JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
På bedre tanker: Vi tror ikke at det finnes en annen måte å organisere samfunnet på. Derfor slites vi mellom jobb, barna og alle de andre forpliktelsene våre i stedet for å endre samfunnet, mener forfatter Linn Stalsberg. Bildet er tatt i forbindelse med boka «Er jeg fri nå?» i 2013.

På bedre tanker: Vi tror ikke at det finnes en annen måte å organisere samfunnet på. Derfor slites vi mellom jobb, barna og alle de andre forpliktelsene våre i stedet for å endre samfunnet, mener forfatter Linn Stalsberg. Bildet er tatt i forbindelse med boka «Er jeg fri nå?» i 2013.

Brian Cliff Olguin, Dagsavisen

Forfatter: – Vi trenger nye løsninger i forholdet mellom hjem og jobb

Dette er den viktigste feministiske kampen nå, mener forfatter Linn Stalsberg.


08.07.2019
13:22
21.08.2023 17:14

– Jeg vil ha en feminisme som også verdsetter det ulønnede husarbeidet og omsorgsarbeidet. De aller fleste mennesker har omsorgsforpliktelser i løpet av livet, enten det er snakk om barn, ektefelle, foreldre eller en nabo.

p

De nye arbeidslivet

Det sier Linn Stalsberg, forfatter og journalist. I 2013 ga hun ut boka «Er jeg fri nå?», om tidsklemma og om kvinnekampens utvikling i Norge. Boka tar for seg den samme utviklingen som feministveteranene Torild Skard, Ebba Wergeland og Kari Wærness, og den svenske forfatteren og feministen Nina Björk, har beskrevet i Dagsavisen de siste ukene: Kvinnenes inntog i arbeidslivet skulle markere en ny tid, med et nytt arbeidsliv, trodde mange på 1970-tallet. Nye verdier skulle prege det nye arbeidslivet når både mor og far skulle inn i lønnet arbeid.

I stedet ble den mannlige modellen i arbeidslivet idealet. Resultatet er at mange arbeidende kvinner – og menn – står i en spagat mellom kravet om å være 100 prosent til stede på jobb og barnas behov for omsorg og trygge rammer på hjemmebane.

Den radikale feminismen på 1970-tallet var systemkritisk og trodde på store samfunnsendringer, både i arbeidslivet og på hjemmebane. Det skulle ikke vare.

Kapitalens logikk

– Kapitalens logikk er blitt vår tids sunne fornuft, sier Stalsberg.

De økonomiske vekstkravene, kravene til effektivitet, til forbruk, til arbeidslivet som den eneste sanne arena for selvrealisering – alt dette bare er, det er ikke noe vi tenker over i det daglige. Det får noen konsekvenser.

– Er du kritisk til systemet, blir du automatisk oppfattet som naiv, som en som ikke forholder seg til realpolitikk, sier Stalsberg.

Slik er det i de fleste samfunn, legger hun til: Det er alltid vanskelig å være kritisk til tidsånden.

– Jeg tenker at deler av feminismen har inngått en litt for tett allianse med kapitalismen. Da kan det skje at noen mister av syne alt det som foregår i den ulønnede delen av livet, og med det også et kritisk blikk på arbeidslivet og hvem som har makten til å bestemme hvor mye og hvordan vi skal jobbe, sier Stalsberg.

Hun etterlyser «et fugleperspektiv på samfunnet», der vi spør oss: hva er det vi driver med? Hva er det vi dyrker fram?

– Et godt samfunn kan bare måles på hvordan vi tar vare på de svakeste blant oss. Det er en klisjé, men også helt sant. Og den svakeste gruppa i denne sammenhengen, er jo barna. Særlig de aller minste barna som ikke har språk, ikke kan gå, og ikke engang kan si «vann» i barnehagen når de er tørste, sier hun.

p

«Er jeg fri nå?»

Da Stalsberg skrev «Er jeg fri nå?», var det vanskelig å få de ansatte i barnehagen i tale, opplevde hun. Siden den gang har vi fått barnehageopprøret, der ansatte i sektoren forteller om underbemanning og for lite tid til hvert enkelt barn. Og debatten om tettere bemanning har kommet høyere på dagsorden. Det, sier Stalsberg, er veldig bra. Men det er ikke nok.

– Jeg ser på dem som får barn nå, nesten en generasjon etter meg. Fordelingen mellom mor og far er veldig fin, mange fedre tar omsorgen fra tidlig alder. Men for å låne et bilde av Naomi Klein: Vi flytter rundt på møblene mens huset brenner ned, sier hun.

Det vi driver med, er symptombehandling, mens det vi egentlig trenger, er en helt annen diagnose. Vi må begynne med forholdet mellom arbeidsliv og resten av livet, mener Stalsberg.

– Jeg etterlyser ikke en femtitalls idealmodell der mor er hjemme med barna. Selvsagt ikke. Lønnet arbeid er essensielt for kvinners frihet i vårt samfunn. Men vi trenger nye løsninger i forholdet mellom hjem og jobb. Vi må tenke overordnet på en radikal måte. Der må den feministiske kampen stå, sier hun.

Hver minutt teller

Kvinner jobber stadig mer i lønnet arbeid, år for år. De blir oppfordret til det av politikerne, og får kjeft for å jobbe deltid. Da drar man ikke lasset. Samtidig er arbeidslivet på mange måter fremdeles organisert som om vi alle har en husmor hjemme, sier Stalsberg. Det er krav til reisevirksomhet og effektivitet, «til å være en maskin». Og det går ikke alltid opp når begge foreldrene jobber fulltid.

Stalsberg står til venstre politisk. Det positive, sett fra hennes ståsted, er at mange av løsningene på de utfordringene vi her snakker om, samsvarer med den medisinen miljøbevegelsen ønsker seg. Mindre vekst, sirkulærøkonomi og sekstimersdag, for å nevne noe. Det skaper nye allianser rundt krav om andre arbeidsdager.

– Men selv ideen om sekstimersdagen virker vanskelig å få gjennom?

– Ja, men temaet er mer aktuelt enn for bare noen år siden. Rødt, MDG og Fagforbundet, for å nevne noen, går inn for ideen. Til sammen er dette mange mennesker.

– Sekstimersdag lanseres som løsningen på mange av problemene i denne debatten. Hvordan kan vi være sikre på at det stemmer?

– Det vet vi ikke, det er jo så lite utprøvd. Men i de forsøkene vi kjenner til, er folk veldig begeistret. De trekker fram tida til alt annet enn jobb som en gevinst. Det er noe annet å hente i barnehagen klokken tre i stedet for klokken fem, det blir en helt annen dag igjen til å være med barna. Og som alle som har småbarn vet: Hvert minutt teller. Men klart, firedagersuke kan også være en løsning. Vi må uansett framheve det vi driver med av ulønnet innsats. Folk må hvile og ha et OK hjem – også for å være gode arbeidstakere. Den lønnede delen av livet er veldig avhengig av den ulønnede.

Med andre ord: Vi må kanskje forstå systemet vi lever i, kapitalismen, på en ny og mer helhetlig måte enn før for å være oss bevisst denne sammenhengen.

Ikke vår skyld

Det er ikke hver enkelt av oss som gjør dårlige valg når vi jobber fulltid i stedet for å være med barna. En god omsorgsperson i Norge jobber, for å kunne tilby barna trygge rammer og mat på bordet. På grunn av arbeidslinja er det kun full jobb som gir full tilgang til velferdsstaten.

– Vi kan ikke slenge ut en masse anklager mot folk om å gjøre ting feil, uten å legge til rette for bedre valg. Det er ikke den enkelte som skal kritiseres, det er selve systemet som er galt, sier Stalsberg.

Hun har merket en dreining i debatten de seneste årene. Boka hennes ble mottatt sådær på venstresida da den kom i 2013. En anmelder mente sågar Stalsberg var lat som tok til orde for sekstimersdagen.

– Men jeg ser at Dagsavisens saker om temaet får stor oppmerksomhet i feministiske miljøer, og mange gode tilbakemeldinger. Det har skjedd noe siden 2013, sier hun.

p

Det er likevel noe i diskusjonen om dette temaet i sosiale og mer tradisjonelle medier, som uroer Linn Stalsberg.

– Nå skal jeg si noe viktig: Vi har blitt så instruert i at alle problemer i livene våre, skal løses av enkeltindividet. Har du suksess: Gratulerer. Har du det ikke, er det din skyld. Det preger også denne debatten, sier Stalsberg, og gir følgende eksempel:

– Jeg har sett at flere som er enige i det dere skriver om temaet, forteller at de skal gå ned i stilling eller jobbe mindre på andre måter for å være mer med barna. De får dårlig samvittighet og vil løse saken på individnivå.

Det kan nok fungere for den enkelte, men vil jo straffe seg i form av lavere lønn og mindre pensjon. Å kreve individuelle løsninger er å overse klassedimensjonen når moderne familieliv diskuteres. Denne problemstillingen krever mye mer enn at hver enkelt av oss «tar grep» i eget liv.

– Sekstimersdagen krever en folkebevegelse, og en vilje i fagbevegelsen til å sette saken på dagsorden, sier Linn Stalsberg.

– Der føler jeg at det er vanskeligere med dagens unge enn med min generasjon. Det er vanskelig å få en organisert systemkritikk mot et system folk ikke ser, som de er en integrert del av. Det var annerledes for oss som vokste opp på 1980-tallet, da kommunismen fantes som et alternativt samfunnssystem. Ikke at vi ønsket oss kommunisme i det hele tatt, men vi hadde en visshet om at det fantes alternative systemer. I dag har vår tids kapitalisme, nyliberalismen, dessverre blitt sunn fornuft, og dermed vanskelig å være kritisk til.

08.07.2019
13:22
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker