Statsbudsjettet 2024
Forsvarsbudsjettet er rekordhøyt – men offiserene holder jubelen tilbake
Støre-regjeringen vil plusse på forsvarsbudsjettet med 15 milliarder kroner for neste år. Det betyr likevel ikke at vi får løst de utfordringene som ligger der, mener LO-topp.
Torbjørn Bongo er forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund.
Herman Bjørnson Hagen
helge@lomedia.no
– I beste fall er det en forsiktig start, sier forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo til FriFagbevegelse.
Forsvarsbudsjettet øker altså med 15 milliarder kroner i forslaget som legges fram for Stortinget fredag.
Det er en stigning på 20 prosent fra årets budsjett. Og 40 prosent fra den forrige regjeringens siste budsjett.
Forsvarsbudsjettet samlet vil være 90,8 milliarder kroner men 7,5 milliarder til Ukraina er inkludert i de ekstra 15 milliardene.
Lekkasjene: Dette vet vi om statsbudsjettet 2024 så langt
Er avventende
Selv om Torbjørn Bongo innrømmer at 15 milliarder kroner er mye penger for statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), er det også til stede et regnestykke hvor det stadig vekk kommer til å falle fra milliarder etter milliarder av kroner.
Derfor er Bongo og hans LO-forbund avventende til å slippe jubelen løs.
7,5 milliarder kroner går med til Ukraina-støtten. Det er snakk om å gjenskaffe utstyr som er gitt til Ukraina.
– Det fører derfor ikke til noen styrking av det norske forsvaret. Det betyr at vi bare reetablerer det vi har, poengterer Bongo.
Da gjenstår det 7,5 milliarder kroner – noe som isolert betegnes som bra av Bongo.
Forutsetningen i langtidsplanen som Stortinget har vedtatt, var nemlig en forsterkning av forsvarsbudsjettet med to milliarder kroner årlig.
7,5 milliarder er dermed langt mer enn to milliarder, slår Bongo fast.
Store merkostnader
– Men samtidig velger vi å være avventende. Vi vet at det er veldig store merkostnader som ligger i disse pengene. Tidligere er det begrunnet med strøm. Nå er det blant annet begrunnet i økte drivstoffutgifter, og valuta. Veldig mye av det vi må kjøpe hvert år har økt vesentlig i pris. I tillegg har militært materiell i seg selv blitt langt dyrere. Derfor er det umulig å vite hvor mye penger som blir igjen til å styrke forsvaret, sier Torbjørn Bongo.
Hvis summen er kun to milliarder kroner, blir Bongo skuffet.
– Vi trenger å styrke forsvaret, ikke bare holde på det vi har. Hvis den summen er identisk med langtidsplanen, legger han til.
Behov for 80 mrd.
Forsvarssjefen har meldt om et merbehov i forsvaret på 80 milliarder kroner fram mot 2028.
Forsvarskommisjonen, som ble ledet av statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, foreslo en økning på 30 milliarder kroner raskt. Pluss 40 milliarder i ti år.
Dette for å ta inn etterslep, dekke kritiske sårbarheter og sikre at Forsvaret kan operere på et høyere og mer krevende aktivitetsnivå.
– Dette vil derfor i beste fall være en forsiktig start. Et minimum av hva som er nødvendig, konstaterer Torbjørn Bongo.
Hullene i forsvaret
Det som bekymrer ham, er alle hullene i forsvaret.
– I dag har vi et forsvar som ikke evner å holde ut i en krig veldig lenge. Vi mangler både ammunisjon, reservedeler og folk. Vi skjønner at 15 milliarder kroner i utgangspunktet er mye penger, men det betyr ikke at vi får løst de utfordringene som ligger der i dag, konstaterer Torbjørn Bongo.
Utfordret av Erna
Han fikk med seg replikkordvekslingen mellom tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, og dagens statsminister om forsvarsbudsjettet i Trontaledebatten onsdag.
– Siden han (Støre, red.anm.) har reklamert for 15 milliarder kroner mer til Forsvaret og en 40 prosent økning i forhold til forrige regjering, kan han fortelle hvor stor andel av de pengene som faktisk går til økning av egen forsvarsevne, når det meste går til pris- og lønnsstigning og valutaendringer, og til Nansen-programmet, spurte Erna Solberg.
– De svarene får Erna Solberg på fredag. Da kommer budsjettet. Det er klart at 7,5 milliarder kroner, halvparten av Nansen-hjelpen, skal gå i Forsvarets retning. Det at vi ordentlig priskompenserer, gjør at vi kan opprettholde et høyt nivå i langtidsplanen, og så legger vi ekstra penger på toppen av det i satsingen for å styrke forsvarsevnen, svarte Jonas Gahr Støre.
1,8 prosent
Regjeringen trapper opp etter en plan om å nå NATOs krav om to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvarsutgifter i 2026. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at dette budsjettet utgjør 1,8 prosent av BNP.