JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SKAL MØTE STATSRÅDEN: Nå skal leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen møte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Hun har med seg mange spørsmål.

SKAL MØTE STATSRÅDEN: Nå skal leder i AAP-aksjonen Elisabeth Thoresen møte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Hun har med seg mange spørsmål.

Nanna Aanes Wolden

Arbeidsavklaringspenger:

Folk står med null i inntekt etter å ha blitt fratatt AAP. Nå krever aksjonslederen svar av statsråden

Å stanse arbeidsavklaringspengene til folk i ett helt år strider med menneskerettene, mener leder Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen. Arbeids- og sosialdepartementet er ikke enig.


14.08.2020
07:00
14.08.2020 08:10

yngvil@lomedia.no

Fra 1. januar 2018 ble det innført en rekke endringer for AAP-ordningen – blant annet en karenstid på ett år uten støtte for mottakere som innen tre år ikke er ferdig utredet til enten jobb eller uføretrygd.

AAP-aksjonsleder Elisabeth Thoresen er hver dag i kontakt med mennesker som er i økonomisk krise etter at Nav stanset arbeidsavklaringspengene deres.

Nå skal hun møte arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Så ingen grunn til å sjekke

Departementet ser ingen grunn til å undersøke AAP-aksjonens påstander om brudd på menneskerettighetene, skrev de i et svarbrev til Elisabeth Thoresen i februar. De ga ingen begrunnelse.

Da FriFagbevegelse stilte spørsmål til departementet denne uka, svarte de at de er uenige med AAP-aksjonen.

«Departementet kan ikke se at den omtalte praksisen fra menneskerettighetsdomstolen skulle tilsi at det ikke er adgang til å justere den maksimale perioden for arbeidsavklaringspenger», skriver statssekretær Saida Begum (Høyre) i en epost til FriFagbevegelse.

Departementet vurderer at «internasjonale menneskerettighetskonvensjoner gir stater en vid skjønnsmargin knyttet til hvordan sosiale rettigheter skal oppfylles», fortsetter hun.

Hun skriver videre at Stortinget kan «foreta endringer i folketrygdens stønadsordninger uten at det strider med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen».

– Vurderte Arbeids- og sosialdepartementet å undersøke om lovendringen kunne være i strid med menneskerettighetene?

«Dette ble ikke eksplisitt vurdert», svarer Begum.

Ikke da ordningen med arbeidsavklaringspenger ble innført eller ved senere endringer i ordningen, opplyser hun.

Svarer ikke på spørsmålene

AAP-aksjonsleder Elisabeth Thoresen mener rett og slett at departementet ikke svarer på spørsmålene.

De går ikke inn i noe som helst, mener Thoresen

Igjen ser vi at den kritiske tenkningen som departementet og Nav er blitt kritisert for å ikke ha i EØS-saken er helt fraværende i denne saken også, sier Thoresen til FriFagbevegelse.

Jurist: Inngrep i rettigheter

Sondre A. Sandal, advokatfullmektig i Advokatconsult, har vurdert lovendringen på vegne av AAP-aksjonen.

Han viser til en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som handler om at medlemmene i folketrygden opparbeider seg rettigheter gjennom sine innbetalinger.

– Karenstiden er et inngrep i medlemmenes eiendomsrett til fondet, mener Sandal.

Men regjeringa har ingen umiddelbare planer om å justere regelverket. Arbeids- og sosialdepartementet mener det er behov for mer erfaring med hvordan endringene virker i praksis, skriver Saida Begum til FriFagbevegelse.

AAP-aksjonen: – Folk blir sykere

AAP-aksjonistene mener det er mer enn nok erfaringer og at syke mennesker ofte blir enda sykere, og dermed enda mindre i stand til å jobbe igjen, når Nav stopper arbeidsavklaringspengene deres.

AAP-aksjonsleder Elisabeth Thoresen er hver dag i kontakt med mennesker som blir utarmet økonomisk av «karensåret». Noen gir opp i det som kjennes som «krig med Nav» for å få oppfylt sine rettigheter, forteller hun.

– Hva skal de leve av?

Arbeids- og sosialdepartementet oppfordrer folk til å klage, hvis de mener Nav har gjort feil.

Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen sukker oppgitt.

– Det høres så lettvint ut, men de vet ikke hva de sier, sier Thoresen.

– Hva skal folk leve av mens de venter på at klagen deres til Nav blir behandlet, spør hun.

For avslag på arbeidsavklaringspenger er behandlingstiden først 10 uker, så 22 uker, og igjen 22 uker.

I tillegg kan du legge på 6 uker, som er klagefristen mellom hvert nytt vedtak.

For folk som klager på avslag på søknad om uføretrygd tar det enda lengre tid.

– Det er ikke unormalt at en klage kan ta over to år før den er ferdig behandlet i Trygderetten, påpeker Thoresen.

Høyre: – Søk sosialstønad

Saida Begum i Arbeids- og sosialdepartementet sier folk kan søke om sosialstønad mens de venter på svar på sine klager.

Eier du egen bolig, bil eller andre store verdier, må du ifølge loven selge dette før du kan få innvilget sosialstønad – eller, med andre ord, bli fattigere før du kan få den magre sosialstønaden.

– Vi stilles igjen bakerst i køen

– Senest i går fikk jeg melding fra en kvinne som sier at «nå gir jeg opp», forteller Elisabeth Thoresen.

Thoresen får svært mange henvendelser fra fortvilte mennesker. Mange av dem skriver inn på AAP-aksjonens side på Facebook. Mange sender Nav-vedtakene sine til henne, for å få hjelp til å forstå det Nav skriver og hjelp til å klage.

– Syke og uføre som klager på vedtak får til svar at Nav må prioritere å behandle søknadene om dagpenger fra permitterte og arbeidsløse som følge av korona-pandemien, forteller Thoresen.

– Vi stilles igjen bakerst i køen. Syke og uføres inntektssikring behandles som mindre viktig enn for friske mennesker. Direkte diskriminering, er det, mener Thoresen.

Dette svarer Nav

Nav avviser at alle syke og uføre som klager får til svar at Nav må prioritere å behandle søknader om dagpenger.

«Som hovedregel vil klager bli gjennomgått når de kommer inn. Ser vi at saken åpenbart bør omgjøres, blir den behandlet raskt», svarer Bjørn Lien, fungerende ytelsesdirektør i Nav, på epost til FriFagbevegelse.

Sakene Nav anser som mer kompliserte tar lengre tid å behandle og menneskene det gjelder får da brev fra Nav om dette.

«I mange slike varsler har vi derfor skrevet om prioriteringene Nav gjør på grunn av koronasituasjonen, og at dette er årsaken til at klage- eller ankebehandlingen tar lengre tid enn forutsatt», opplyser ytelsesdirektøren.

Nav har mottatt 480.000 søknader om dagpenger siden midten av mars.

«Vi har vært nødt til å omdisponere ansatte for å behandle den enorme saksmengden. Dette har ført til noe økt saksbehandlingstid for noen klagesaker», skriver Bjørn Lien i Nav til FriFagbevegelse.

Ombud vurderer

AAP-aksjonen har bedt Diskriminerings- og likestillingsombudet om å vurdere det de mener er diskriminering av syke og uføre, og lovverket som ligger til grunn for ordningen med arbeidsavklaringspenger.

– LDO vurderer om vi skal komme med et innspill til myndighetene om saken, sier seniorrådgiver og jurist Ragnar Lie hos ombudet til FriFagbevegelse. De har foreløpig ikke konkludert.

Riksadvokaten: Ikke vårt bord

Elisabeth Thoresen sendte i vinter den juridiske vurderingen til Riksadvokaten for å varsle om at karenstiden i ordningen med arbeidsavklaringspenger kan være ulovlig.

Riksadvokaten svarte raskt at dette ikke var deres bord:

«Problemstillingene De tar opp i deres e-poster er, slik vi oppfatter det, knyttet til forvaltningsrettslig praksis og regelverksforståelse i Nav og faller således utenfor vårt ansvarsområde», skrev seniorrådgiver Ingrid Wirum hos Riksadvokaten i et svarbrev til Thoresen.

14.08.2020
07:00
14.08.2020 08:10



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Jan-Erik Østlie

LO innrømmer: Vi bommet på sakene


Flere saker