JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Serieforfattere kan juble:

Forfatterne gikk inn i LO. Nå får Dorthe og kollegaene bedre betalt

Dorthe Erichsen skriver selv serielitteratur og betrakter den ferske minsteavtalen som en historisk milepæl.
SEIER: Dorthe Erichsen i Forfatterforbundet har framforhandlet minsteavtalen på vegne av forbundets serieforfattere.

SEIER: Dorthe Erichsen i Forfatterforbundet har framforhandlet minsteavtalen på vegne av forbundets serieforfattere.

privat

aslak@lomedia.no

Mens forfattere av serieromaner tidligere har måttet forhandle med forlagene hver for seg, har de nå inngått sin første standardavtale om forskudd og vederlag.

Minsteavtalen med forlaget Vigmostad & Bjørke betyr at medlemmene i Forfatterforbundet er sikret et minimum av vederlag og royalty.

Forfatterforbundet blir LOs nyeste forbund

– Dette er en stor seier for oss. Bokbransjen er tøff og kommersiell, og de nye forfatterne, som ikke har noe å vise til, blir ofte presset til dårligere kontrakter. Nå får vi forutsigbarhet og et gulv å stå på, sier Dorthe Erichsen i Forfatterforbundet til FriFagbevegelse.

Bedre enn billigbokavtale

Avtalen om vederlag betyr følgende for serieforfatterne i LOs nyeste forbund:

• Krav på forskudd på minimum 40.000 kroner

• 10 prosent i royalty for de første 3.000 bøkene av opplaget

• 12,5 prosent royalty for de neste 5.000 bøkene

• 15 prosent royalty for opplaget over 8.000 bøker

– Vilkårene i denne avtalen er bedre enn billigbokavtalen som gjelder for vanlige forfattere, sier Erichsen, som har framforhandlet minsteavtalen på vegne av Forfatterforbundets medlemmer.

De rundt 50–60 norske forfatterne som skriver romanserier og gjør det på heltid, har tidligere måttet forholde seg til en royaltysats helt ned i beskjedne 7,5 prosent.

Erichsen er også serieforfatter og har flere utgivelser bak seg, i tillegg til 30 års erfaring med forlagsbransjen.

p

– Med denne avtalen følger det også en trygghet. Å ha krav på en minimumssum i forskuddsutbetaling er noe annet enn å bli presset til å inngå enn lavere sum. Tidligere har også forfattere mistet forskuddet underveis hvis en romanserie ikke har solgt som forventet, forklarer Erichsen.

I avtalen

Et viktig moment i minsteavtalen er at serieforfatterne er garantert et forskudd på flere bøker. Tidligere kunne forlaget si opp en avtale med forfatteren på dagen. Nå står forlaget fritt til å beslutte hvor mange bøker som skal utgis i en serie, men kan tidligst kreve at forfatteren skriver en avslutning på serien i fjerde bok etter den boken som er i salg på dette tidspunktet.

– Når forlaget ikke lenger kan si at boken du skriver på nå også blir den siste, får forfatteren tid til å områ seg økonomisk, understreker hun.

p

Resten av det skjønnlitterære feltet har både normalavtaler og innkjøpsordninger som serieforfatterne ikke er omfattet av.

– Forlagene får ingen statlige støtte for å utgi serielitteratur, men som forbund har vi heldigvis oppnådd mye på kort tid. Vi gir oss ikke før alle prinsippkampene er vunnet, påpeker Dorthe Erichsen.

Vigmostad & Bjørke eier Bladkompaniet, som hvert år utgir flere hundre serieromaner. Nå kan en lignende avtale med Cappelen Damm, som også er store på romanserier, være nært forestående, ifølge Erichsen i Forfatterforbundet.

– Jeg regner med at Cappelen Damm vil inngå en avtale med oss, men vi har ikke fått snakket sammen ennå, forklarer Erichsen.

Saken fortsetter under bildet.

Medlemmer av LO-forbundet Forfatterforbundet er nå sikret et minimum av vederlag og royalty.

Medlemmer av LO-forbundet Forfatterforbundet er nå sikret et minimum av vederlag og royalty.

Forfatterforbundet

Styrker seg på kulturfeltet

Forfatterforbundet, som ble stiftet 28. januar 2018, er LOs nyeste forbund. LO-sekretariatet sa nemlig i fjor høst ja til forbundets søknad om medlemskap. Dermed styrker LO sin posisjon innen kulturlivet.

Det nye Forfatterforbundet har vedtektsfestet at de er en «fagforening som skal ivareta forfatteres inntekts- og arbeidsvilkår» og «bidra til medlemmenes faglige utvikling».

p

Tradisjonelt har norske forfattere vært medlemmer av Den norske Forfatterforening. Kravet til medlemskap har vært at du må ha skrevet minst én skjønnlitterær bok for voksne av litterær verdi. Det betyr at mange forfattere, blant dem serieforfattere, ikke har tilfredsstilt kravet til medlemskap og i praksis har stått uten mulighet til å organisere seg.

Forfatterforbundet har over 400 medlemmer som nå blir del av et større kulturfellesskap. LO har satset bevisst på kulturfeltet, og opprettet i 2017 LO Kultur som et kompetanse- og samarbeidsorgan.

Warning
Annonse
Annonse