JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NEDBEMANNINGER: Leder Pål Kjærstad i NTL Forskningsintitutter opplever en rekke nedbemanninger i sektoren.

NEDBEMANNINGER: Leder Pål Kjærstad i NTL Forskningsintitutter opplever en rekke nedbemanninger i sektoren.

Ole Palmstr¿m

Forskningsinstitutter må nedbemanne

Flere forskningsinstitutter har dårlig råd og reduserer staben. NTL Forskningsinstitutter etterlyser bedre rammevilkår.31.01.2014
12:00

anders@lomedia.no

Fjoråret ble avsluttet med nedskjæringer i fire forskningsinstitutter, og situasjonen oppleves som krevende for sektoren.

NTL Forskingsinstitutter og leder Pål Kjærstad er bekymra.

Nedbemanning

Institutt for energiteknikk reduserer med inntil 20 årsverk, Norsk institutt for by- og regionforskning med tre årsverk, NOFIMA reduserer med 24,6 årsverk og Norsk Institutt for kulturminneforskning reduserer med minst seks årsverk.

– Det er litt ulike årsaker til at disse fire sliter, men om rammevilkåra hadde vært bedre ville situasjonen også vært bedre, sier Kjærstad.

I snitt er 10 prosent av inntektene til forskningsinstituttene basisbevilgninger fra staten. Flere institutter har i tillegg forvaltningsoppdrag, som også bevilges fra statlige myndigheter. Inkluderes dette, utgjorde bevilgningene fra staten 16 prosent i 2012.

20 i fare

Institutt for energiteknikks (IFE) avdeling i Halden, som er bygget rundt atomreaktoren der, skal det nedbemannes med inntil 20 personer. Leder Morten Olsen i NTL IFE Halden mener grunnfinansieringa er for lav, og at det gir tunge utslag.

– Det er vemodig og trist. Vi vet enda ikke hvilke kolleger som plutselig en dag ikke skal være delaktige i prosjektet lenger. Det er vondt, sier Olsen.

Det er det ene av to forskningsprosjekter ved IFE Halden, Nukleær sikkerhet og pålitelighet, som er pålagt kuttene på grunn av svak økonomi. Målet er å klare nedbemanningen med frivillig avgang. Prosessen er i gang, og det har vært forhandlinger med de over 65 år om frivillig sluttpakkeordning.

– Tidsplanen sier at ledelsen skal være ferdig med prosessen i starten av februar, så det er ikke lange stunda de har på seg. Vi synes vi får litt mangelfull informasjon, og ting bærer dessverre preg av at alt skal gå veldig raskt, sier Olsen.

Han synes vedtaket er vel dramatisk for en så unik forskningsinstitusjon som IFE Halden.

– Det er overilt, for det er en veldig spesiell sektor man nedbemanner i. Vi er veldig spesielle, og vi er kanskje mer kjent i utlandet enn i lille Norge. Dette er faktisk Norges største forskningsprosjekt. Det er dypt beklagelig og veldig leit, sier Olsen.

Mistillit

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har også redusert staben. Her er fire ansatte borte, mens forslaget egentlig var på åtte færre årsverk.

Konfliktnivået er høyt, og et tvistemøte endre med en protokoll som konkluderer med uenighet, og NTL NIBR mener fortsatt spillereglene ikke er blitt fulgt. NTL NIBR vedtok på sitt årsmøte et mistillitsforslag mot instituttsjef Hilde Lorentzen. I vedtaket begrunner NTL-foreningen mistilliten slik:

«Hennes handlemåte under «omstillingsprosessen» hvor både lovverk, tariffavtaler, etiske retningslinjer og vanlig folkeskikk er neglisjert. (…) Brudd på spillereglene i den grad som har skjedd denne høsten kan aldri en oppegående fagforening tolerere.»

Ingen av NTLerne ved NIBR ønsker å utdype kritikken overfor NTL-magasinet, men viser til at mye av bakgrunnen for mistilliten er spilt inn til NIBRs styre gjennom flere notater. NTL mener disse innspillene ikke er blitt fulgt opp. Mistilliten ble fulgt opp av styret, som kom med sin klare støtteerklæring til Lorentzen, og en advarsel til NTL:

«Som styre mener vi det nå er helt avgjørende å se framover, og handle i tråd med det. Det kan være svært destruktivt å inngå i omkamper nå, og vi vil i denne situasjonen oppfordre NTL’s medlemmer på NIBR om å ta styrets uttrykk for tillit til etterretning.»

– Litt deprimerende

Nofima, som driver med matforskning, har vært gjennom to nedbemanninger siden 2011. Leder Lill-Heidi Johansen i NTL-foreninga der sier det har vært svært krevende prosesser, som til sammen har redusert staben med nesten 65 årsverk.

– Det er litt deprimerende, og det har vært tøffe tak med korte frister, oppsummerer Johansen.

Ingen har blitt sagt opp i prosessene, og gavepensjon og sluttpakker har vært brukt for å få folk til å slutte. Johansen mener prosessene har skjedd i lovlige former, selv om hun ikke alltid har vært enig i fremgangsmåten til arbeidsgiver.

– Jeg tror ikke vi kan ta dem på regelbrudd, men for eksempel 48 timers svarfrist på tilbud om sluttpakke er kort. Vi har ikke alltid vært jublende enige.

Nofimas økonomi er krevende, med dyr infrastruktur og ifølge Johansen for svak finansiering fra starten av.

– Vi ansatte er oppgitt over at man ga selskapet et så dårlig utgangspunkt økonomisk, sukker hun.

Nedgang

– Bevilgningene har i realiteten gått ned de siste årene, for det er ikke blitt kompensert for lønns- og prisstigning. Det kom en marginal økning i år, som vi håper fortsetter, sier Kjærstad.

Resten av inntektene får instituttene gjennom forskningsoppdrag de konkurrerer om både nasjonalt og internasjonalt.

– Når de vi konkurrerer med kan få så mye som 85 prosent av finansieringen fra offentlige bevilgninger, sier det seg selv at situasjonen er krevende, konstaterer Kjærstad.

Forverring

Økonomien i sektoren forverret seg gjennom 2013. I prosessene som har gått i de fire instituttene, har NTL så langt nesten unngått oppsigelser. Det har stort sett løst seg med frivillige sluttavtaler. Men de vet ikke om det er tilstrekkelig.

– Våre tilbakemeldinger fra de tillitsvalgte viser at det er en aggressiv holdning fra noen av arbeidsgiverne, med uryddige prosesser der lov- og avtaleverk ikke respekteres, sier Kjærstad, og legger til at prosessen i NIKU har vært veldig ryddig.

Kjærstad minner om at arbeidsgiverne ville hatt nytte av å få med seg ansatte og tillitsvalgte i slike prosesser. For han tror ikke det slutter med dette.

– Vi frykter det vil bli flere omstillinger som disse på andre institutter, spår han.

– Må kutte

IFEs kommunikasjonsdirektør Viktor Wikstrøm jr. sier at instituttet ikke har noe annet valg enn å kutte kostnader betydelig, for å få en bærekraftig økonomi. Innsparings- og effektiviseringstiltak er gjennomført, men IFE mener det ikke er noen vei utenom å redusere bemanningen.

– IFEs økonomi har vist en negativ utvikling over en lengre tid, spesielt er det situasjonen for vår virksomhet i Halden som vi nå har hovedfokus på. IFEs styre står samlet bak behovet for å kutte kostnader og gjennomføre nødvendige tiltak for å etablere en bærekraftig økonomi. Vi må iverksette disse tiltakene nå for å sikre at IFE skal bestå som et fremgangsrikt FoU-institutt, sier han.

Wikstrøm jr. opplyser at administrasjonen varslet om kostnadskutt og nedbemanninger i juni, og mener de gjennomfører prosessen på skikkelig vis.

– Vi bestreber oss på å følge lover og inngåtte avtaler som gjelder for nedbemanninger, sier han.

Full tillit

Instituttsjef Hilde Lorentzen henviser NTL-magasinet til styreleder for NIBR. Konstituert styreleder Randi Kaarhus i mener de samfunnsvitenskaplige instituttene er inne i en vanskelig tid, og etterlyser en klarere policy for instituttene fra sentralt hold.

Til kritikken fra NTL NIBR mot instituttsjefen, understreker Kaarhus at instituttsjefen har gjennomført styrets vedtak.

– Styret gjorde et generelt vedtak, og NIBRs daglige ledelse har sånn jeg har forstått det etter beste evne iverksatt disse tiltakene. NIBRs leder og ledelse har gjennomført det som styret på et overordnet plan har gitt mandat til. Og styret har ikke gått inn i detaljer, og sånn sett kan ikke styret uttrykke mistillit til det, sier Kaarhus.

– Er kritikk om brudd på lovverk, tariffavtaler, etiske retningslinjer og folkeskikk for detaljert til at styret kan gå inn og vurdere det?

– Slik jeg har forstått det har partene vært i en tvistenemd, og vedtaket fra nemda opprettholdt ikke påstandene om brudd på avtaleverk og de formelle tingene. Det styret ønsket å gjøre med sitt vedtak, var å si at «vi har hørt hva dere sier». Men det er nødvendig med tanke på at NIBR skal fortsette å fungere fremover, at vi som styre uttrykker vår fulle tillit. Og det mener vi, sier Kaarhus.

Kutt i forskningsinstituttene:

Institutt for energiteknikks (IFE) avdeling i Halden reduserer med inntil tjue personer.
Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) kutter tre ansatte. Opprinnelig forslag lå på åtte færre årsverk

Matforskningsinstituttet, NOFIMA reduserer med 24,6 årsverk

Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) reduserer med flere årsverk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.01.2014
12:00Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker