JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NEDBEMANNINGER: Leder Pål Kjærstad i NTL Forskningsintitutter opplever en rekke nedbemanninger i sektoren.

NEDBEMANNINGER: Leder Pål Kjærstad i NTL Forskningsintitutter opplever en rekke nedbemanninger i sektoren.

Ole Palmstr¿m

Forskningsinstitutter må nedbemanne

Flere forskningsinstitutter har dårlig råd og reduserer staben. NTL Forskningsinstitutter etterlyser bedre rammevilkår.


31.01.2014
12:00

anders@lomedia.no

Fjoråret ble avsluttet med nedskjæringer i fire forskningsinstitutter, og situasjonen oppleves som krevende for sektoren.

NTL Forskingsinstitutter og leder Pål Kjærstad er bekymra.

Nedbemanning

Institutt for energiteknikk reduserer med inntil 20 årsverk, Norsk institutt for by- og regionforskning med tre årsverk, NOFIMA reduserer med 24,6 årsverk og Norsk Institutt for kulturminneforskning reduserer med minst seks årsverk.

– Det er litt ulike årsaker til at disse fire sliter, men om rammevilkåra hadde vært bedre ville situasjonen også vært bedre, sier Kjærstad.

I snitt er 10 prosent av inntektene til forskningsinstituttene basisbevilgninger fra staten. Flere institutter har i tillegg forvaltningsoppdrag, som også bevilges fra statlige myndigheter. Inkluderes dette, utgjorde bevilgningene fra staten 16 prosent i 2012.

20 i fare

Institutt for energiteknikks (IFE) avdeling i Halden, som er bygget rundt atomreaktoren der, skal det nedbemannes med inntil 20 personer. Leder Morten Olsen i NTL IFE Halden mener grunnfinansieringa er for lav, og at det gir tunge utslag.

– Det er vemodig og trist. Vi vet enda ikke hvilke kolleger som plutselig en dag ikke skal være delaktige i prosjektet lenger. Det er vondt, sier Olsen.

Det er det ene av to forskningsprosjekter ved IFE Halden, Nukleær sikkerhet og pålitelighet, som er pålagt kuttene på grunn av svak økonomi. Målet er å klare nedbemanningen med frivillig avgang. Prosessen er i gang, og det har vært forhandlinger med de over 65 år om frivillig sluttpakkeordning.

– Tidsplanen sier at ledelsen skal være ferdig med prosessen i starten av februar, så det er ikke lange stunda de har på seg. Vi synes vi får litt mangelfull informasjon, og ting bærer dessverre preg av at alt skal gå veldig raskt, sier Olsen.

Han synes vedtaket er vel dramatisk for en så unik forskningsinstitusjon som IFE Halden.

– Det er overilt, for det er en veldig spesiell sektor man nedbemanner i. Vi er veldig spesielle, og vi er kanskje mer kjent i utlandet enn i lille Norge. Dette er faktisk Norges største forskningsprosjekt. Det er dypt beklagelig og veldig leit, sier Olsen.

Mistillit

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har også redusert staben. Her er fire ansatte borte, mens forslaget egentlig var på åtte færre årsverk.

Konfliktnivået er høyt, og et tvistemøte endre med en protokoll som konkluderer med uenighet, og NTL NIBR mener fortsatt spillereglene ikke er blitt fulgt. NTL NIBR vedtok på sitt årsmøte et mistillitsforslag mot instituttsjef Hilde Lorentzen. I vedtaket begrunner NTL-foreningen mistilliten slik:

«Hennes handlemåte under «omstillingsprosessen» hvor både lovverk, tariffavtaler, etiske retningslinjer og vanlig folkeskikk er neglisjert. (…) Brudd på spillereglene i den grad som har skjedd denne høsten kan aldri en oppegående fagforening tolerere.»

Ingen av NTLerne ved NIBR ønsker å utdype kritikken overfor NTL-magasinet, men viser til at mye av bakgrunnen for mistilliten er spilt inn til NIBRs styre gjennom flere notater. NTL mener disse innspillene ikke er blitt fulgt opp. Mistilliten ble fulgt opp av styret, som kom med sin klare støtteerklæring til Lorentzen, og en advarsel til NTL:

«Som styre mener vi det nå er helt avgjørende å se framover, og handle i tråd med det. Det kan være svært destruktivt å inngå i omkamper nå, og vi vil i denne situasjonen oppfordre NTL’s medlemmer på NIBR om å ta styrets uttrykk for tillit til etterretning.»

– Litt deprimerende

Nofima, som driver med matforskning, har vært gjennom to nedbemanninger siden 2011. Leder Lill-Heidi Johansen i NTL-foreninga der sier det har vært svært krevende prosesser, som til sammen har redusert staben med nesten 65 årsverk.

– Det er litt deprimerende, og det har vært tøffe tak med korte frister, oppsummerer Johansen.

Ingen har blitt sagt opp i prosessene, og gavepensjon og sluttpakker har vært brukt for å få folk til å slutte. Johansen mener prosessene har skjedd i lovlige former, selv om hun ikke alltid har vært enig i fremgangsmåten til arbeidsgiver.

– Jeg tror ikke vi kan ta dem på regelbrudd, men for eksempel 48 timers svarfrist på tilbud om sluttpakke er kort. Vi har ikke alltid vært jublende enige.

Nofimas økonomi er krevende, med dyr infrastruktur og ifølge Johansen for svak finansiering fra starten av.

– Vi ansatte er oppgitt over at man ga selskapet et så dårlig utgangspunkt økonomisk, sukker hun.

Nedgang

– Bevilgningene har i realiteten gått ned de siste årene, for det er ikke blitt kompensert for lønns- og prisstigning. Det kom en marginal økning i år, som vi håper fortsetter, sier Kjærstad.

Resten av inntektene får instituttene gjennom forskningsoppdrag de konkurrerer om både nasjonalt og internasjonalt.

– Når de vi konkurrerer med kan få så mye som 85 prosent av finansieringen fra offentlige bevilgninger, sier det seg selv at situasjonen er krevende, konstaterer Kjærstad.

Forverring

Økonomien i sektoren forverret seg gjennom 2013. I prosessene som har gått i de fire instituttene, har NTL så langt nesten unngått oppsigelser. Det har stort sett løst seg med frivillige sluttavtaler. Men de vet ikke om det er tilstrekkelig.

– Våre tilbakemeldinger fra de tillitsvalgte viser at det er en aggressiv holdning fra noen av arbeidsgiverne, med uryddige prosesser der lov- og avtaleverk ikke respekteres, sier Kjærstad, og legger til at prosessen i NIKU har vært veldig ryddig.

Kjærstad minner om at arbeidsgiverne ville hatt nytte av å få med seg ansatte og tillitsvalgte i slike prosesser. For han tror ikke det slutter med dette.

– Vi frykter det vil bli flere omstillinger som disse på andre institutter, spår han.

– Må kutte

IFEs kommunikasjonsdirektør Viktor Wikstrøm jr. sier at instituttet ikke har noe annet valg enn å kutte kostnader betydelig, for å få en bærekraftig økonomi. Innsparings- og effektiviseringstiltak er gjennomført, men IFE mener det ikke er noen vei utenom å redusere bemanningen.

– IFEs økonomi har vist en negativ utvikling over en lengre tid, spesielt er det situasjonen for vår virksomhet i Halden som vi nå har hovedfokus på. IFEs styre står samlet bak behovet for å kutte kostnader og gjennomføre nødvendige tiltak for å etablere en bærekraftig økonomi. Vi må iverksette disse tiltakene nå for å sikre at IFE skal bestå som et fremgangsrikt FoU-institutt, sier han.

Wikstrøm jr. opplyser at administrasjonen varslet om kostnadskutt og nedbemanninger i juni, og mener de gjennomfører prosessen på skikkelig vis.

– Vi bestreber oss på å følge lover og inngåtte avtaler som gjelder for nedbemanninger, sier han.

Full tillit

Instituttsjef Hilde Lorentzen henviser NTL-magasinet til styreleder for NIBR. Konstituert styreleder Randi Kaarhus i mener de samfunnsvitenskaplige instituttene er inne i en vanskelig tid, og etterlyser en klarere policy for instituttene fra sentralt hold.

Til kritikken fra NTL NIBR mot instituttsjefen, understreker Kaarhus at instituttsjefen har gjennomført styrets vedtak.

– Styret gjorde et generelt vedtak, og NIBRs daglige ledelse har sånn jeg har forstått det etter beste evne iverksatt disse tiltakene. NIBRs leder og ledelse har gjennomført det som styret på et overordnet plan har gitt mandat til. Og styret har ikke gått inn i detaljer, og sånn sett kan ikke styret uttrykke mistillit til det, sier Kaarhus.

– Er kritikk om brudd på lovverk, tariffavtaler, etiske retningslinjer og folkeskikk for detaljert til at styret kan gå inn og vurdere det?

– Slik jeg har forstått det har partene vært i en tvistenemd, og vedtaket fra nemda opprettholdt ikke påstandene om brudd på avtaleverk og de formelle tingene. Det styret ønsket å gjøre med sitt vedtak, var å si at «vi har hørt hva dere sier». Men det er nødvendig med tanke på at NIBR skal fortsette å fungere fremover, at vi som styre uttrykker vår fulle tillit. Og det mener vi, sier Kaarhus.

Kutt i forskningsinstituttene:

Institutt for energiteknikks (IFE) avdeling i Halden reduserer med inntil tjue personer.
Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) kutter tre ansatte. Opprinnelig forslag lå på åtte færre årsverk

Matforskningsinstituttet, NOFIMA reduserer med 24,6 årsverk

Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) reduserer med flere årsverk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.01.2014
12:00Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Colourbox

Gratis briller fra arbeidsgiver: Dette bør du vite

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

Alf Ragnar Olsen

Staten har sagt at pengene er brukt opp – nå har de tre dager på seg til å unngå streik i staten

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret: Disse får ikke stemme i uravstemning

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet av vekterne er stort

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

Ole Palmstrøm

Kritikerne mente oppsplittingen av Vegvesenet ville gi økte utgifter. Statsbudsjettet viser at de fikk rett

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet


Flere saker