JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GRØNT HJERTE: Gunn Strand (midten) og Guri H. Johansen (t.h.) møter tidligere sosionom «Ingrid» ved Terningmoen leir, som har trukket i uniform og blitt personelloffiser.

GRØNT HJERTE: Gunn Strand (midten) og Guri H. Johansen (t.h.) møter tidligere sosionom «Ingrid» ved Terningmoen leir, som har trukket i uniform og blitt personelloffiser.

Eirik Dahl Viggen

Gunn og Guri og soldatene

Norge er ikke i krig. Derfor sendes skadde soldater til Navs egen spesialstyrke.20.04.2015
12:00
20.04.2015 13:55

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

En mann ringer et Nav-kontor et sted i Norge. Han har ringt mange ganger opp gjennom. De kjenner ham godt, tror de. Mannen er ufør. Han har vært innom det meste Nav har å beskjeftige befolkningen med: attføring, sosial oppfølging, økonomisk bistand og rådgivning. Nå ringer han for å fortelle hva han omsider har skjønt. Skilsmissen, drikkingen, helseproblemene, søvnløsheten, alt begynte etter han kom hjem fra FN-oppdraget på Gaza-stripen – på 1960-tallet.

Saksbehandleren ringte Gunn Strand, som utgjør halvparten av Kompetansemiljø for veteransaker i Nav. Resten består av Guri Hammervold Johansen. Navs egen spesialstyrke har kontor ved Nav Elverum.

– Det vi hører mye om, forteller Guri, er hvor vanskelig det er å komme hjem fra å se et brutalt regime og så se hvilke bagateller man bryr seg om i Norge, for eksempel Botox.

Arbeidsplassen ligger en kort kjøretur fra Hærens kjerneområder i Østerdalen, hvor Terningmoen og Rena leir sender soldater til utenlandsoppdrag. Ved siste telling bodde så mange som 600 veteraner bare i nedslagsfeltet til Nav Elverum. Fem av de ansatte her er gift med en veteran. Men Gunn og Guri skal dekke hele landet, ikke som saksbehandlere, men rådgivere for Forsvaret og Nav-ansatte som får en veteran i fanget.

Skadd for fedrelandet

Veteraner er personell som på vegne av den norske stat har deltatt i en militær operasjon. Hele 60 000 nålevende nordmenn har deltatt slike oppdrag internasjonalt. Siden Tysklandsbrigaden etter 2. verdenskrig, brukte det offisielle Norge seksti år på å innse at en betydelig andel får varige skader. De siste åra er det bygget opp et apparat med bedre tilgang til psykologhjelp og rekreasjon. Andre foroverlente Nato-land, som USA og Danmark, har pålagt forsvaret å følge opp veteranene sine på ubestemt tid.

I Norge overtar som hovedregel den sivile linja i Nav og helsevesenet ett år etter soldatens hjemkomst. Men Forsvaret holder likevel døra åpen til Veteranenes rekreasjonssenter på Bæreia ved Kongsvinger, egen psykologhjelp og stressmestringsteam.

Hemmelighet

Det kan sitte langt inne for noen å skrive på cv-en at de har vært i et slikt oppdrag, forteller Gunn.

– De tenker ikke på at det kan være verdifull kompetanse, men skriver bare at de har hatt en jobb i Forsvaret. Jobben deres ute er å være i en sammenspleisa gjeng som er totalt avhengige av og passer på hverandre for å overleve. Det er egenskaper enhver arbeidsgiver ville sette pris på.

Selvmedisinerer

En eks-soldat jeg møtte i Oslo, fortalte om livet etter han landet på Fornebu rundt 1980. Det var takk for vel utført oppdrag i Libanon og ha det bra, ingen oppfølging fra Forsvaret eller annen myndighet. Årene fram til pensjonsalder er tilbrakt i alkohol- og cannabisrus på kveldene kombinert med hard fysisk trening på dagtid for å holde tankene på avstand. Kroppen skal kjøres så hardt at det blir mulig å sove. Han er en av dem som aldri har kommet helt hjem.

– Det er veldig mye PTSD (post-traumatisk stresslidelse), sier Gunn.

– Mange har nok gått med det i årevis uten å søke hjelp, og selvmedisinert seg isteden. Nå som det har vært en del oppe i media, går det opp for dem «a-ha, det er det jeg har slitt med!»

– Det er mye lettere å plukke opp dem som fortsatt er i Forsvaret, sier Guri.

Seks måneders høytrykk

– Jeg kjenner det godt igjen. Meg tok det lang tid å lande, forteller oberstløytnant John Otto Pedersen, sjef for AFA Land, avdelingen som følger opp Hærens soldater og pårørende før, under og etter utenlandsoppdrag. Han hører til på Terningmoen på andre siden av elva.

– Du spinner på et mye høyere tempo enn normalt. Når man er ute, er arbeidstempoet høyt, med lange arbeidsdager gjerne under høyt trusselnivå. Omgivelsene krever veldig mye.

Han var avdelingssjef i Irak, med ansvar for mange norske soldater.

Utenlandsoppdrag for Forsvaret er unntatt arbeidsmiljøloven. Det betyr at for soldatene er det kun jobb og søvn. De er typisk ute i seks måneder, iblant opptil et år. I løpet av et halvår har de to avbrekk à to uker, kalt leave.

Jobben beskytter

De som klarer seg best, er de som fortsetter i jobb i Forsvaret etter de kommer hjem.

– I Forsvaret har de noen å snakke med, sier Guri.

–Ute i det sivile er det ingen som skjønner hva de har vært med på. Hvor lenge er det interessant for kompisene å høre på? Etter ti minutter er det mer spennende med festen forrige helg.

– Ikke ti minutter en gang, mener overstløytnanten.

Mange hjemvendte forteller om maktesløshet de har opplevd. Spesielt i FN-oppdrag, mener Pedersen.

– Du er der bare som observatør, uten rett til å gripe inn. Det er krevende for mange.

Grønt hjerte

Ti minutters gange vest for Nav, over Glomma, har sosionomen «Ingrid» trukket i grønt. Hun forblir anonym i tråd med Forsvarets nye retningslinjer. Etter å ha gjennomført førstegangstjenesten, tok hun sosionomutdanning – med begge praksisperodene i Forsvaret – og fikk jobb med familie- og veteranoppfølging i en av de store leirene i Nord-Norge. Etter en periode i nord, reiste hun tilbake til Østlandet og fikk jobb som sosionom i en avdeling som sender personell til internasjonale operasjoner.

Ute må du fungere 100 prosent. Når soldater blir skadd eller syke mens de er ute på oppdrag, kan de ikke bare settes inn i redusert stilling eller i lettere arbeid, forteller Ingrid. Jobben var å sørge for at personell som ble syke eller skadet, fikk god oppfølging, både i og utenfor Forsvaret, og sørge for god overlapping fra Forsvaret til Nav, helsevesen og familievernkontor.

Endelig er sosionomen tilbake i uniform, denne gang som personelloffiser.

– Jeg var vel klassens kjerringa mot strømmen, og valgte en noe utradisjonell vei når det gjaldt valg av arbeidsplass. Forsvaret sto kanskje ikke så høyt i kurs hos flere av mine medelever. Men hjertet mitt er grønt.

Hvis muligheten dukker opp, reiser hun utenlands.

– Det hadde jeg også gjort hvis jeg var ung, sier Guri.

Inntil videre er Nav-systemet spesialstyrkens aksjonsradius.

edv@lomedia.no

Risikofaktorer blant veteraner

52 % har vært i akutt livsfare

10 % har drept eller såret

13 % opplever svekket psykisk helse

51 % mener norske myndigheter har vært flinke til å følge opp veteranene

Veteraners levekår. Forsvars- og politipersonell som har deltatt i internasjonale operasjoner. SSB 2013

Post-traumatisk stresslidelse (PTSD) i alvorlig grad rammer så mange som 10 % av danske soldater utstasjonert i Afghanistan. Hele 25 % av soldatene viser varierende symptomer på PTSD

Andersen, Karstoft, Bertelsen & Madsen (2014). Latent trajectories of trauma symptoms and resilience: the 3-year longitudinal prospective USPER study of Danish veterans deployed in Afghanistan. Journal of Clinical Psychiatry

3-16 % av norske veteraner utvikler PTSD, avhengig av oppdragssted. Blant befolkningen for øvrig er forekomsten 3 %.

«Prosjekt traumatisk stress», organisering av kompetanse og helsetjenester til psykisk traumatiserte, delrapport IV av helsetjenester til FN/NATO-veteraner. Anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet fra Sosial- og helsedirektoratet, 2006.

Kompetansemiljøet for veteransaker i Nav

etablert i 2011

veileder Nav på veteranens hjemsted

lokalisert hos Nav Elverum

har to stillinger, snart tre

har ansvar for rådgivning om veteransaker for samtlige Nav-kontorer i Norge

samarbeider tett med AFA, Forsvarets arbeidsgiverseksjon for soldater i utenlandsoppdrag

– Det vi hører mest om, er hvor vanskelig det er å komme hjem fra å se et brutalt regime og så se hvilke bagateller man bryr seg om i Norge, for eksempel Botox.

Guri H. Johansen, spesialrådgiver i Nav

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2015
12:00
20.04.2015 13:55Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa har vært fattig i verdens rikeste land: – Det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

Dette viser bakgrunnstallene om framgangen til Ap i valginnspurten


Flere saker