JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BLIR SYKERE: – Noen av de innsatte på denne avdelingen oppfatter vi som så psykisk syke eller ustabile at de ikke kan sitte i åpnere avdelinger. Her blir de for det meste sittende innelåst 23 timer i døgnet. Det gjør ikke syke folk friskere, sier fengselsbetjent Arild Andersen (t.v.). Han har ¿jobbet i Bergen fengsel i 25 år. Sammen med fengselsbetjenten Maja Lidtun gjør han seg her klar til å hente en innsatt fra sikkerhetscelle og ut til lufting.

BLIR SYKERE: – Noen av de innsatte på denne avdelingen oppfatter vi som så psykisk syke eller ustabile at de ikke kan sitte i åpnere avdelinger. Her blir de for det meste sittende innelåst 23 timer i døgnet. Det gjør ikke syke folk friskere, sier fengselsbetjent Arild Andersen (t.v.). Han har ¿jobbet i Bergen fengsel i 25 år. Sammen med fengselsbetjenten Maja Lidtun gjør han seg her klar til å hente en innsatt fra sikkerhetscelle og ut til lufting.

Christopher Olssøn

Forstår han hvor han er ?

Én sinnslidende og voldelig fange skal på lufting. Da tar fire fengselsbetjenter på seg stikksikre vester.11.11.2014
12:00
11.11.2014 12:45

yngvil@lomedia.no

christopher@littleimagebank.com

I den ene av to sikkerhetsceller i den restriktive avdelingen A vest i Bergen fengsel, sitter en mann som dagen før, påført håndjern, likevel greide å slå en betjent i ansiktet gjennom luka. Det gikk relativt bra med betjenten denne gangen, for det var ingen fulltreffer. Noen dager før det igjen, hadde han slått en annen betjent. Situasjonen tærer på dem som jobber her.

Det siste året har det til enhver tid vært rundt ti «ustabile» innsatte og cirka tre med alvorlige sinnslidelser, ifølge fengselsledelsen. De krever mye av fengselets allerede knappe ressurser. Det går igjen utover andre innsatte, som også sliter, men mer i det stille med for eksempel angst og depresjon. Når de blir nedprioritert kan det føre til at de utvikler tyngre psykiatriske lidelser, påpeker helseavdelingen.

Forstår han hvor han er?

Når en av disse sinnslidende innsatte nå skal ut på lufting, alene, tar fire fengselsbetjenter på seg stikksikre vester. Et skjold står klart til bruk ved siden av døra. Det går greit denne gangen. Mannen går kjappe runder i den lille luftegården. Han holdes for tiden i isolasjon fordi han har vært voldelig mot fengselsbetjentene. De er usikre på om han i det hele tatt forstår at han soner fengselsstraff.

Det er han i så fall ikke alene om, mener Morten Aksdal, regionleder for NFF på Vestlandet, og som har permisjon fra jobben som vaktsjef i avdelingen. Aksdal påpeker at det i seg selv er et overgrep og et brudd på straffegjennomføringsloven.

– Han hører ikke hjemme på sikkerhetscellen, og ikke i et fengsel, sier Aksdal om mannen som er psykisk syk. Aksdal er, som han han sier, «forbannet».

– Når sikkerhetscelle blir brukt mot personer som er psykisk syke for å holde ro, orden og sikkerhet, er det i grenseland for hvordan straffegjennomføringsloven kan brukes. Det er et dilemma når vedkommende innsatt skulle vært ivaretatt i psykiatrien og under regler og lover som gjelder der. Likevel kan det forsvares, fordi det blir gjort for å hindre at den innsatte gjør alvorlig skade på seg selv eller for å avverge alvorlig skade på ansatte eller andre innsatte, mener han.

Sikkerhetscellene i Bergen fengsel ble brukt 49 ganger i fjor. Det er en stor økning sammenlignet med 2012, og en uønsket utvikling, rapporterte inspektør Kennet Vestheim Johansen i kriminalomsorgen region vest til Kriminalomsorgsdirektoratet. Det er få personer som har mange opphold. Hittil i år er sikkerhetscellene brukt 31 ganger.

De syke blir sykere

Arild Andersen, fengselsbetjent, er bekymret. For de syke innsatte, og for seg og sine kolleger. Hittil i år er det rapportert inn 15 tilfeller av vold mot ansatte: Slag mot kropp og ansikt, spark mot kropp, og spytting. Videre elleve tilfeller av trusler, opplyser fengselsledelsen. De ansatte i avdeling A føler de lever i en kriseboble. Det er utmattende.

– Noen av de innsatte på denne avdelingen oppfatter vi som så psykisk syke eller ustabile at de ikke kan sitte i åpnere avdelinger. Her blir de for det meste sittende innelåst 23 timer i døgnet. Det gjør ikke syke folk friskere, sier fengselsbetjent Arild Andersen. Han har jobbet i Bergen fengsel i 25 år.

Ifølge Bergen fengsels nettside, har fengselets helseavdeling laboratorium, legekontor, tannlegekontor, psykologkontor, og rom til fysioterapi. Den er bemannet av helsepersonell (sykepleiere og hjelpepleiere) fra klokka 7:30 - 22 på hverdager og 9-17 i helger og høytidsdager. Avdelingen er ubemannet om natten. Helseavdelingen kan dermed ikke betjene innsatte som har døgnkontinuerlig behov for tilsyn.

– De prøver å ta flest mulig i behandling, men behovet er stort og ventetiden lang. Derfor er det fengselsbetjentene som må ta seg av dem, sier fengselsbetjent Arild Andersen.

«Later som» de er syke

Helseavdelingen henviser til psykiatrisk institusjon, men både fengselsbetjenter og fengselsledelsen opplever at innsatte som faktisk får plass, ofte kommer fort tilbake igjen til fengselet, for fort.

Mannen som var tiltalt for å ha drept tre mennesker på Valdres-ekspressen i fjor, ble flyttet mellom fengsel og psykiatrisk sykehus etter at han ble pågrepet. I september tok han livet sitt i Bergen fengsel. I november tok kriminalomsorgen selvkritikk etter dødsfallet, som skjedde mens mannen var i luftegården med tre fengselsbetjenter og to psykologer, ifølge NRK.

Fungerende assisterende fengselsleder Rune Greve mer enn antyder at det skjer at fengselets vurdering av innsatte ikke samsvarer med psykiatriske institusjoners vurderinger:

– En person som smører seg og cella inn med avføring, er ikke han syk? De kaller det instrumentelt, at han later som, sier Greve.

Han sier fengselet svært ofte har en innsatt de mener faktisk hører hjemme på sykehus.

Bergen fengsel har ikke en skjermet avdeling for dem som sliter aller mest, med styrket bemanning og mulighet til mer tid ute av cella. Fengselet planla en egen boenhet med seks plasser for de mest sårbare, men den havarerte før den kom i gang. Pengene strakk ikke til.

Fraværende kommunikasjon

Mannen som er i luftegården snakker ikke norsk, i likhet med mange andre utenlandske innsatte i fengslene. Av de tre sinnslidende som har brukt vold mot ansatte i Bergen fengsel nå, snakker bare den ene norsk. Det er som oftest bare i de formelle sammenhengene at det blir bestilt tolk, men det er i fengselsavdelingen han er hver dag, hele døgnet. Andelen utenlandske innsatte fyker i været, men myndighetene setter ikke av egne tolkebudsjetter til fengslene. Det som i utgangspunktet er en bagatell, blir til et stort problem, når de eneste menneskene den innsatte møter ikke forstår et kvekk av det han sier.

– Jeg tror ikke de føler at vi tar vare på dem. De velger ofte å lufte alene. Vi kan jo ikke snakke sammen. Når de ikke snakker et språk vi kan, får vi heller ikke vite hva de vil, sier fengselsbetjent Maja Lidtun.

Smilet blekner

Den unge fengselsbetjenten føler ofte at hun kommer til kort.

– På vakt i helgen spurte en innsatt meg om jeg kunne komme bort og spille kort og snakke litt med ham før rettssaken hans. Han grudde seg veldig til den. Men jeg fikk ikke tid. Den samtalen hadde vært viktig for ham, sier Lidtun.

Hun har bare jobbet ett år i avdeling A, i det kanskje vanskeligste året i fengselets historie og kjenner at energinivået synker.

– Vi er slitne, vi løper veldig mye, det er av og på med vesten, Lidtun.

Jobben blir tøffere og tøffere, men det blir ikke flere til å dele byrden.

Les også:

For psyk for fengsel: I snart 30 år har norske myndigheter utredet tilbudet til de alvorlig psykisk syke, ekstremt voldelige og mest sårbare fangene. Ingenting har skjedd.

Ned trappa til kjelleren: Bli med inn i sikkerhetscellen i Oslo fengsel, trolig det nærmeste man kommer et offentlig fangehull i Norge.

De tenker sitt der hjemme: – De skjønner på meg hjemme når det har skjedd noe på jobben, sier en fengselsbetjent. Drapstrusler er helt vanlig del av arbeidsdagen på i avdeling G på Ila.

Les også:

Sinnslidende dømt for vold og trusler mot fengselsbetjenter

Tenk deg at du blir innlagt på sykehus med en alvorlig diagnose, men på grunn av ressursmangel er det ikke leger og sykepleiere som behandler deg, men ufaglærte.

Fengselsbetjent Arild Andersen om psykisk syke i fengsel

11.11.2014
12:00
11.11.2014 12:45Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes


Flere saker