JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier til Mustafa Koc

Etter nesten to års kamp – og med solid støtte fra LO i Kristiansund – vant servitøren Mustafa Koc i tingretten. Nå kan han innkassere over 200.000 kroner i ubetalt, lønn, overtid og feriepenger fra sin tidligere arbeidsgiver – hvis dommen blir rettskraftig.
Stein Kristiansen, ombud i Ytre Nordmøre LO, og Robert Orholm (t.h) i Fellesforbundet har fulgt opp Mustafa Koc gjennom flere år. For noen dager siden fikk de fullt medhold i retten.

Stein Kristiansen, ombud i Ytre Nordmøre LO, og Robert Orholm (t.h) i Fellesforbundet har fulgt opp Mustafa Koc gjennom flere år. For noen dager siden fikk de fullt medhold i retten.

Stig H. Christensen

Det er Sør-Trøndelag tingrett som slår fast dette nesten to år etter at konflikten me3llom Koc og restauranten Mona Lisa i Kristiansund startet. Restauranten opererte med to ulike kontrakter. Ifølge den ene skulle Mustafa Koc jobbe 117 timer i måneden, men i realiteten jobbet han mye mer.

Kravet om lønn, overtid og feriepenger lød på kr 225.000. Noen smånyanser i rettens vurdering i forhold til beløpet gjorde at Koc fikk tilkjent 216.000 kroner. I tillegg må motparten betale saksomkostningene. Ankefristen er midt i oktober.

Ikke orden

Et vesentlig poeng i tingretten var at restauranten og innehaver Cantekin Kara ikke hadde fulgt lovpålagte krav, i dette tilfellet føring av timelister. De hadde heller ikke utarbeidet arbeidsplan, slik Arbeidstilsynet krever.

– Det prinsipielt viktige i dommen er at bevisbyrden snus når arbeidsgiver ikke har orden på timelistene, sier LO-advokat Jan Arild Vikan i Trondheim, som understreker at hans klient ble trodd av retten.

Gikk ikke opp

Et annet svakt punkt for arbeidsgiver var at den ukentlige åpningstiden var 72 timer i uken, samtidig som to arbeidstakere hadde 26,5 times uke og den siste 25 timer, tilsammen78 timer. I retten ble det sagt at de i stor grad var tilstede samtidig. Regnestykket gikk rett og slett ikke opp. Noen må lage maten på kjøkkenet, mens andre serverer. Det ble i løpet av saken klarlagt at Koc jobbet atskillig mer enn det arbeidsgiver påsto.

Det nytter

Ombud for LO i Ytre Nordmøre, Stein Kristiansen, er strålende fornøyd med dommen. Han understreker at det er bedriften som har ansvaret for å føre timelister og at de skal være tilgjengelig for Arbeidstilsynet ved kontroll.

– Sånn sett retter tingretten en knusende kritikk mot restauranten.

– Vi fikk i realiteten fullt gjennomslag, sier Kristiansen som ser dommen som en viktig seier i kampen mot sosial dumping.

Lang vei å gå

Det er Fellesforbundet som har brakt saken inn for retten og de lokale LO-folkene har samarbeidet godt i saken. Arbeidstilsynet var også på flere kontroller i restauranten og framsatte krav overfor arbeidsgiver, uten at svarene var tilfredsstillende. LO-Aktuelt og FriFagbevegelse skrev om saken flere ganger på begynnelsen av fjoråret. Bjørn Ottar Lervik i skatteetaten sa den gang at de bruker mange årsverk på restaurantbransjen. Politiet var også inne i bildet og sa til LO-Aktuelt at de fortsatt vil ha fokus på bransjen. I 2012 stengte de to restauranter, som følge av ulovlig skjenking.

LES OGSÅ:

Trues med tvangsmulkt (22.01.2013)

Annonse
Annonse

LES OGSÅ:

Trues med tvangsmulkt (22.01.2013)