange slutter i overgangen fra skole til læreplass. Illustrasjonsfoto

colourbox.com

For to uker siden fikk de første elevene i Rogaland benytte seg av tilbudet «UngInvest.» Et tilbud som skal hjelpe de som faller fra ordinær videregående skolegang å få vitnemål.

– Jeg synes det er veldig kjekt. Jeg synes det er vanskelig å gå på normal skole, men her har jeg kost meg mye, og alle elevene og lærerne er kjempesnille, sier Harald Ollestad (19).

Han er en av elevene som har fått tilbud om å være en del av UngInvest, og sier at tilbudet gjør at han ser noe lysere på framtiden.

p

– Det jeg trenger mest som person er å føle mestring. Jeg har forsøkt å gå på normal skole, men det har ikke funket i det hele. Det blir som en neve i trynet. Men så lenge jeg har gått her, har jeg storkost meg. Det er første gang jeg gleder meg til å gå på skole, sier Ollestad.

– Vi ønsker å gi et alternativ til de ungdommene som ordinær skolegang ikke passer helt for. Målsettingen er å få ungdom tilbake i videregående skole, og hjelpe dem å gjennomføre, sier leder for UngInvest Rogaland, Kari-Anne Gausdal Johannessen.

Stort frafall fra yrkesfag

Nye tall fra utdanningsdirektoratet viser at 4,7 prosent av elevene som gikk yrkesfag på videregående i Rogaland, har falt fra i skoleåret 2018–2019. På studieforberedende linjer var frafallet i samme periode på 2,1 prosent.

Landssnittet er 5,8 prosent frafall på yrkesfag, og 2,0 prosent på studieforberedende. Frafallet på yrkesfag i Rogaland forrige skoleår var på 5,6 prosent. Og de tre siste skoleårene har frafallet på studiespesialiserende linjer vært på 1,9 prosent. Det vil si at andelen som faller fra yrkesfag har blitt redusert, mens andelen som faller fra studiespesialiserende har økt noe.

– Jeg er veldig opptatt av å tette frafallsgapet mellom yrkesfag og studieforberedende linjer, sier Fylkesordfører Marianne Chesak.

p

Hun peker på flere faktorer som kan forklare gapet.

– Det handler om flere ting. Når vi analysere hvem som står i fare for å ikke gjennomføre videregående, er det ofte de med et svakt karaktergrunnlag fra ungdomsskolen. Vi vet og at karaktersnittet på en del yrkesfag, ligger generelt lavere enn studieforberedende, sier Chesak.

Saken fortsetter under bildet.

Fylkesordfører Marianne Chesak

Fylkesordfører Marianne Chesak

Martin Guttormsen Slørdal

Hun ønsker å få opp karaktersnittet på yrkesfag og at flere velger det.

– Norge har behov for fagarbeidere, sier hun.

En annen problemstilling er læreplasser. Chesak sier at mange faller fra i overgangen fra skole til læreplass.

– Vi jobber knallhardt med dette. Vi er best i landet, men ikke gode nok.

En tredje faktor hun peker på er at det er færre skoler som tilbyr yrkesfag, noe som betyr at avstanden man må reise kan bli lenger, som kan spille inn på frafall.

Tar utgangspunkt i elevens styrke

UngInvest er tiltaket som skal bidra til å redusere frafallsstatistikken. UngInvest består av 7 ansatte per i dag, samt en veileder fra oppfølgingstjenesten (OT), som rekrutterer elever til UngInvest.

Miljøet er mindre og tettere, med god oppfølging og fokus på hver enkelt elev, i forhold til en stor videregående skole.

– Vi tar utgangspunkt i ungdommens styrker, og tilrettelegger tilbudet vårt etter dette, forklarer Johannessen.

UngInvest har tre typer elevgrupper. Den ene er samarbeidselever, som hører til på videregående skoler, som av ulike årsaker ikke kan få til alt innen ordinære tidsfrister.

– Da kan de ta noen fag hos oss, slik at de for eksempel kan fullføre videregående over 4 år istedenfor 3. Vi kan hjelpe de med å gi dem det sosiale og en ekstra tett oppfølgning.

p

En annen gruppe er «kurselever.» De har kanskje ikke gått på skole på et par år, og har kanskje hatt problemer med å finne rett linje og føle tilhørighet på skolen.

– De kan gå hos oss inntil 1 år, slik at de kan få prøve seg innen mange forskjellige programområder. De får en brei erfaring, og kan da lettere ta et valg, og finne ut hva de har lyst til å gjøre når de skal tilbake på videregående. Vi har mange ulike tilbud de får prøve seg på. Blant annet har vi et byggverksted, et mekanisk verksted, og et veldig populært teknologisk verksted. Også har vi restaurant og matfag, og kreativt verksted. Samt et studieverksted hvor elevene kan ta opp fag de har strøket på og lignende.

De har også et tilbud for lærlinger, som trenger ekstra oppfølging.

Lederen for UngInvest Rogaland, håper at tilbudet kan utvides. I skoleåret 2019-20, er det mellom 20–30 elever som kan benytte seg av tilbudet.

Warning
Annonse
Annonse