Ny politisk strid i KrF:
Grasrotopprør i KrF: – Ledelsen er mer opptatt av homoterapi enn ureturnerbare asylsøkere
Sentrale partimedlemmer i KrF frykter at mange vil melde seg ut av partiet, om ikke KrF blir tydeligere i spørsmålet om ureturnerbare asylsøkere.
Ny trøblete sak for KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad: 95 KrF-medlemmer mener ledelsen har sviktet i sitt forsvar for tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett og ildsjelen Arne Viste, som begge kan havne i fengsel for å ha ansatt papirløse.
Stortinget
helge@lomedia. no
95 KrF-medlemmer har undertegnet et kritisk opprop, sendt til partileder Kjell Ingolf Ropstad.
Oppropet startet på Eidsvoll og har gått via Elverum og rundt omkring i hele landet som et grasrotopprør i partiet.
KrF-ledelsens utydelighet i kampen for å gi ureturnerbare asylsøkere rett til å arbeide vil gå på partiets eksistensberettigelse løs, hevdes det i oppropet.
– Vi reagerer på at KrF ikke tok en dissens på denne saken i regjeringen. Det viser at denne saken for ledelsen ikke er viktig nok. Vi må velge våre saker. Når man tok dissens i spørsmålet om homoterapi, burde man gjort det også i denne saken. At man ikke gjør det, viser at ledelsen ikke mener saken er viktig nok, sier Oluf Maurud til FriFagbevegelse.
p
Han er fylkesleder i Innlandet KrF, men også lokallagsleder i Ringsaker. Han mener det siste er viktigst i denne saken.
Frykter utmeldinger
Ifølge Vårt Land skal flere av dem som har signert oppropet frykte utmeldinger på grunn av det som hevdes å være utydelighet fra partiet i saken om å gi ureturnerbare asylsøkere rett til å arbeide.
«KrFs ledelse velger dessuten å ta dissens om homoterapi, men ikke i den saken trolig hele partiet står bak. For KrFs ledelse er altså den ene saken viktigere enn den andre», hevdes det blant annet i oppropet.
KrF-lederen svarer at han mener partiet langt på vei har vært tydelige i sitt engasjement i saken.
– I regjeringsplattformen fikk KrF gjennomslag for et amnesti for «eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge». Nå jobber partiet på spreng for å oppfylle det, «slik at de får opphold og mulighet til å jobbe, skriver Ropstad i et tilsvar til Vårt Land.
Det var Tord Langmoen i Eidsvoll KrF som startet oppropet og har stått i bresjen sammen med Magne Berg fra Elverum.
p
– Dette er et opprop om at KrF ikke er til å kjenne igjen i kampen for de svakeste. Mange i KrF blir fortvilet når vi nå oftere enn før ser at partiet ikke står nok på barrikadene utad, sier han til avisa.
De 95 partimedlemmene mener ledelsen har sviktet i sitt forsvar for tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett og ildsjelen Arne Viste, som begge kan havne i fengsel for å ha ansatt papirløse.
Det presiseres at oppropet ikke er et forsøk om omkamp av retningsvalget. Både røde og blå KrF-ere har skrevet under.
Selv sto Maurud på rød side i retningsvalget for ett år siden.
– Men dette har ingen ting med det å gjøre. Her står både røde og blå sammen. Jeg sto på den andre siden, men har akseptert retningsvalget og er innforstått med at det gjelder fram til etter neste valg. Jeg har ingen planer om å forlate partiet, sier Maurud til FriFagbevegelse.
– Men i denne saken burde partiet stått bedre opp, mener han.